Južnoafrička demokracija

  Najrazvijenija država subsaharskog područja je Južna Afrika. Riječ je o relativno razvijenoj državi u kojoj se posljednjih 70 godina prije zbrajanja glasova zna pobjednik na izborima. Tako izgleda Južnoafrička demokracija koja su počela urušavati. 

  U određenom smislu demokratsku povijest Južne Afrike možemo podijeli u dva osnovna ili maksimalno tri razdoblja. Prvo razdoblje biva doba kada crnci nisu imali pravo glasa, a ono se dodatno dijeli na razdoblja Smutsa i ono Nacionalne stranke. Potom dolazi razdoblje u kojemu crnci imaju pravo glasa, a bijelci su postali nevažni.

  Počevši od 1948 pa sve do 1994 godine Južna Afrika je rasistička demokracija u kojoj na demokratskim izborima uvijek pobjeđuje Nacionalna stranka. Ona pobjeđuje pored ostalog i jer crnci koji su velika većina stanovnika nemaju pravo glasa. Tome treba i dodati da govorimo ujedno o razdoblju kada Južna Afrika postaje jedina razvijena država na afričkom kontinentu.

  Razdoblje vlasti bijelaca završava južnoafričkom verzijom Gorbačova. Riječ je Frederick Willemu de Klerku koji po preuzimanju vlasti odlučuje ukinuti tamošnji aparthejd i dati pravo glasa crncima. Konkretno de Klerk donosi odluku o predaji vlasti Nelsonu Mandeli i njegovoj ANC stranci.

  Do primopredaje vlasti dolazi 1994 godine kada na parlamentarnim izborima očekivano pobjeđuje Afrički nacionalni kongres (ANC). Od tada pa sve do danas je ANC uvijek pobjeđivao na izborima bez obzira na svoje politike i korupcije. Na izborima 1994 godine ANC je osvojio 62.6 % glasova, a na onima 2019 osvaja „samo” 57.5 %.

  Do tih pobjeda dolazi bez obzira na gospodarsku depresiju, katastrofu koja pogađa Južnu Afriku. Između 2008 i 2019 godine je došlo do pada ekonomske aktivnosti po stanovniku od čak 25 %. To je dovelo do situacije da čak neki crni stanovnici ove države govore da su bolje živjeli u doba aparthejda nego danas.

  Bez obzira na sve to ANC se uspješno održao na vlasti redovno pobjeđujući na parlamentarnim izborima. Dok je ova stranka tako pobjeđivala u dijelu stanovništva se počelo javljati nezadovoljstvo. Riječ je o nezadovoljstvu koje odlučuje iskoristiti Julius Malema osnivajući novu komunističko-rasističku partiju imena Ekonomski borci za slobodu (EFF).

  Prva točka ekonomska politika ove stranke je nacionalizacija bez kompenzacija „ukradene zemlje” (farme u vlasništvu bijelaca). Potom slijede nacionalizacije banaka i rudnika, udvostručavanje socijalne pomoći i minimalne plaće kao i prestanak naplaćivanja korištenja autocesta. Riječ je o suludoj populističkoj i potpuno neodrživoj gospodarskoj politici.

  Tom „komunističko-populitičkom” miksu EFF dodaje rasizam prema svima koji nisu crnci. Indijci koji već 130 godina žive u Južnoj Africi su šokirani rasističkim napadima ove stranke na njih, dok za bijelce to ne predstavlja iznenađenje.

  Za njih to nije iznenađenje pošto Julius Malema još prije osnivanja stranke javno pjeva „ubijte bijelce”. 2016 godine, znači sada u svojstvu predsjednika stranke on izjavljuje „Mi ne pozivamo na ubijanje bijelaca, barem ne sada”.

  Te i slične izjave kojim se poziva na ubijanje bijelaca on redovno dava u svojim nastupima. Davao ih je 2009, 2016, a i sada, znači 2023 godine !?

  Zbog tih poziva na ubojstvo bijelaca i Indijaca u Južnoj Africi nitko nije zabranio EFF stranku ili njene šefove stavio u zatvor. Da bili su protesti nevladinih udruga i pripadnika manjina, ali pozivati na ubojstvo bijelaca i Indijanaca nije isto kao i pozvati na ubojstvo crnaca. Svi na Zapadu znamo što je rasizam, a što to nije i ujedno svi znamo da EFF povici ne predstavljaju rasizam.

  Mi danas govorimo o ovoj komunističko-rasističkoj stranci ne zbog nje same nego zbog raspada političkog sustava u Južnoj Africi. Kao što smo govorili na parlamentarnim izborima od 1994 godine redovno pobjeđuje Afrički nacionalni kongres. On će pobjeđivati i dalje, ali pitanje svih pitanja sada postaje da li će osvojiti apsolutnu većinu glasova.

  51 % mladih Južne Afrike je danas nezaposleno što nam bolje od svega govori o neuspješnosti vladajućih. To je dovelo do daljnjeg postepenog pada popularnosti ANC-a koji se danas kreće oko 50 %,a sljedeću godinu se održavaju izbori. Riječ je o izborima nakon kojih će komunističko-rasistički EFF kao treća po popularnosti stranka možda određivati tko će sastaviti novu vladu !?

Zbog toga danas govorimo da se Južnoafrička demokracija nalazi u problemima. Ona je kako tako funkcionirala dok je bila višestranačka autokracija, a što će se potom dogoditi baš nitko ne zna.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina