Ludo zabavlja

  Viktor Orban se nakon što je postao predsjedavajući Europske unije ludo zabavlja. Uvjereni smo da nitko prije njega nije tijekom 7 dana posjetio Kijev, Moskvu, Peking i Washington. Samo mu još sada fali da odleti u Brisel…

  Protivno željama mnogih Mađarska je na 6 mjeseci postala predsjedavajuća članica Europske unije. Bezbrojni pokušaji da se to spriječi su bili propali pošto se smatra da bi oni stvorili više štete nego koristi. Skraćeno govoreći završna pozicija eurokrata glasi da Orban tijekom 6 mjeseci ne može nanijeti puno štete Europskoj uniji.

  Sve u svemu Mađarska je 01.07.2024. preuzela predsjedanje, a već sljedeći dan Orban leti u Kijev. Tamo na sastanku s Zelenskim on govori o nužnosti sklapanja prvo oružanog primirja, a potom mira između Rusije i Ukrajine. Predsjednik Zelenski je službeno odbio njegov prijedlog navodeći da se mir može sklopiti samo putem mirovnog summita. Druga tematika sastanka su bili Mađari koji žive u najzapadnijem dijelu Ukrajine.

  Nakon povratka iz Kijeva Orban se nakratko u Budimpešti odmorio i onda sjeo u avion za Moskvu. Tamo 05.07.2024. održava sastanak o miru u Ukrajini s Putinom. Ruski predsjednik mu je na ovom sastanku poručio da je Rusija uvijek otvorena za razgovore o miru, ali da se njeni osnovni uvjeti unaprijed znaju.

  Govoreći o ovom sastanku ministarstvo vanjskih poslova Mađarske poručuje da se ona nalazi u jedinstvenoj situaciji pošto govori s obje države. Putovanje Orbana u Moskvi su u svojim izjavama osudili Ukrajina i predsjednica Europske komisije. Ursula von der Leyen je osudila taj posjet navodeći da će samo zapadno jedinstvo dovesti do pravednog mira u Ukrajini. Ukrajina je vatrenije osudila ovo putovanje, ali u svojoj izjavi nije prešla diplomatske granice.

  Nakon sastanka Orban se relativno brzo vratio iz Moskve da bi subotu prespavao u Budimpešti i onda krenuo u Peking. Iz Pekinga se javlja u ponedjeljak s twitter porukom mirovina misija 3.0.

  Kineski državni mediji nam govore da je Orban obavijestio predsjednika Xi-a o svojim razgovorima u Kijevu i Moskvi. Ujedno su mađarski premijer i kineski predsjednik izmjenili svoja razmišljanja o ratu u Ukrajini. Nakon sastanka Kina izlazi s pozivom na što ranije sklapanje primirja i nalaženjem političkog rješenja.

  Predsjednik Xi je ujedno pozvao internacionalnu zajednicu da stvori uvjete za direktni dijalog Kijeva i Moskve. U svojoj izjavi on je indirektno osudio zapadne države da će do mira doći samo ako najvažnije države ubrizgaju pozitivnu, a ne negativnu energiju.

  CNN nije ništa konkretnoga komentirao o ovom sastanku nego samo podsjetio na ranije posjete Kijevu i Moskvi. Tome je još dodao da u utorak počinje sastanak NATO saveza u Washingtonu na koji dolazi Orban.

  Red nam je sada postaviti pitanje što je Viktor Orban htio postići s ovim putovanjima ? Njegovi obožavatelji će reći da je pokazivao srednji prst zapadnoj eliti s čim se mi ne slažemo. Od toga pokazivanja srednjeg prsti političar nema nikakve koristi, a Orban je političar !?

  Druga mogućnost ispadne da je Orban bio u mirovnoj misiji NATO saveza. Zbog njegove reputacije autsajdera ako misija ne uspije nikom ništa jer je Orban „ljubitelj” Putina. S druge strane ako uspije svi će biti sretni,a on sam stiče reputaciju velikog mirotvorca.

  Između ta dva potencijalna scenarija mi izabiremo ovaj drugi, ali smo sigurno da ih postoji puno više…

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina