Moderni genocid

  Dok Zelenski propagandno viče da Rusija vrši genocid u Ukrajini, jedan drugi stvarni genocid se događa na Kavkazu. Prvi moderni genocid je počinila Turska nad Armencima, a sada se priča ponavlja.

   Moderna definicija genocida govori da genocid predstavlja uništenje jednog naroda na određenom području. To ne znači da pripadnici toga naroda trebaju biti pobijeni da bi govorili o genocidu. Dovoljno je da država nasilno protjera narod s svog nacionalnog teritorija.

  Na toj definiciji se temelji genocid koji se događa u Nagorno Karabakhu. Riječ je inače o području u kojem žive Armenci,a kojeg je Lenjin bio dao Azerima kao autonomnu pokrajinu.

  Od propasti Sovjetskog Saveza do kraja rata 2020 godine Nagorni Karabakh je bio autonomno područje koje postoji uz pomoć Armenije. Mirovnim sporazumom ova regija je službeno ponovno postala autonomno područje Azerbejdžana u kojemu žive Armenci. Sastavni dio sporazuma biva da će stanovnici Nagorno Karabakha i dalje dobivati hranu, lijekove i ostale nužnosti iz Armenije.

  To su sve dobivali brdskom cestom koja prolazi kroz Lachin koridor, a koju kontroliraju Azerbejdžan i ruski mirotvorci. Prošle godine Azerbejdžan je dva puta napao Armeniju. Prvi put je napao prije svega Nagorno Karabakh, a drugi put je napao i okupirao teritorij Armenije. Bez obzira na to on je poštivao sporazum o cesti koja spaja Nagorni Karabakh i Armeniju.

  On je poštovao taj sporazum sve do 12 prosinca kada je poslao pripadnike navodne ekološke udruge da blokiraju cestu. Nužno je ovdje i navesti da se oni nisu pojavili iz vedra neba nego nakon prosvjeda Azerbejdžana da rudnici Nagorno Karabakha zagađuju prirodu.

  To je dovelo do situacije da stanovnici već mjesec dana ne dobivaju niti hranu niti lijekove niti plin pa se smrzavaju i gladuju. U Europi se jedino Francuska pobunila protiv ove situacije tražeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Taj njen pokušaj je propao na čemu je Azerbejdžan javno zahvalio Albaniji, Rusiji, UAE i Velikoj Britaniji.

  Reakcija Europske unije na ovu situaciju je poziv Armeniji i Azerbejdžanu da se otvori cesta i da svi mirno popričaju. SAD je bio puno konkretniji svojim pozivom Azerbejdžanu da otvori cestu i ukine blokadu dostave plina, ali…

  To ali predstavlja cinični pogled na političku situaciju. Europskoj uniji su nakon zabrane uvoza energije iz Rusije potrebni drugi dobavljači. Kako bi to postigla ona je prošle godine išla moliti nasljednog predsjednika Azerbejdžana za povećanje dostave plina. On je svečano obećao Europskoj uniji da će povećati dostave plina za 250 % što su eurokrati oduševljeno prihvatili.

  Ono što znamo bi bilo da je manje od mjesec dana kasnije Azerbejdžan napao Armeniju i okupirao dio njenog neupitnog teritorija. Isto tako znamo da je 4 mjeseca nakon dogovora EU-Azerbejdžan došlo do blokade dostave hrane i plina Nagornom Karabakha. Mi ovdje ne tvrdimo da je Europska unija u zamjenu za energiju dala slobodne ruke Azerbejdžanu za vršenje genocida. Mi ovdje samo tvrdimo da je Azerbejdžan to tako interpretirao.

  Sada početkom 2023 godine možemo slobodno reći da se u Nagorno Karabakhu događa genocid. UNICEF, USAID i Human Right Watch su „dignuli” uzbunu po pitanju tamošnje situacije, ali nisu digli optužbu za genocid.

  Tu optužbu protiv Azerbejdžana je digao Genocide Watch. Riječ je o organizaciji koja predsjeda Svjetskim savezom protiv genocida i koja je povela borbu protiv ovog genocida.

  Mišljenja smo da kampanja protiv genocida u Nagorno Karabakhu neće polučiti rezultat i da će on biti izvršen. Mi to smatramo, mi to znamo jer smo svjesni da iz europsko-američke perspektive 120 tisuća Kršćana su puno manje važni od nafte i plina iz Azerbejdžana. Da Europska unija i SAD će govoriti tucet humanitarnih gluposti, ali neće učiniti baš ništa učiniti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina