Nova mirovinska reforma

  Plenkovićeva vlada sada ponovno provodi mirovinsku reformu. Ta nova mirovinska reforma se sada kao i prethodna bavi Obveznim mirovinskim fondovima.

  Mirovine su politički iznimno osjetljivo pitanje u našoj državi. Toga je svjestan naš premijer koji se po ovom pitanju nalazi u luđačkoj košulji koju su drugi spleli. Hrvatska mora istovremeno zadovoljavati zahtjeve Europske unije, branitelja i banaka što rezultira našim užasnim mirovinama. Pretpostavljam da ćete se složiti da je nemoguće ispuniti 3 tako različita cilja istovremeno i zbog toga su mirovine u banani.

  Prvo Hrvatska u financiranju proračuna mora zadovoljiti europske uvjete o proračunskom manjku. Taj ultimatum predstavlja prvi zahtjev koji svaka vlada u Europskoj uniji treba ispuniti nakon toga dolaze naše svjetske specifičnosti.

  Prva od njih biva da se braniteljske, vojne mirovine isplaćuju iz mirovinskog fonda. To rade samo države koje pljačkaju vlastite umirovljenike dok one normalne ne izvode ništa sličnoga. One normalne kao na primjer SAD isplaćuju mirovine bivšim vojnicima iz fonda ministarstva obrane !? Mnogi će sada reći da SAD ima drugačiji mirovinski sustav od Europe na što mi odgovaramo da identični sustav ima Velika Britanija čime ovo završavamo.

  Branitelji se protive svom smještaju u nekakav mirovinski fond ministarstva obrane, ali to ispadne nevažno. Vlada koja tako nešto želi može provesti ovu reformu, ali ona si ne želi komplicirati život. Odvajanje vojnih od civilnih mirovine može dovesti do problema s EU zbog potencijalih zahtjeva za veće mirovine. Lakše je sve držati zajedno i vikati „gledajte koliki je minus mirovinskog sustava”.

  Normalno mirovine su nam u banani i zbog Obveznih mirovinskih fondova (OMF) koje smatramo najvećom pljačkom u povijesti Hrvatske. Kako OMF-ovima upravljaju banke naša vlada, naše vlade ih nemaju hrabrosti ukinuti kao što su učinile sve druge europske države. Po podacima MMF-a Mađarska, Poljska, Baltičke države, Irska su privremeno ili stalno zatvorili vlastite OMF-ove.

  Zbog toga kada naši mediji govore u obrani OMF-ova često koriste manipulacije. Oni govore kako su mirovinski fondovi važni za države, ali zaboravljaju spomenuti da praktički nitko nema Obvezne mirovinske fondove kojima upravljaju banke. Kada bi to rekli oni bi ujedno naveli glavni razlog za nužnost njihovog ukidanja.

  Sve u svemu naše kukavičke vlade se za razliku od vlada ranije navedenih država ne usude ukinuti OMF-ove. Ne usude ih se ukinuti, ali istovremeno znaju da su oni štetni pa mini reformama uzimaju dijelove njihove imovine.

  Iz tog saznanja da su OMF-ovi štetni za ako ništa drugo sve veći broj umirovljenika Plenkovićeva vlada 2018 provodi prvu reformu. Riječ je o reformi kojom radnici koji odlaze u mirovinu mogu birati povratak u državni fond ili ostanak u bankarskom fondu za isplatu mirovina. Zagovornici banaka su napali tu reformu navedeći da će 97 % umirovljenika izabrati državni mirovinski fond jer će u njemu imati više mirovine !? Po zagovornicima banaka ta reforma predstavlja pljačku Obveznih mirovinskih fondova !! Po nama ostanak u fondovima predstavlja pljačku umirovljenika.

  Sada 5 godina kasnije nova Plenkovićeva vlada provodi novu mirovinsku reformu. Ovom reformom vlada želi prebaciti 5 % ulaganja fondova u državne projekte što zastupnici financijskog sektora ponovno nazivaju pljačkom. Vlada je inače svojom odlukom ujedno kompenzirala banke za ovaj potez, ali vladu se treba kritizirati zar ne ?

  Tijekom kritika predstavnici SDP-a, znači one iste stranke koja 2002 osniva ove fondove prebacivanjem državnog novca u nju govore: „Samo svaki peti novi umirovljenik bira mirovinu iz drugog stupa”. Svi ostali znači 80 % novih umirovljenika ima veću mirovinu ako se potpuno vrate u državni mirovinski sustav.

  To predstavlja završni dokaz da Obvezne mirovinske fondove treba ukinuti. U skladu s planom koji posjedujemo njih se može potpuno legalno i bez ikakvih pravnih problema ukinuti, a čak i naši sudovi će odbiti žalbe banaka.

  Ukratko do nove mirovinske reforme je ukratko govoreći došlo jer vlada treba zadovoljiti zahtjeve EU, banaka i umirovljenika pa je ona zbog toga nepotpuna !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Exilean
7 mjeseci prije

Your efforts are really appreciated, and I am grateful for the high-quality content you provided.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina