Južnoafrički izbori

  Dana 29.05.2024. su bili održani izbori u Južnoj Africi na kojima je ANC po prvi put u 30 godina izgubio apsolutnu većinu u parlamentu. Zbog toga ovi južnoafrički izbori predstavljaju prekretnicu u razvoju države.

  Južna Afrika se sada već 15 godina nalazi u kroničnoj gospodarskoj krizi. Riječ je o krizi koja se poklapa s svjetskom velikom recesijom, ali nije pretjerano vezana s njom. To govorimo pošto tamošnji gospodarski pad započinje 2008.  stupanjem na vlast nesposobnog i koruptivno nastrojenog Jacoba Zume 2008.

  Tijekom njegovih 9 godina vladavine BDP po stanovniku Južne Afrike pada 25%,a javni dug raste s 35 na 75% BDP-a. Jacob Zuma na kraju biva 14.02.2018. prisiljen na ostavku zbog korupcije i pokušaja stvaranja diktature. To na kraju ne spašava Južnu Afriku od daljnjeg kolapsa u čemu ulogu ima i korona pandemija.

  Tamošnje gospodarsko stanje u posljednjoj predizbornoj godini nam najbolje opisuje stopa nezaposlenosti od 32.9 %, redovni padovi električne mreže i stopa gospodarskog rasta od 0.4 %. Tome još možemo da na otplatu kamata na kredite odlazi 20.7 % poreznih primanja.

  Ti gospodarski neuspjesi su doveli do rasta popularnosti komunističko-rasističke stranke EFF Juliusa Maleme. U svojim medijskim nastupima on više puta poziva na nacionalizaciju imovine bjelaca i njihova ubojstva. Riječ je bila o političkom programu koji EFF pretvara u treću po snazi političku stranku Južne Afrike i potencijalnog postizbornog partnera ANC-a.

  Na kraju se taj scenarij na olakšanje svih ipak nije ostvario, a neočekivani spasitelj postaje ranije navedeni Zuma. On u prosincu 2023. sudjeluje u osnivanju MK stranke i potom nakon različitih previranja postaje njen predsjednik.

  Osnivanjem MK-a Zuma oduzima glasače EFF-u koji s praktički 20 % pada na „samo” 9.52 %. Istovremeno njegova stranka na izborima osvaja 14.6 % glasova i diže se na treće mjesto. Na drugom mjestu je kao i uvijek u Južnoj Africi završila stranka bijelaca, Demokratski savez s 21.81 %.

  Sada nakon izbora pitanje svih pitanja postaje s kim će ANC koji je osvojio 40.18 % glasova formirati vladu. Stranka realno gledajući ima bezbrojne opcije, a svaka od njih ima svoje pluseve i minuseve.

  ANC je osvojio 159 zastupnika u parlamentu,a potrebno je doći do 201 za apsolutnu većinu. Najjednostavnije bi za njih bilo obnoviti koaliciju Nelsona Mandele, drugim riječima vladati s strankom bijelaca. Oni bi zajedno imali 246 zastupnika, ali kako bi na ovu koaliciju reagirali glasači ANC-a ? Da li bi ju smatrali izdajom ?

  Druga samo u teoriji jednostavna opcija bi bila suradnja Zuminom strankom. Njen problem je da koruptivni Zuma traži osobnu diktaturu. On je bio smjenjen s vlasti 2018. pošto je htio instalirati svoju ženu kao nasljednika. Ta smjena je dovela to zle krvi pa je teško zamisliti koaliciju ANC-MK koja bi imala 217 zastupnika.

  Uvijek je na kraju moguće da ANC izabere formiranje crne rasističke vlade. On bi s EFF imao 198 zastupnika pa mu ih fali samo 3 za većinu. Njih može „kupiti” ili u koalicionu vladu uključiti Patriotski savez s 9 zastupnika.

  Sve u svemu ako je u ANC preživio duh Nelsona Mandele on će formirati vladu s strankom bijelaca (DA). Ako nije onda Južnu Afriku čekaju zanimljiva vremena, a svi znamo što Kinezi o njima govore. Na slici je zastava stranke ANC !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina