Najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo

  Suprotno očekivanju svih kvazi stručnjaka Velika Britanija je u 2021 godini bila najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo iz skupine G7. To znači da je britansko gospodarstvo raslo brže od gospodarstva Njemačke, Francuske, Italije, SAD-a i drugih.

  Tijekom referendumske Brexit kampanje zagovornici Europske unije u Velikoj Britaniji su navodili katastrofalne posljedice u slučaju napuštanja Unije. Tada su mediji slali poruke da će Velika Britanija izvršiti samoubojstvo ako glasa za izlazak iz Unije.

  Početkom 2016 godine 9 puta više ekonomista je govorilo da će Brexit prouzročiti štetu po gospodarstvo nego što je govorilo obratno. To da će Britanci pretrpiti štetu zbog napuštanja Europske unije je kasnije tvrdila i vlada Therese May.

  Govorimo inače u teoriji o konzervativnoj vladi koja je bila izabrana da provede Brexit. Na kraju vjerujući u vlastite projekcije koje su se temeljile više na ideologiji nego na stvarnosti ona nije obavila svoj jedini zadatak.

  Theresa May je na kraju bila smjenjena s pozicije premijerke čime je bio otvoren put Velike Britanije prema Brexitu. Do njega na kraju dolazimo krajem siječnja 2020 godine nakon čega ujedno započinje doba korona pandemije.

  Taj izlazak iz Europske unije nije na kraju spriječio zapadne ekonomiste da najavljuju opadanje britanskog gospodarstva. Tako je na primjer Sergej Guriev, glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak tvrdi 2021 da Velika Britanija gubi 1 % godišnje zbog izlaska iz Unije.

  Krajem 2021 godine je tako Financial Times izašao s tekstom u kojemu postoji konsenzus ekonomista. Riječ je o konsenzusu da je gospodarstvo Velike Britanije ostvarilo gubitke zbog izlaska iz Europske unije.

  Nakon u realnosti tisuća tekstova o tome kako je Brexit oštetio Veliku Britaniju početkom 2022 je stigla iznenađujuća vijest. Ta vijest nam govori da je Velika Britanija u 2021 godini najbrže rastuće gospodarstvo iz skupine država G7. Na tu vijest se vezala i ona druga da će po projekcijama i u 2022 godini Velika Britanija biti najbrže gospodarstvo.

  Riječ je inače o ocjeni koju navode sve najvažnije zapadne gospodarske institucije počevši od OECD-a u koji Hrvatska želi ući. To je na kraju priznao čak i BBC koji navodi da nitko nije očekivao ovakve gospodarske rezultate Velike Britanije. Mi bi prije svega rekli da niti jedan globalizacijski, proeuropski stručnjak nije mogao zamisliti ove rezultate !?

  Sada je u određenom smislu pitanje kako dalje. Velika Britanija je izašla iz Europske unije i potom ju gospodarski ponizila nju. Time je dokazala da histerične priče o smrtu gospodarstva u slučaju napuštanja Unije predstavljaju najobičniju laž.

  Ovi gospodarski podaci neupitno predstavljaju glavobolju za eurokrate jer im izbijaju iz ruke sve argumente. Oni im izbijaju iz ruke argumente o gospodarskoj dobrobiti članstva u Uniji, a to sigurni smo da ćete se složiti predstavlja problem. To predstavlja jedan enormni problem za Europsku uniju.

4.3 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Create Account
1 godina prije

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/uk/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina