Internetske tražilice

  Koliko puta se dogodilo da ste tražili nešto na internetu i to niste uspjeli naći ? Koliko puta ste pitali nešto google i dobili odgovor koji ukazuje na blokirane rezultate ? Danas ćemo vam otkriti kako zaobići blokade internetske tražilice.

  U prvo vrijeme interneta smo koristili bezbrojne internet tražilice. Krajem devedetih godina dvadesetog stoljeća bezbrojne tražilice su se natjecale na zapadnom tržištu. Jedna od tadašnjih najvažnijih tražilica je bila Altavista, ali tu je bilo i bezbroj drugih. Pobjednik ove tržišne utakmice je na kraju ispao Google koji postaje pa praktički monopolist u pretraživanju interneta.

  Taj njegov monopol na kraju krajeva nije uspio razbiti niti Microsoft koji ima novca na bacanje. Prvo je bio pokrenuo MSN tražilicu, a potom i Bing, ali bez uspjeha. Kao zapadni monopolist Google je dobio iznimnu važnost u oblikovanju zapadnog javnog mijenja i ujedno cenzure.

  Kako bi vidjeli što Google izvodi s našim pretragama usporediti ćemo njegove odgovore s onima drugih tražilica. Te druge tražilice će u našem pokusu biti francuski qwant, češki seznam, indijski qmamu i ruski yandex.

  Prvi pitanje koje smo postavili u sve internet pretraživače je jednostavno i praktički svi smo ga barem jednom postavili. Riječ je o nepolitičkom pitanju, riječ je o pitanju skidanja pjesmi, klipova ili filmova s youtubea. Naše pitanje je glasilo: „youtube to mp4 online converter free”.

Google

Qmamu

Seznam

Qwant

Yandex

onlinevideoconverter

Kao google

Infogangs.com

Nordpass

Y2mate.com

Y5s.io

Forbesfour.com

iyoutubetomp4

yt.convert.com

10downlader.com

Softlysaid.com

onlinevideoconverter

iyoutubetomp4

youtube4kdownloader

vidconverter

kapwing

Save.tube

Yt1s

videoconverter

wave.video

Acethinker.com

 

  Nakon što smo sada vidjeli kako tražilice funkcioniraju kada ne postavljamo kulturološka ili druga osjetljiva pitanja sada je red pozabaviti se njima. U skladu s tim u internet pretraživače smo postavili izjavu „multiculturalism has failed”. Odgovore na ovo pitanje treba pojašnjavati pa ovaj put nećemo koristiti tablicu.

  Prva dva odgovora, linka koja nam Google dava se pozivaju na časopis The Guardian. Riječ je o časopisu financiranom od Bill Gatesa koji ima drastični pad čitanosti. Prvi tekst govori da većina Britanaca podržava multikutluralnost,a drugi se poziva na izjavu Angele Merkel iz 2010 godine. Treći link je quora koji govori da je multikutluralizam protivan ljudskoj prirodi, dok četvrti citira migranta koji tvrdi da ga je multikulturalizam razočarao. Peti link nas upozorava da je opasno govoriti „multiculturalism has failed” jer to ljudima dava pogrešne ideje.

  Indijska tražilica Qmamu nam se u svojih 5 prvih linkova 3 puta poziva na izjavu Merkel da je multikulturalizam propao. Jedan od preostalih dva se poziva na The Guardian koji tvrdi kako većina Britanaca podržava multikulturalizam dok je posljednji link s Financial Times. Taj link nam govori da je Europa izgubila vjeru u multikulturalizam.

  Češka tražilica nam je s treće strane dala neobične rezultate. Njen prvi rezultat je emisija paradržavne američke medijske „kuće” NPR. Riječ je o linku koji pokušava naći odgovor na pitanje da li je multikulturalizam propao. Drugi link je paraeuropska organizacija nouevelle europe, treći metapedia, četvrti kritika multikulturalizma na wikipediji, a peti Bartleby eseji.

  Francuska tražilica nam započinje s tekstom portala Conversation koji tvrdi da je iz multikulturalizma nastao projekt Black Lives Matter. Drugi link je ponovno onaj The Guardian tekst,a treći je kvaziznanstveni tekst. Na četvrtom mjestu je tekst časopisa Spiked koji govori da multikulturalizam mora propasti jer slavi razlike nasuprot kohezije. Posljednji peti link je ona s Financial Times koji smo ranije spomenuli.

 Ruska tražilica nam na prvom mjestu navodi ranije spomenuti Spiked tekst. Na drugom imamo BBC koji citira izjavu britanskog premijera da je multikulturalizam promašaj, dok je na trećem ponovno The Guardian. Četvrto mjesto zauzima Hoover institution koja spominje riječi Thilo Sarrazina dok je na petom užasni portal koji citira belgijskog lijevog političara i njegovu navodnu izjavu da je multikulturalizam propao.

  Za kraj ćemo navesti da je Google zapadni monopolist, ali ponovno treba naglasiti da on nije jedina tražilica. Vjerojatno je google i najbolja, najefikasnija tražilica, ali ipak nemojmo zaboraviti da je na njemu ujedno i najveća cenzura !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Sada imamo službenu potvrdu da je veliki brat stigao. Ranije smo govorili kako različiti pretraživači daje različite rezultate zavisno kojoj državi odgovaraju, a danas smo dobili ultimativni dokaz […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina