Parlamentarni izbori

  Najave nam govore da će se parlamentarni izbori održati u rujnu 2024 godine. To danas ispadne kao jedini mogući rok u kojem mogu biti ispoštovane svi članci Ustava Republike Hrvatske i izborni zakoni.

  U određenom smislu priča o parlamentarnim izborima je započela još 2010 godine kada Ustavni sud govori o problemima s izbornim jedinicama. Taj problem se ignorira sljedećih 12 godina dok Ustavni sud nije u listopadu 2022 upozorio da će sljedeći izbori biti neustavni.

  Tadašnji zaključak Ustavnog suda biva da postoji prevelika razlika u vrijednosti glasova u različitim izbornim jedinicama. Zbog toga što glas nema jednaku vrijednost u na primjer Zagrebu, Virovitici ili Rijeci sljedeći izbori će biti neustavni.

  Kako je vlada odlučila potpuno ignorirati ovu presudu Ustavnog suda ovaj je ponovno udario. U veljači 2023 godine on donosi odluku o ukidanju Zakona o izbornim jedinicima čime prisiljava vladu na reakciju. Bez tog zakona u Hrvatskoj nije moguće održati parlamentarne izbore pa je sada vlada prisiljena donijeti novi Zakon o izbornim jedinicama.

  Mi smo ovdje cinično nastrojeni po pitanju funkcionalnosti našeg sudstva, pa nam je stoga neobična ova njihova aktivnost. Zbog toga pretpostavljamo da je netko iz Europske unije izvršio pritisak na Ustavni sud. Možda smo u pravu, a možda ne,a odgovor na to znaju sami suci.

  Nakon ove druge odluke Sud vlada se nastavila vući prema promjenama izbornog zakonodavstva. Reagirajući na očekivanu odluku Ustavnog suda premijer Plenković u siječnju izjavljuje da će do rujna biti izglasan novi izborni zakon.

  Riječ je bila o potpuno ispravnoj reakciji premijera. On je drugim riječima bio obećao da će biti ispoštovane sve zakonske i ustavne izborne obveze tako da parlamentarni izbori butu 100 % legalni.

  Nakon što smo pohvalili premijera zbog poštivanja procesa donošenja zakona skačemo u travanj. Polovicom travnja ministar Ivan Malenica izjavljuje:Vlada će na vrijeme uputiti Zakon o izbornim jedinicama u saborsku proceduru i očekujemo da će u Hrvatskome saboru biti izglasan do 1. listopada 2023. godine, dakle u rokovima koje je postavio Ustavni sud u svojoj odluci“.

  Riječ je o pravno problematičnoj najavi, da ne kažemo i potencijalno protuustavnoj. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno govori da mandat zastupnika traje 4 godine. Drugim riječima Sabor će biti automatski raspušten 22 srpnja 2024, a novi izbori moraju biti održani između 22 kolovoza i 22 rujna 2024 godine. To ujedno znači da će nova vlada biti formirana najranije oko 5 rujna, a vjerojatnije krajem tog mjeseca.

  Ovo što smo naveli su iznimno važni rokovi. Neki su važni zbog zakonskih obveza, a neki zbog političkih ambicija. Zbog ovih rokova koje smo naveli premijer Plenković je u pravu, a njegov ministar Malenica u krivu.

  Ministar Malenica je u krivu pošto postoje odredbe koje govore da se izborno zakonodavstvo ne smije mijenjati godinu dana prije izbora. To znači da izmjene izbornog zakonodavstva do 1 rujna su u skladu s zakonom, a one do 1 listopada to nisu.

  Po ovom pitanju možemo reći nisu problem niti naši zakoni nego oni Europski. Hrvatska ih je ignorirala mijenjajući izborno zakonodavstvo za lokalne izbore, ali za parlamentarne to ne može učiniti.

  To je bio pravni razlog zašto će se parlamentarni izbori održati u rujnu 2024, dok za privatni trebamo gledati europske izbore. Oni se održavaju u svibnju 2024 nakon čega počinju teći rokovi za izbor europskih komesara, povjerenika. Tijekom ranog ljeta 2024 godine vlada će trebati nominirati osobu za položaj komesara, potpredsjednika ili čak predsjednika Europske komisije.

  95 % Hrvatske vjeruje da je to cilj našeg premijera pa da će stoga on nominirati samog sebe. Nakon nominacije u rujnu 2024 slijedi proces ispitivanja, potvrđivanja novih članova europske vlade. Iz perspektive našeg premijera idealno bi bilo da on dođe na to ispitivanje kao premijer Hrvatske. To je još jedan razlog zašto će se izbori održati u kasno ljeto 2024 godine !? .

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina