Kanada protiv Facebooka

  Justin Trudeau je iznimno zanimljiv političar. Praćenje vijesti o njegovim premijerskim odlukama nije nikada dosadan posao. Najnovija od tih njegovih zanimljivih odluka je rat Kanada protiv Facebooka i Googlea !?

  Da stavimo ovu najnoviju kanadsku odluku u nekakav kontekst red je spomenuti ranije kontroverznije odluke ovog premijera. Za početak je red spomenuti njegov zakon o eutanaziji iz 2016 i kasnije izmjene tog zakona. Vlada Justina Trudeaua se nakon donošenja zakona o eutanaziji javno pohvalila da na eutaniziranim ljudima uštedi 150 milijuna dolara godišnje. Riječ je inače o uštedi na osnovu neisplaćenih mirovinskih i zdravstvenih prava.

  Nakon zakona o eutanaziji red biva spomenuti i kanadski zakon o zabrani promoviranja heteroseksualnih veza iz 2021 godine. Za kraj spominjanja djela ili nedjela ove kanadske vlade ćemo još spomenuti ovogodišnju javnu svađu s Italijom koja je zabranila kanadskom LGBT paru usvojiti dijete.

  Nakon tog ratovanja Justina Trudeaua u cilju nasilnog nametanja liberalnih vrijednosti on se odlučio na opće iznenađenje zaratiti se s Facebookom i Googleom. Ta njegova odluka nam je blago govoreći neobična pošto je riječ o tehnološkim korporacijama koje podržavaju njegove vrijednosti.

  Sve u svemu kanadska parlamentarna većina je donijela „Online news act”. Po tom novom zakonu Facebook i Google su dužni plaćati novac kanadskim medijskim kompanijama za svako pojavljivanje njihovog linka. Drugim riječima svaki put kada Facebook pokaže link na CTVnews Kanada Facebook treba platiti CTVnews kompaniji. Isto pravilo vrijedi inače i za Google.

  Zbog tog novog zakona Facebook je počeo 01.08.2023 blokirati linkove na vijesti u Kanadi. Službena reakcija Facebooka/Mete na taj zakon glasi: „Zakon se temelji na pogrešnom razmišljanju da Facebook ostvaruje nepoštenu korist od vijesti koje se dijele na našoj platformi iako je stvarnost potpuno suprotna”.

  Službena reakcije korporacije Google koja u pravom smislu te riječi živi od linkova, poveznica na tekstove je bila malo drugačija. Oni su izjavili:

Mi smo sklopili dogovore s 150 medijskih organizacija u Kanadi. Samo prošle godine smo bez ikakve naknade povezali 3.6 milijardi puta ljude na stranice kanadskih medijskih kuća pomagaći izdavače da zarade novac putem reklama i pretplate”.

  Google je još na kraju naglasio da će u trenutku stupanja zakona na snagu maknuti iz svog pretraživača sve poveznice na kanadske medijske kuće.

  Riječ je inače o zakonu koji stupa na snagu krajem 2023 godine pa stoga svojom ljetnom blokadom sadržaja Facebook pokušava utjecati na vladu. Nakon što je Facebook uveo svoju blokadu sadržaja u Kanadi tamo imamo sljedeću situaciju:

  Kanadske medijske kuće mogu stavljati svoj sadržaj na Facebook i Instragam, ali ih Kanađani ne mogu vidjeti.

  Korisnici Facebook i Instagrama u Kanadi više neće moći gledati i dijeliti vijesti.

  Odgovarajući na ovu odluku Kanada, Quebec i nacionalne korporacije su obustavile marketinške akcije na Facebooku. Sve u svemu sada svi u Kanadi čekaju da vide što će se dalje događati. Svi čekaju da vide tko će prvi trepnuti.

  Za kraj je ovdje nužno navesti da potpuno razumijemo logiku iza ove nove radikalne odluke kanadske vlade. Logika je pomoć lokalnim izdavačima koje zahvaljajući praktički neograničenom pristupu vijestima čita sve manje građana. U Hrvatskoj se tome doskočilo uz pomoć državnog marketinga i subvencija dok je Kanada odlučila krenuti drugim putem.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina