Korisni idiot

  Danas govorimo o nekada mladoj i ambicioznoj ženi rođenoj u prosječno bogatoj obitelji koja se s 40 godina uspjela probiti u nacionalni parlament. Ta pozicija nije zadovoljavala njene ambicije pa je zahvaljujući puču u 54 godine života postala predsjednica, a potom dvije godine kasnije završila u zatvoru.

  Da mi govorimo o Jeanine Anez, pučističkoj predsjednici Bolivije koja je svoju karijeru započela kao voditeljica lokalne televizijske stanice. Pretpostavljamo da ćemo se svi složiti kako su za politički karijeru potrebni zaštitnici i novac. O prvom navedenom mi nemamo dovoljno podataka pošto je teško vjerovati da je propali kolumbijski političar za kojeg je ona udana moćna osoba koja ju je gurala. Po pitanju novca stvar nam je puno jasnija pošto 2017 godine biva uhićen Anezin nećak koji je kod sebe imao pola tone droge.

  Počevši od 2010 Anez je bila član parlamenta Bolivije iz opozicijske stranke, a 2019 godine ona se nalazi na poziciji druge zamjenice predsjednika Senata što je ujedno bila najviša opozicijska dužnost u državi.

  To je sada već bilo doba kada predsjednik Bolivije Evo Morales priprema svoj autopuč kako bi produžio predsjednički mandat i de facto postao autokrat svoje države. Prvi dio tog puča kojim je htio ukinuti maksimalni broj predsjedničkih mandata se događa 2016 godine kada on provodi referendum po ovom pitanju. Na čast Bolivijaca i Moralesa ispadne da su oni glasovali protiv, dok je on sam bio priznao rezultat referenduma.

  Na žalost više od godine dana kasnije on se oporavio od ovog šoka i zatražio od ustavnog suda da se na izborima 2019 ponovno natječe za predsjednika. Ustavni sud je to dopustio pa tako dolazimo u izbornu 2019 godinu.

  U prvom krugu predsjedničkih izbora Evo Morales će ostvariti neupitnu pobjedu, ali se pojavilo pitanje izborne prevare. Pitanje na koje nitko ne zna odgovor glasi da li je bio pobjedio s dovoljno razlike da ne bude drugog kruga ? Ako pitamo njega Da, ako pitamo opoziciju Ne što će na kraju dovesti do od vojske organiziranog državnog udara u Boliviji.

  Dvadeset dana nakon što su bili održani ovi izbori ili preciznije 10 prosinca 2019 Evo Morales podnosi ostavku i dan kasnije leti u Meksiko koji mu je pružio azil. Ustavnopravno gledajući njegov nasljednik je bio zamjenik predsjednika Alvaro Garcia Linera koji zajedno s Moralesom podnosi ostavku.

  Sljedeća u redu nasljeđivanja je bila tridesetogodišnja Adriana Salvatierra koja vrši dužnost predsjednice Senata Bolivije. Ona će isto tako 10 prosinca podnijeti ostavku, nakon čega će ostavku podnijeti i prvi zamjenik predsjednice Senata Ruben Medinacelli tako da je put do predsjedničke pozicije Anez postao širom otvoren.

  U tom trenutku kada je sve izgledalo rješeno pučisti su napravili nekoliko krivih koraka što im je oduzelo sve ostatke ostataka ustavnopravne legalnosti. Prvo je parlament bez ikakvog kvoruma, s glasovima manjine parlamentarnih zastupnika prihvatio ostavke Moralesa i Linera, a potom je proglasio Anez predsjednicom.

  Osim što je prekršen zakon o broju zastupnika koji su glasovali prekršen je bio i zakon kada je ova manjina zastupnika izglasovala Anez za predsjednicu pošto oni nisu bili prihvatili ostavku predsjednice parlamenta koja je tada pravnim automatizmom 11.11.2019 postala de jure predsjednicom Bolivije. Uvidivši pravnu grešku parlament se ponovno sastao 15.11.2019 kako bi prihvatio ostavku predsjednice Senata tako da Anez bude legalna predsjednica.

  Odmah nakon što je proglašena predsjednicom Jeanine Anez se trebala suočiti s demonstracijama pristaša Moralesa. Kako bi ih ugušila ona je dala potpuni imunitet članovima vojske i policije u sukobu s demonstrantima. Ta odluka je dovela do krvavog gušenja demonstracija i ubojstva demonstranata čijim obiteljima će vlada kasnije isplatiti financijske odštete.

  Ubrzo po gušenje demonstracija predsjednica Jeanine Anez izjavljuje da neće biti kandidat na predsjedničkim izborima koji će se održati krajem 2020 godine, ali ubrzo potom ona mijenja svoju poziciju. Ipak suočena s činjenicom da ju podržava samo 10 % Bolivijaca ona odustaje od predsjedničke kandidature. Na tim izborima održanim 18 listopada 2020 godine pobjedu ostvaruje Luis Arce iz stranke Eve Moralesa potpuno ponizivši pučističke snage.

  Nakon formiranja nove vlade i početka njenog rada Jeanine Anez će zajedno s 5 svojih ministara biti uhićena zbog sudjelovanja u puču i ubojstva 36 osoba. Praktički odmah po smještaju u zatvor Jeanine Anez je pozivajući se na depresiju zatražila smještaj u bolnicu što je bilo odbijeno nakon čega je SAD službeno zatražio njeno puštanje iz zatvora i „poštenu istragu”.

  Jeanine Anez je zbog svoje ambicije na kraju postala korisna idiotkinja koja sada zasluženo plaća kaznu.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina