Legalizacija marihuane

  Već odavno se u Hrvatskoj govori o ovom pitanju,a legalizacija marihuane u Njemačkoj 01.04.2024. je dodatno pokrenula rasprave. Ono što se u neozboljnim raspravama nikada ne navodi su vrste legalizacije !?

  Kada govorimo o legalizaciji marihuane trebamo za početak razumjeti da je riječ o 3 različite vrste legalizacije. Prva je ona o legalizaciji u medicinske svrhe što Hrvatska i dosta drugih država dopušta. Nakon tog prvog koraka dolazi sljedeći,a to je legalizacija u rekreacione svrhe što je Njemačka sada dopustila. Posljednji korak u legalizaciji predstavlja dozvola prodaje marihuane/kanabis u odgovarajućim legaliziranim dućanima.

  Ovaj posljednji korak je malo teže za objasniti pa ćemo kao primjer navesti Kanadu. Ona dopušta prodaju marihuane u dućanima, ali istovremeno zabranjuje direktne financijske odnose proizvođača i prodavača.

  Za razliku od Kanade, Kalifornija je širom otvorila vrata marihuani i pustila neka tržište radi svoje. Možemo reći da su stanovnici Kalifornije na referendumima glasovali dok nisu izglasovali legalizaciju marihuane 2016. Malo više od godine dana kasnije počeli su raditi dućani i mjesta na kojima je moguće uživati marihuanu, a 2019. i dostavne službe za nju.

  U osnovi stanovnici Kalifornije su povjerovali propagandi da će legalizacija riješiti sve probleme. Jedan od tih problema je bilo ilegalno tržište koje kontroliraju mafija i karteli,a drugo oporezivanje prodaje što će pomoći proračunu. To su bile PR ideje u koje su stanovnici Kalifornije povjerovali 2016., a realnost se pokazala potpuno drugačijom.

  Realnost je postala inspiracija za seriju Sylvestera Stallonea Tulsa King. Riječ je seriji gdje Stallone igra ostarjelog mafijaša koji bez ikakvog problema preuzima kontrolu nad prodajom marihuane u gradu Tulsa. U seriji glavni lik praktički djetinjastvo jednostavno preuzima kontrolu nad prodajom od lokalnih hipija, a nešto slično se dogodilo u Kaliforniji.

  Već 2022. Los Angeles Times nam govori kako su karteli i mafija stvorili ogromne ilegalne nasade marihuane. Riječ je o tako velikim plantažama da ih policija jednostavno ne stigne zatvoriti, spaliti. Ta masovna mafijaška proizvodnja je srušila cijenu marihuane i tako počela uništavati legalne proizvođače nakon čega su stigla i mafijaška ubojstva.

  Sljedeće godine jedan od kalifornijskih tužitelja javno priznaje da su potpuno izgubili kontrolu nad jednim šumskim dijelom Kalifornije. Riječ je o takozvanom smaragdnom trokutu po pitanju kojeg meksički karteli otvoreno stavljaju oglase za zapošljavanje.

  Identičnu situaciju nalazimo i u drugoj američkoj saveznoj državi, Oklahomi. Jedina razlika ispadne da u njoj kontrolu nisu preuzeli prije svega meksički karteli nego kineska mafija koja kontrolira 80 % tržišta. Policijski organi Oklahome procjenjuje da tamošnje tržište ilegalne marihuana godišnje vredi oko 30 milijardi dolara !?

  Ukratko situacija u američkim saveznim državama koje su legalizirale marihuanu je takva da ih se navodi kao primjer zašto to ne učiniti. S druge strane zagovornici marihuane nam govore da je za meksičke kartele, kinesku mafiju i sve drugo što se događa u Kaliforniji kriva država. Po njima ona je kriva zbog visokih poreza na marihuanu i zbog saveznog zakona koji ju zabranjuje. Nužno nam je ovdje naglasiti da se savezni zakon koji zabranjuje marihuanu legalno ne provodi u saveznim državama koje ju dopuštaju.

  Ukratko zagovornici marihuane će uvijek vikati još, još i još. Prvo traže dopuštenje za medicinsku upotrebu, potom rekreacionu,a na kraju i potpunu slobodu korištenja. U slučaju ako mafija nakon te liberalizacije preuzme tržište nisu oni krivi nego država,

4.1 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
itsrider
14 dani prije

Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

jisc study goal
jisc study goal
11 dani prije

insuranceI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

insurance remote jobs
insurance remote jobs
11 dani prije

insurance quotesyour authored material stylish. nonetheless,

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina