Najtoplija godina u povijesti

  Baš nije tako, ali nešto vrlo blizu tome nam govore znanstveni časopis Nature nastavljajući medijsko teroriziranje stanovnika. Najtoplija godina u povijesti je naravno bila prošla i to nam se redovno govori.

  Nature časopis je izašao s studijom koja tvrdi da je prošla godina bila daleko najtoplija u posljednjih 2000 godina. Riječ je o studiji koja nije prošla sve znanstvene kontrole točnosti, ali su je bez obzira na to citirali svi mediji. Autor bloga Hladna istina je dobio cijelu studiju pa se današnji tekst bavi tom studijom, a ne onim što je pisano u medijima.

  Za početak ćemo reći da autori studije dolaze iz Češke, Njemačke i Velike Britanije, znači iz Europe i pri tome ne skrivaju svoju pristranost. Na drugoj stranici studije oni odmah govore da podaci ukazuju na ekstremnu nužnost provođenja konvencija o smanjivanju stakleničkih plinova. Odmah nakon tog njihovog poštenog komentara prošla nas je volja čitati ovu studiju na desetak stranica, ali…

  Na trećoj stranici studije se govore da su o njoj obrađeni podaci za sjevernu polutku između 30 i 90 stupnjeva. Ako želite drugačije možemo reći da su obrađeni podaci za sva naseljena područja sjevernije od Kaira. Tu je sada već prva znanstvena slabost ovog znanstvenog rada jer pobija službene znanstvene dogme o prošlom toplom razdoblju. One nam govore da je oko 1000 godine sjeverna polutka imala iste temperature kao i danas, a da je južna bila hladnija.

 To znači da ili je ta znanstvena dogma o 11 stoljeću netočna ili su netočno pisali u ovom znanstvenom radu. Čak i da prihvatimo teoriju ovog rada da je sadašnja temperatura sjeverne polutke (iznad 30) najviša to ne znači da je i Zemlja najtoplija !?

 Nakon što smo to rekli vraćamo se studiji koja govori da je današnja temperatura 2.07/2.2 celzija veća nego što je prosjek za razdoblje 1 – 1890. Studija pri tome govori da je svjetska temperatura 2023. bila 1.19 stupnjeva veća od ranije najtoplije godine (246.) i 3.93 stupnja veća od najhladnije godine (536.)

  Još jedan zanimljivi znanstveni detalj ove studije postaje moderna pozicija da izmjerene temperature u razdoblju 1850-1900. nisu točne. One nisu točne jer su ih tada stručnjaci pogrešno mjerili pa su one u stvarnosti bile niže nego što su izmjerene (warm bias).

  U osnovi ovu studiju i časopis Nature smatra problematičnom. Ona mu je predana od strane autora 16.01.2024. i sada nakon 4 mjeseca još nije prihvaćena nego je dana na procjenu stručnjacima. U određenom smislu Nature ju je prihvatio i istovremeno se ogradio od nje dajući objavom municiju medijima za PR kampanju, teroriziranje. Vjerojatno je izdavanje ove studije ujedno povezano s europskim izborima na kojima Zelena stranka loše kotira.

  Sve u svemu svi mediji su prenijeli studiju počevši od onih u Hrvatskoj, preko onih u SAD pa sve do najvažnijih fakulteta.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina