Europske svađe

  Mjesec listopad su obilježele otvorene europske svađe. Prvo je Njemačka opalila diplomatsku šamarčinu Mađarskoj, a potom Francuska Njemačkoj.

  Prvi od tih političkih šamarčina je Njemačka ili preciznije kancelar Scholz dao mađarskom premijeru Orbanu. Orban je bio došao u posjet Berlinu koji očito nije dobro završio.

  Njemačka državna medijska agencija nam govori da je glavna tematika sastanka bila Ruska invazija Ukrajine. Po ovom pitanju Orban je na crnoj listi Njemačke jer se od početka protivio embargu na uvoz ruske nafte u čemu nije bio jedini. Iako nije bio jedini koji se protivio embargu ispao je jedini koji ustraje na tom stajalištu.

  Dodatni razlog za Orbanov dolazak u Berlin je izgledao bio referendum koji Mađarska namjerava provesti. Govorimo ovdje o referendumu protiv sankcija Rusiji !?

  To na kraju ispadne službeni razlog zašto je Scholz odbio zajedno s Orbanom održati konferenciju za medije. Mađarski mediji za razliku od Njemačkih navode da nije održana konferencija za medije, ali da je sastanak bio uspješan. Po njima sastanak je bio uspješan jer su raspravljali o teškim i kompliciranim tematikama. Nediplomatskim riječnikom govoreći oko ničeg se nisu dogovorili !?

  Nakon ove Njemačko-Mađarske otvorene svađe dolazimo do one Francuske i Njemačke. Nakon sastanka između predsjednika Macrona i kancelara Scholza trebala je biti održana zajednička konferencija za medije. Do nje nije došlo jer ju je Francuska iznenada otkazala i na taj način opalila diplomatski šamar Njemačkoj.

  Unaprijed se znalo da će ovaj sastanak održan 26 listopada 2022 biti iznimno težak. Kao službene razloge za svađu američki državni medij Glas Amerike navodi više događaja. Za početak oni navode njemačke državne subvencije, potom Njemačku nabave američke vojne opreme i na kraju zajedničku proizvodnju vojne opreme.

  Sve što navodi Glas Amerike je istina, a pogotovo to vrijedi za državne subvencije. Iako je to istina riječi nije niti približno o cijeloj istini za ovu svađu. Trenutačno postoje dva druga iznimno velika problema između ovih članica Europske unije.

  Prvi od tih problema je zahtjev Francuske i praktički svih drugih članica Europske unije da se ograniče gospodarski odnosi s Kinom. Tom zahtjevu se Njemačka vatreno protivi i možemo reći da ulaže veto na takve planove. Za Njemačku Kina je iznimno važan trgovinski partner kojemu ona prodaje strojeve koji proizvode strojeve. Zbog toga ona želi zadržati bliske gospodarske odnose s Kinom bez obzira na sve.

  Drugi razlog za svađu ove dvije najmoćnije članice Europske unije je Iberijski plinovod. Njemački plan je bio izgradnja plinovoda kojim će se povezati Njemačka, Španjolska, Portugal i Alžir. Riječ je o takozvanom Midcat plinovodu.

  Samo 4 dana prije sastanka Macron-Scholz Francuska je definitivno ubila ideju Midcat plinovoda. Namjesto njega će biti izgrađen plinovod Barcelona-Marseille koji će zadovoljiti energetske potrebe Francuske, a ne Njemačke !?

  Možemo pretpostaviti da je jedan od ciljeva Scholzova posjeta bio blagoslov Francuske za plinovod Španjolska-Francuska. Kada gledamo sveukupnu situaciju vjerojatno su obje strane mogle od nečega odstupiti i postići dogovor, ali se to nije dogodilo.

  Stvar oko koje nije moguće postići kompromis su neupitno gospodarski odnosi s Kinom. To je za Njemačku crta koju oni ne mogu prijeći dok Francuska i druge članice smatraju da ju se mora prijeći.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina