Drugi krug francuskih izbora

  Jučer je održan drugi krug francuskih izbora nakon kojega će biti izabrana vlada s kojom će malo tko biti zadovoljan. Činjenica da Francuska ima taj drugi krug kod izbora za zastupnike ukazuje da je ona dvopartijska republika.

  Definicija dvopartijske republike, dvopartijske demokracije ispadne prilično jednostavna. Riječ je o sistemu tako zamišljenom da samo dvije stranke mogu upravljati državom. Takav sistem dava stabilnost političkom životu, ali istovremeno guši demokraciju. Najpoznatiji primjeri tog sistema su Francuska, SAD i Velika Britanija koja je prije 7 dana imala izbore.

  Riječ je bila o izborima na kojima je istrebljena tamošnja Konzervativna stranka. Ona je istrebljena zbog tamošnjeg izbornog sustava koji cijeli državu dijeli na jedinice koje biraju jednog zastupnika. Drugim riječima svi zastupnici su direktno izabrani, a neki od njih završavaju u parlamentu s samo 30 % osvojenih glasova.

  Konkretno govoreći zbog tamošnjeg sustava Laburistička stranka je na ovim izborima osvojila 34% glasova i 64% mjesta u parlamentu. Konzervativci su osvojili 24% glasova i 18.6% mjesta, Reform UK 14% glasova i 0.6% mjesta u parlamentu i tako dalje. Da su ti izbori održani u skladu s hrvatskim ili njemačkim izbornima zakonima Laburisti ne bi imali niti približnu većinu pa bi vjerojatno bila formirana velika koalicija.

  U određenom smislu sličnu situaciju imamo i u Francuskoj gdje se parlamentarni izbori održavaju u dva kruga. Glavna razlika u odnosu na Veliku Britaniju ispadne da su se tamošnje tradicionalne stranke toliko zagadile biračima da su ih se 2022 odrekli. Mjesto Socijalista su zauzeli Komunisti, a ono Republikanaca Nacionalni savez. Tome se treba dodati i predsjednička stranka.

  Kako se izbori održavaju u dva kruga kandidati koji osvoje 50% glasova u prvom krugu su izabrani u parlament dok ako nitko nije osvojio natpolovičnu većine ide se u drugi krug. Riječ je o drugom krugu u kojem se natječu tri kandidata s najboljim rezultatima iz prvog kruga.

  Na izborima se bira 577 zastupnika u Francuskom parlamentu, a od toga broj ih je u prvom krugu izabrano samo 76. Prvi krug je rezultirao apsolutnom pobjedom desnice koja osvaja 41 mjesto (Le Pen 38 i ostali 2+1) što dovodi do panike francuske elite. Mi smo koristili ime Le Pen pošto je kod nas ono poznatije od imena stranke (Nacionalni savez) i njenog predsjednika Jordana Bardelle (slika).

  Rezultat te panike, histerije tamošnje elite postaje odluka Komunističke partije (Nova narodna fronta) da povuče svoje kandidate iz drugog izbornog kruga u korist Macrona. Istovremeno je i Macron povukao kandidate svoje stranke iz drugog izbornog kruga gdje Komunisti imaju šansu.

  Cilj ovog izbornog saveza smrtnih neprijatelja je sprečavanje pobjede Nacionalnog saveza. Macron je konkretno naredio „nema glasova za Nacionalni savez” što znači glasujte za Komuniste. To je izazvalo pobunu unutar njegove liberalne stranke pošto su se tome otvoreno usprotivili ministar financija i bivši premijer Francuske. Svaka sličnost tih uputstava s knjigom Pokoravanje je namjerna. Time želimo reći da je Michel Houellebecq 2015. izdao knjigu u kojoj se na početku govori da su u drugi krug predsjedničkih izbora ušli musliman i Le Pen pa da su liberali, centristi i slično dali podršku prvome.

  Zbog ove izborne muljaže Nacionalni savez koji osvaja najviše glasova, njih 37 % (32+5) je poražen u drugom krugu. Po broju zastupničkih mjesta on završava  tek na trećem mjestu s osvojena 142 mjesta u parlamentu. Riječ je o puno, puno manje 270 mjesta koja su po Le Pen potrebna kako bi se pokušala formirati vlada Nacionalnog saveza. Na prvom mjestu po osvojenim zastupničkim mjestia su završili Komunisti s njih 180 mjesta, a drugom Macronova stranka s 159. Red je još reći da su Komunisti osvojili samo 25.81% glasova, a Liberali Macrona njih 24.53%

   Riječ je o rezultatu koji predstavlja potpuno razočaranje, katastrofu za Nacionalni savez.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
erie insurance login
erie insurance login
5 dani prije

car insurance quotesI loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive,

Best IP TV Services
Best IP TV Services
1 dan prije

My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina