Microsoft

  Korporacija Microsoft ili preciznije njen direktni prethodnik kompanija Traf-O-Data je osnovana 1972 godine. Tih pola stoljeća Microsofta je bilo „proslavljeno” u tišini dok mi smatramo da ih je trebalo obilježiti. Ovo je kratka povijest stvaranja monopola i svega što je potom krenulo u pogrešnom smjeru

  Programeri Bill Gates i Paul Allen odlučuju 1971 godine stvoriti „kompjuter” za brojenje vozila. Za to im je bio potreban inžinjer pa su kontaktirali Paul Gilberta nakon čega oni zajedno 1972 godine osnivaju kompaniju Traf-O-Data.

  Riječ je bila o relativno neuspješnoj kompaniji koju Bill Gates i Paul Allen ukidaju 1975 godine i odmah osnivaju Micro-soft koji će se baviti samo programima. Njihov prvi značajniji poslovni uspjeh biva program Basic kojeg već u sedamdesetima svi proizvođači kompjutera postavljaju u svoje proizvode. Nema veze da li govorimo o Apple, Commodore ili Tandy korporaciji. Svi su oni došli u Micro-soft i kupili BASIC koji su napisali Bill Gates i Paul Allen.

  Iz tog razloga 1980 godine predstavnici IBM korporacije dolaze u Micro-soft pokušavajući kupiti operativni sustav za kompjuter koji dizajniraju. Bill Gates im pošteno izjavljuje da se ne bavi operativnim sustavima i da kontaktiraju Gary Kildalla tvorca operativnog sustava CPM. Sastanak Kildalla i IBM-a blago govoreći nije prošao najbolje pa su se oni vratili Billu Gatesu.

  Sada on odlučuje platiti drugog kompaniji da za njega stvori operativni sustav koji će postati poznat kao MS-DOS. Riječ je o operativnom sustavu koji ima identičnih prvih 26 linija koda kao operativni sustav Kildalla zbog čega će ovaj do kraja života vikati da je pokraden. Sve u svemu Micro-soft će kupiti operativni sustav i potom ga prodati IBM-u po cijeni od 5 dolara za svaki prodani kompjuter.

  IBM biva oduševljen sklopljenim dogovorom jer je besplatno dobio operativni sustav koji će plaćati prodanim primjercima. Kada dodamo tome da je cijena IBM PC-a iznosila više od 1500 dolara, njih 5 za operativni sustav im nije ništa značilo.

  Ono što „dečki” iz IBM nisu znali,a Microsoft je znao bi bilo da će softveraš kontrolirati kompjutere, a ne onaj tko spaja komponente. Tom pričom ujedno završava priča o poslovnom uspjehu Microsofta i počinje priča o monopolistu.

Prije nego što pređemo na priču o monopolu red je spomenuti i incident iz 1982 godine. Poslovno nadareni Bill Gates je znao da sada ima gusku koja nosi zlatna jaja pa je odlučio napraviti reprizu događaja iz 1975 godine. Te 1975 godine on je iz partnerstva izbacio Paula Gilberta, a sada odlučuje isto učiniti s drugim partnerom, Paul Allenom. Kako se Allen pobunio i blokirao pokušaj “pljačke” Bill Gates biva prisiljen kapitulirati.

  Vrativši se na tematiku monopola nužno nam biva naglasiti da Microsoft realno gledajući nije izmislio niti Word niti Excell niti browsere nego je sve postigao koristeći svoj operativni sustav. Prvo razdoblje osobnih kompjutera je bilo doba Lotus 1-2-3 programa za tablično računanje, WordPerfect programa za obradu teksta i slično.

  Te bivše tržišno dominantne programe će Microsoft pokopati izlaskom Windows operativnog sustava koji biva „nekompaktibilan s njima”. Rezultat toga će biti sudske tužbe, ali one neće ništa promjeniti.

  Slična situacija se ponovila s internetskim preglednicama pošto ih je Microsoft smatrao nevažnim. On ih nije bio niti ugradio u prvu verziju Windowsa 95, pa je zbog toga dominaciju ostvario Netscape Navigator. Na kraju Microsoft će ga koristeći prljave trikove pregaziti što će kao i slični slučajevi završiti sudskim epilogom koji ponovno postaje nevažan.

  Dok se cijela kompjuterska industrija kretala oko kompjutera koji koriste Microsoft operativni sustav ova korporacija je mogla ispravljati svoje greške. Ta mogućnost izvlačenja biva okončana nakon što su potpuno ignorirali tražilice i pametne telefone.

  U pokušajima izvlačenja iz tih pogrešaka Microsoft posljednje desetljeće troši desetke milijarde dolara na kupovine raznih korporacija počevši od Nokie preko Linkedin pa sve do Skype.

  Sve u svemu priča o Microsoftu je priča o korporaciji koja je imala jedan dobar proizvod i iznimni poslovni osjećaj. Zbog toga je ona od male kompanije postala jedna od najvećih svjetskih korporacija bez obzira na sve kasnije pogreške.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Taj njegov monopol na kraju krajeva nije uspio razbiti niti Microsoft koji ima novca na bacanje. Prvo je bio pokrenuo MSN tražilicu, a potom i Bing, ali bez uspjeha. Kao […]

gate io
11 mjeseci prije

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/ru/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina