Mađarsko predsjedništvo

  Kao što su u doba Jugoslavije pokušali blokirati da Hrvatska postane predsjednica predsjedništva tako su pokušali s Mađarskom u EU. Drugi pokušaj je propao kao i prvi pa 01.07.2024. počinje Mađarsko predsjedništvo Europskom unijom.

  Prije godine dana se u Europskoj uniji vodila rasprava kako sprečiti Mađarsku da postane predsjednica predsjedništva Europske unije. Ovo što smo naveli je naša ulična definicija,a ne kulturalna europska koja govori predsjedavajuća članica Europske unije.

  Racionalnije osobe su znale da se zakonskim, ustavnim putem ne može spriječiti Mađarsko predsjedništvo. U skladu s tim one su predlagale čak i promjene europskih zakona, a možda čak i Ustava kao bi se to sprečilo. Primjer toga je Meijers Committee koji je predlagao različite pravni trikove i promjene ustava kako bi se sprečilo Mađarsku u preuzimanju predsjedništva.

  Formalno gledajući mnogi su se protivili Mađarskom preuzimanju predsjedništva Europske unije zbog kršenja vladavine zakona. Tome su se protivili članovi Europskog parlamenta, Soroševe organizacije i drugi. Najzanimljiviji dio te rasprave koja započinje još 2018. predstavlja priznanje Soroša da je vladavina zakona abstraktni pojam koji nije moguće pravno definirati.

  Sve u svemu Mađarska je kriva za kršenje vladavine prava i isto tako nedorečenih europskih vrijednosti. To su formalne optužbe dok kada skočimo u realnost otkrivamo drugi stvarni problem. Riječ je o tome da će Mađarska imati veliku ulogu pri odlučivanju tko će sjediti u kojoj eurokratskoj stolici u doba nove Europske komisije. To je ono što užasava eurokrate, Soroševce i slično nastrojene osobe. Njih užasava ideja da će država koja se protivi primanju azilanata, sankcijama Rusije i slično imati važnu riječ u kadrovskim politikama.

  Njihovu nervozu nije sprečio niti dogovor Španjolske, Belgije i Mađarske da će između 01.07.2023 i 31.12.2024. voditi politiku kontinuiteta. Time želimo reći da su ove 3 predsjedavajuće države obećale da će zajedno voditi politike dizanje europske kompetitivnosti, industrije, tražiti odgovore na demografske izazove itd.

  U pripremi samog početka preuzimanja predsjedništva Mađarska je povukla par pomirljivih poteza. Ona je odlučila odustati od protivljenja da von der Leyen opet bude predsjednica Komisije, da Rutte bude glavni sekretar NATO saveza, blokadu početka pregovora s Ukrajinom i slično. Stoga možemo reći da je ponudila lulu mira eurokratima i Sorošu, ali nitko ne očekuje da će to išta promjeniti.

  Kada gledamo iz perspektive eurokrata i „nevladinih” organizacija ti konstruktivni potezi ništa ne znače. Za njih je Mađarska i dalje neprijatelj pa njeno predsjedništo može biti europski fijasko. Drugi postavljaju pitanje koliko štete Mađarska može učiniti,a odgovor je najčešće jako malo. Ona može sve usporiti i u tome priča završava.

  Pragmatični Orban bi mogao sada svoju veliku ili malu europsku moć iskoristiti da dobije novac koji mu je EU ukrala. On bi to mogao iskoristiti da Mađarskoj budu isplaćeni deseci milijardi eura koje je EU obećala, ali nije isplatila.

  Kako će u stvarnosti Mađarska iskoristiti svojih 6 mjeseci na „čelu” Europske unije sada još nitko ne zna. Ostaje nam samo da čekamo i vidimo.

3.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
5 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
insurance binder
insurance binder
12 dani prije

insurance adjuster jobsI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

erie insurance login
erie insurance login
5 dani prije

car insurance quotesI loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive,

jisc study goal
jisc study goal
5 dani prije

usaa insuranceyour authored subject matter stylish. nonetheless,

lamp for study
lamp for study
5 dani prije

insurance agents near meI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

etruesports
etruesports
4 dani prije

I loved as much as you will receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get got an impatience over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina