korona-virus

Korona virus je novi crni labud

Ekonomske projekcije Europske unije nam govore da će Italija ostvariti gospodarski rast od 0.3 % u ovoj godini dok za Hrvatska te projekcije spominju gospodarski rast od 2.6 %, a za Europska unija navode rast od 1.4 %.

Te sve ekonomske projekcije, kao i one proračunske danas predstavljaju najjednostavnije govoreći smeće jer se po drugi put u 14 godina pojavio crni labud ili kako bi to financijaši rekli događaj koji se može dogoditi samo jednom u tisuću godina. Te projekcije su i ranije bile smeće, ali ovogodišnja razlika između njih i realnosti će ponovno postati očita svima. Glavni mediji će kao krivac za tu pogrešku prikazati korona virus, a nikada ne svoj financijski fetiš i vjeru da se sav naš život može kontrolirati jednažbama što čak i kada su one ispravne dovodi do loših gospodarskih rezultata. S druge strane kada su te projekcije neispravne dolazi do gospodarskog i političkog šoka koji će se sada početi događati.

Ako se sada želimo vratiti na konkretne crne labude očekivano da je prvi o kojemu ćemo govoriti onaj iz 2008 godine. Svi danas sve znamo o grčkoj gospodarskoj krizi koju su mediji pretvorili u negativni primjer svima. Implikacija bi bila da su sve države koje su završile u problemima radile loše i da su same odgovorne za ono što se dogodilo što je miljama daleko od istine. Čak niti Grčka nije potpuno odgovorna za svoje probleme nego je to bila Europska unija koja ju je protivno svim europskim zakonima primila u eurozonu, ali nećemo govoriti sada o njoj. Po službenim europskim podacima Irska i Španjolska su bile primjer uspješnih država koje su nisu zaduživale nego su do 2008 godine svake godine imale prosječni strukturalni suficit od 1.3 % i 0.5 % što ih je činili jednim od najboljih članica Unije. Na kraju tokom ekonomske recesije koja je nastupala praktički obje ove države koje su ranije toliko pažnje obraćale na svoje financije i projekcije su praktički bankrotirale.

Španjolski državni dug je bio skočio s 40 % BDP-a 2008 godine na 101 % BDP-a 2014 godine pa ga je nakon stabiliziranje gospodarstva Španjolska počela smanjivati tako da je 2018 godine bio sveden na 98 % BDP-a. Nakon štete koju je počinio prvi crni labud, sada u 2020 godini se događa drugi crni labud koji će nanijete katastrofalnu štetu turizmu pa se trebamo upitati ako su ikakvu korist Španjolskoj donijele projekcije i mjere štednji ili je bila riječ o najobičnijem sadizmu ?

Vrativši se u sadašnjost, u Italiju i Hrvatsku koje ekstremno ovisi o turizmu možemo samo konstatirati da će biti zanimljivo vidjeti koliko sposoban gospodarski tim ima naša sadašnja vlada. Koliko joj je moguće razmišljati i donositi odluke u trenutku kada projekcije izgube smisao, kada je potrebno pokazati stvarno poznavanje i razumjevanje makroekonomije. Ivana Jelinić predsjednica talijanskih turističkih agencija je izjavila kako je kod njih došlo do odustajanja više od 70 % turističkih rezervacija i da su rezervacije za doba uskrsa i ljetnih praznika u padu. Svi vrlo dobro znamo što će za Hrvatsku značiti drastični pad turističkih rezervacija. Vrlo vjerojatno Hrvatska ulazi ove godine u gospodarsku recesiju ili depresije, a samo sposobnost ili nesposobnost vlade će odrediti našu kako ćemo se mi iz nje izvući

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] nam svima postaje jasno da ćemo imati katastrofalnu turističku sezonu koja će nas i sve druge u Europi gurnuti u gospodarsku recesiju ili čak depresiju. Ubrzo potom u ožujku kada je Italija pozivajući se na europsku solidarnost zatražila pomoć u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina