Najveći proizvođač automobila

  Mađarska će izgleda prestići Njemačku, Francusku i druge europske članice pa postati najveći proizvođač automobila u Europskoj uniji. To je jedan od zaključaka njene suradnje s Kinom.

  Po službenim podacima Europske unije 13.8 milijuna Europljana radi u automobilskoj industriji. Oni predstavljaju 8.5 % svih zaposlenih u industriji,a vrijednost koju proizvode čini više od 7 % europskog bruto domaćeg proizvoda.

  Iako strogo gospodarski gledano ne govorimo o visokim postotcima riječ je o važnoj industriji. Njena važnost se temelji da izvoznim rezultatima pošto europski trgovinski suficit u automobila iznosi 101.9 milijardi eura. Drugim riječima riječ je o jednoj od sve manje industrijskih grana u kojima je Europska unija kompetitivna.

  Ta kompetitivnost neće dugo trajati zbog odluke da se pređe na proizvodnju električnih automobila. Riječ je o zapadnoj odluci koju je autokratska Kina najbrže realizirala ostvarujući tehnološku prednost. Naveli smo autokratska ne zbog negativnih konotacija nego jer autokratske države brže donose i provode svoje odluke od demokratskih. Govorimo o činjenici koju nitko ne osporava.

  Rezultat te autokratske efikasnosti je kineska korporacija BYD koja tijekom 2023. proizvodi 1.6 milijuna električnih automobila. Na osnovu podataka o toj proizvodnji mi možemo predvidjeti da će ove godine proizvesti 2.5 milijuna ili više električnih automobila.

  Kada usporedimo te podatke najvećeg kineskog proizvođača s onima europskim padne nam mrak na oči. To govorimo pošto je Vokswagen prodao 394,000 električnih automobila dok je s Renaultom stanje puno gore. On je prodao samo 64,854 električnih automobila koji su proizvedeni svugdje osim u Europi. Ako ćemo biti pošteni sličnu situaciju imamo i s VW čime smo sve rekli o proizvodnji električnih automobila u Europe.

  Nakon što smo to rekli sada idemo u Mađarsku koja ubrzano postaje najveći proizvođač električnih automobila u Europi. Ona to postaje zbog kineskih korporacija koje u njoj otvaraju svoje proizvodne pogone u kojima će proizvoditi automobile za Europsku uniju.

  Prva korporacija koju navodimo je CATL jer 2022. počinje graditi tvornice za automobilske baterije u Mađarskoj. Tijekom najave početka gradnje CATL najavljuje da će se u novoj tvornici proizvodi baterije za europske automobilske korporacije koje očito nemaju svoju proizvodnju.

  Potom nam u siječnju 2024. dolazi vijest da ranije navedeni BYD počinje gradnju svoje automobilske tvornice u Mađarskoj. Riječ je o tvornici koja će početi proizvoditi automobile u drugoj polovici 2025 godine. Godišnji kapacitet ove tvornice će biti 200 000 električnih automobila godišnje što je više od sveukupne europske proizvodnje električnih automobila u 2023. Kada to govorimo ciljamo na proizvodnju u Europi, a ne na proizvodne pogone VW, Renaulta i drugih u Maroku, Kini i slično

  Krajem travnja i početkom svibnja 2024. su nam došle i nove najave o gradnji električnih automobila u Mađarskoj. Riječ je o potpisivanju ugovora o gradnji tvornice korporacije Great Wall Motor koja će u Mađarskoj isto proizvoditi električne automobile.

  Tradicionalni europski mediji i organizacije kritiziraju ovu gradnju kineskih tvornica u Mađarskoj. U osnovi oni tvrde da će Mađarska uz pomoć tih investicija postati kineska sluga. Drugim riječima dok je bila europska sluga pošto sve europske automobilske korporacije tamo imaju proizvodnju sve je bilo OK.

  Iz perspektive Mađarske je potpuno nevažno u čijem vlasništvu su tvornice. Njima je nevažno da li profit iz tih tvornica odlazi u Njemačku, Francusku, porezne oaze ili Kinu jer novac ne ostaje u Mađarskoj.

  Zbog toga je odluka da najveći svjetski izvoznika automobila otvori svoje pogone u Mađarskoj bila ispravna za Budimpeštu. Ona tim načinom postaje najveći proizvođač u Europi !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
flooring
17 dani prije

Somebody essentially lend a hand to make significantly articles Id state That is the very first time I frequented your website page and up to now I surprised with the research you made to make this actual submit amazing Wonderful task

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina