Spin dictators

  Nakon višegodišnjeg rada na ispitivanju populizma Sergej Guriev i Daniel Treisman su 2022. izašli s knjigom Spin dictators. Riječ je o knjizi koja govori kako se moderni diktatori jako razlikuju od onih u 20 stoljeću.

P  rije nego što počnemo o samoj knjizi red je reći koju Gurievu s kojim sam imao priliku više puta izmjeniti razmišljanja. Guriev je briljatni i iz određene perspektive skromni ruski ekonomist koji je među ostalim pisao govore za predsjednika Medvedeva. Povratkom Putina u predsjedničku fotelju on biva prisiljen pobjeći iz Rusije na Zapad gdje je dočekan raširenih ruku. Od 2015. do 2019. on vrši dužnost glavnog ekonomiste Europske banke za obnovu i razvoj, a potom se među ostalim bavi populizmom i novim diktatorima.

  U knjizi „Spin dictators” Sergej Guriev i Daniel Treisman dijele diktature u dvije osnovne kategorije. Prvo kategoriju čine diktature straha, a drugu spin ili ako želite drugačije PR diktature. Te diktature oni dijele na osnovu jednostavnih principa koji se tiču broja uhićenih i ubijenih stanovnika.

  Po njima diktatura straha je nedemokracija koja ne dopušta kritiku, gdje se svake godine dogodi 10 ili više političkih ubojstava i zatvaranje minimalno 1000 političkih zatvorenika. S druge strane u slučaju ako je država nedemokracija,a dopušta kritiku i izbore dok istovremeno ima manje političkih ubojstava i zatvaranja tada je riječ o spin diktaturi.

  U knjizi se kao primjere spin diktatora navode Orban, Erdogan, Putin, Maduro, Yew, Razak i Nazarbayev. Oni svi kao i državnici slični njima manipuliraju medijima, lažiraju demokraciju i stvaraju svoju popularnost. U stvarnosti oni se prezentiraju svojim stanovnicima kao kompetentne osobe koje promoviraju mir i prosperitet.

  Time još trebamo dodati da je iz pozicije političkih lidera riječ o iznimno popularnom sustavu. Dokaz toga nam postaje da je 2019. bilo više autokratskih nego demokratskih država. Konkretno u knjizi se navodi da su tada postojale 92 autokratske države i njih 87 demokratskih. Mi se s tim ne slažemo jer smatramo da europske države više ne postoje, ali to je već druga priča.

  Glavni doprinos knjige raspravi o diktaturama predstavlja njeno posljednje poglavlje. U njemu se govori da danas živimo u međusobno povezanom svijetu pa se sada autokracije ne mogu zatvoriti iza željeznog zida. U skladu s tim Guriev i Treisman zagovaraju kontakte a autokracijama kako bi ih se pokušalo promjeniti. Povodom toga oni upozoravaju na činjenicu da će i autokracije pokušati promjeniti način funkcioniranja demokracija pa stoga treba paziti.

  Knjigu Spin Dictators su New Yorker, Foreign Affairs i Atlantic proglasili knjigom godine, a Financial Times političkom knjigom godine.

Bez obzira na sve te nagrade knjiga ima jednu iznimnu slabost. Autori knjige su pripadnici zapadne ekonomske i političke elite pa su stoga zaslijepljeni grupnim razmišljanjem. Oni potpuno ignoriraju da liberalne demokracije manipuliraju medijima kao spin diktatori kako bi prezentirali vlastita razmišljanja i tako stvorili podršku režimu.

 

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina