Peruanska kriza

   Kada političari ne znaju što raditi onda se počnu međusobno svađati. Tako je započela Peruanska kriza koja rezultira izborom 6 predsjednika u samo 57 mjeseca.

  Znate onaj vic o kurvi, arhitektu i političaru koji žele dokazati da je njihovo zanimanje najstarije. Prvo se javi kurva s izjavom „pa svi znaju da je prostitucija najstarije zanimanje na svijetu” na što arhitekt odgovara da to nije istina. Bog je stvorio svijet,a za nešto stvoriti je potreban arhitekt stoga je moje zanimanje najstarije. Na to je reagirao nasmješni političar svojom izjavom „a što misle tko je stvorio anarhiju, tko je „stvorio” ništa”.

  Na predsjedničkim izborima u Peruu tamošnji glasači su 2016 godine izabrali „stručnjaka” za predsjednika. Taj stručnjak je bio Pedro Pablo Kuczynski, bivši djelatnik MMF-a i Svjetske banke koji ima diplomu Princetona. Gledajući njegovu karijeru i diplome teško je bilo moguće izabrati većeg stručnjaka, tehnokrata na poziciju predsjednika.

  Krajem 2017 godine parlament Perua je pokrenuo proceduru smjene predsjednika zbog koverte koju je dobio prije 12 godinu. Formalno pozicija parlamenta je bila da iz moralnih razloga on ne može biti predsjednik što realno nije razlog za smjenu pa govorimo o ustavnom puču. Taj pokušaj nije uspio, ali…

  Drugi pokušaj smjene je bio uspješan nakon što je snimljen video kako predsjednik kupuje parlamentarne zastupnike. Do tog uspješnog pokušaja smjene dolazi u ožujku 2018 godine kada predsjednik postaje neovisni Martin Vizcarra.

  Predsjednik Vizcarra (slika) je razumio da se problem nalazi u parlamentu pa odmah, 2018 provodi ustavni referendum. Taj referendum biva njegov osobni trijumf jer su glasači podržali predsjedničke prijedloge nasuprot predloga parlamentarnih stranaka. Sljedeće godine držeći se zakona kao pijan plota predsjednik raspušta parlament s izjavom: „Peruanci napravili smo sve što je bilo moguće” pa sada vi odlučite kako dalje.

  Peruanci koji u realnosti obožavaju ovog predsjednika su na parlamentarnim izborima ponovno istim strankama ukazali povjerenje. Reakcija parlamenta je bio novi ustavni puč, nova smjena predsjednika jer je i ovaj „moralno nesposoban za dužnost predsjednika”.

  Taj ustavni puč je inače bio organizirao predsjednika parlamenta Manuel Morino koji je sljedeći u liniji nasljeđivanja. Predsjednik Vizcarra na kraju prihvaća odluku parlamenta i napušta položaj predsjednik 09 studenog 2020 godine.

  Morino koji je automatizmom postao novi predsjednik nije računao na popularnost Vizcarra. On nije računao da će narod masovno izaći na ulice u cilju podrške Vizcarru i protivljanja njemu. Na kraju kako bi došlo do smirivanja narodne bune nakon samo 5 dana predsjednik Manuel Morino podnosi ostavku.

  Kako nikoga dalje nije bilo u liniji nasljeđivanja predsjedničke pozicije sljedećih 48 sati Peru biva bez predsjednika. Sada već od naroda poniženi i uplašeni parlament Perua je odlučio za novog predsjednika izabrati kompromisno rješenje.

  To rješenje biva Francisco Sagasti. Riječ je bila o parlamentarnom zastupniku koji je osudio smjenu, ustavni puč protiv predsjednika Vizcarra. Najbolji dokaz političke nevažnosti Sagastija biva da ga čak niti vlastita stranka nije nominirala za kandidata na redovnim predsjedničkim izborima 2021 godine !?

  Na tim izborima za novog predsjednika biva izabran u javnosti nepoznati Pedro Castillo. To mu je bio plus tijekom izbora, ali veliki minus kasnije pošto se nije snalazio niti u vladi niti u politici. Ministar vanjskih poslova prve vlade koju instalira Castillo biva ostarjeli prijatelj Che Guevare pa nikoga nije iznenadio brzi pad vlade.

  Do prvog pokušaja parlamenta da smjeni Castilla dolazi početkom prosinca 2021 zbog njegove „moralne nesposobnosti”. Taj novi pokušaj parlamentarnog puča je brzo propao, pa se počelo raditi na sljedećem.

  Novi pokušaj puča se nije trebalo dugo čekati pa do njega dolazi u veljači 2022, ali i to Castillo preživljava. Na kraju kako bi spriječio novi, sada uspješni pokušaj smjene Pedro Castillo vrši protupravno raspuštanje parlamenta, vrši puč. To mu je na kraju došlo glave. Realno gledajući Castillo je bio nesposoban za poziciju predsjednika što nam najbolje dokazuje njegovo postavljanje 5 različitih premijera u manje od 17 mjeseci vladavine. Bez obzira na to nemojmo zaboraviti da se problem realno nalazi u parlamentu.

  S tim problemom će se sada baviti zamjenica Castilla Dina Boluarte koja je 7 prosinca 2022 postala predsjednica Perua. Naš savjet novoj predsjednici bi bio da raspiše ustavni referendum o ukidanju odredbe o moralnoj nesposobnosti za posao predsjednika. Iz „iskustva” bivših predsjednika to bi joj bila jedina šansa da dočeka kraj mandata.

  Ukratko za razliku od Bolivije koja se nakon puča vratila u normalu to Peru ne uspjeva.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina