Korupcija

  Jedna od stvari o kojima ne volimo ovdje pisati je korupcija. Tematika korupcije se pojavljuje u medijima prije svega u svrhu političkih prepucavanja pa je prilično nezahvalna.

  Postoje različite definicije korupcije,a mi se ovdje ne slažemo s njenom pravnom definicijom. Ta pravna definicija nam govori da je korupcija „zloupotreba povjerenja ili dužnosti u javnoj upravi u cilju ostvarivanja privatne dobiti”. Ovo je klasična, najpopularnija definicija korupcije, ali nije niti približno jedina.

  University of Harvard nam kao primjer druge, potpuno zakonite korupcije navodi financiranje izborne kampanje. U tom primjeru korporacija i privatne osobe davaju novac za izbornu kampanju stranaka nakon čega će nakon izbora biti nagrađeni povlasticama. Kako smatramo da je ova korupcija puno opasnija od onoga što učini neki član javne uprave o korupciji ne volimo govoriti.

  Bez obzira na to danas donosimo svjetski indeks korupcije na kojemu Hrvatska ne stoji niti previsoko niti prenisko. Taj svjetski indeks inače ukazuje na apsurdnu situaciju s korupcijom koju smo spomenuli.

  Po tom svjetskom indeksu korupcije države s najmanje korupcije su Skandinavske države, Novi Zealand, Singapur (diktatura), Švicarska, Nizozemska, Luksemburg i Njemačka. Na ovom popisu TOP 10 država imamo 3 iznimno koruptivna režima, ali o njihovoj korupciji se ne govori.

  Te tri visoko koruptivne države su Nizozemska, Luksemburg i Njemačka. Sistemska korupcija u Luksemburg je otkrivena s LuxLeaks, Njemačke s financijskim skandalima, a Nizozemska je porezna oaza. Govorimo ovdje o zakonitoj korupciji po definiciji Harvarda dok u Nizozemskoj i drugim navedenim državama ne postoji kaznena „sitna korupcija”.

  Nakon ovih prvih deset, najpoštenijih država mi ćemo brzo skočiti do pozicije Hrvatske. Hrvatska se na indeksu korupcije za 2021 godine nalazi na 63 mjestu od 180 država. Iza nas se na ovoj ljestvici nalaze Rumunjska na 66 mjestu, Mađarska 73 i Bugarska 78. To znači da smo po korupciju na 24 mjestu u EU dok smo po stepenu gospodarskog razvoja na 27. Sve u svemu nije sjajno, ali nije niti užasno !?

  Nakon što smo vidjeli ovaj indeks u realnosti „sitne korupcije” red je i pogledati primjere zloupotrebe korupcije. Kao najbolji primjer toga nam dolazi Europska unija.

  Kao što smo rekli indeks sitne korupcije nam ukazuje da je Bugarska najkorumpiranija članica Europske unije. Bez obzira na to ona i dalje dobiva europske novce za razliku od Mađarske. kojoj Unija uskraćuje novac zbog navodne korupcije. To nam govore službene objave koje ne objašnjavaju zašto korumpiranija Bugarska dobiva novac ?

  Praktički sličnu situaciju imamo s Ukrajinom izloženom ruskoj invaziji. Riječ je o enormno korumpiranoj državi koju danas Europska unija financira. Zbog toga su se pobunili predsjednik europskog komiteta za proračun i kontrolu proračuna, ali tamošnja korupcija nikoga ne zanima.

  Za kraj ćemo navesti i našeg premijera koji o korupciji izjavljuje: „Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih 6 godina,a mahom tuđih”. Normalno govorimo o onome što se po međunarodnim parametrima gleda kao sitna korupcija.

  Na kraju ćemo samo spomenuti stranke čiji program je „borba protiv korupcije”. Za nas oni u stvarnosti nemaju nikakav stranački program pa ih s prezirom gledamo.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina