Deutsche bank

Novi skandal

Nakon Libor skandala 2012, LuxLeaks 2014, Panama Papers 2016 i Football Leaks 2018 godine danas imamo novu globalnu financijsku afere, novi globalni financijski skandal koji baš više nikoga nije i ne može iznenaditi.

Ova nova afera se tiče 2 tisuće milijardi dolara transakcija koje su provele najveće svjetske financijske institucije između 1999 i 2017 godine potpuno svjesne da se radi o kriminalnom novcu. Ta novinarska istraga je ukazala da su 5 velikih svjetskih banaka, konkretno:Bank of New York, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan Chase i Standard Chartered nastavila vršiti transakcije čak i kada su znale da je riječ o novcu osumnjičenih kriminalaca.

U epicentru ove afere se ponovno našla Njemačka i njene financijske institucije. Nakon wirecard afere Njemačka po tko zna koji put u posljednjim godinama ponovno ima Deutsche bank aferu. 2016 godine protiv ova financijske institucija je bila upletena u 7.800 sudskih postupaka vrijednih 5.4 milijarde eura.

Sve u svemu Deutsche bank je do sada platila odštetu od 20 milijardi dolara kazni povodom “nepravilnosti” vezanih s financijskom krizom iz 2008 godine, potom 2.5 milijardi dolara kazni povodom Libor skandala, a zatim je platila manje kazne za razna druga nedjela kao što je “pranje prljavog” ruskog novca.

Ovaj novi skandal po pitanju Deutsche bank otkriva bezbroj dokumenata koje ukazuju da su druge financijske institucije bile užasnute načinom rada ove banke. Tako sada iz tih dokumenata možemo otkriti da su dužnosnici Bank of America zabrinuti nepravilnostima zatražili sastanak s dužnosnicima Deutsche bank samo da bi potom navrat nanos bili izbačeni s sastanka.

Slično tome britanska državna agencija za kontrolu banaka je još 2016 godine bila upozorila Deutsche bank zbog poslovne politike da uzima visokoprofitabilne klijente bez obzira na visoku mogućnost financijskog kriminala. Zanimljivo je da je čak i Njemački financijski regulator otkrio 2012 godine da su financijske operacije ove banke visokorizične, ali to je na kraju bilo ignorirano.

Ovdje smo uzeli kao primjer Deutsche bank, ali slično bi mogli danas reći za praktički svaku veću svjetsku financijsku instituciju čije nepravilnosti možda državni organi i znaju, ali odbijaju reagirati kako ne bi povredili slobodu kretanja kapitala i zarade vlastitih nacionalnih korporacija. Nuspojava ovih formalno nezakonitih postupaka je slijevanje nelegalnog novca iz Rusije i u teoriji nerazvijenih države prema SAD i EU što u teoriji povećava naše bogatstvo. To što se ovim načinom uništava ekonomija drugih država je potpuno nevažno jer ovdje se broji novac, a ne lažni humanizam koji je toliko popularan na zapadu.

Cambridge ekonomist Ha-Joon Chang je sada već prije 10 godina u svojoj knjizi naveo da se razlika između gospodarskog uspjeha i neuspjeha država nalazi u dobiti koju poduzetnici reinvestiraju ili iznose van iz države. Ovaj novi skandal ujedno ukazuje zašto su neke države gospodarski neuspješne i zašto će to ostati i u budućnosti.

Svjetski gospodarski sistem je postavljen da potiče ove nelegalne aktivnosti, a kada se one otkriju dolazi do akcije pravnog sustava koje sudi prije svega one koji su otkrili nezakonitosti. Osobe koje su otkrile LuxLeaks aferu su potom 5 godina provele na sudovima počevši od travnja 2015 godine. Osobi koja je otkrila Football leaks aferu se upravo sudi u Portugalu, dok je američki odjel za financijske zločine izjavio kako su osobe koje stoje iza otkrića ove afere počinile zločin i da će slučaj biti upućen na daljnji postupak ministarstvu pravosuđa i ministarstvu financija.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Te tri visoko koruptivne države su Nizozemska, Luksemburg i Njemačka. Sistemska korupcija u Luksemburg je otkrivena s LuxLeaks, Njemačke s financijskim skandalima, a Nizozemska je porezna oaza. Govorimo ovdje o zakonitoj korupciji po definiciji Harvarda dok u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina