Overlord

  Danas se obilježava 80 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji koje je ubrzalo uništenje nacističke Njemačke. Operacija kodnog imena Overlord se pripremala 2 godine i polučila je potpuni uspjeh.

  Priča o savezničkom iskrcavanje u Normandiji započinje još početkom 1942. kada je donesena odluka da se prvo mora poraziti Njemačku, a tek potom Japan. To je istovremeno i godina kada kada Moskva, kada Staljin viče na London i Washington o nužnosti invazije Francuske. Niti SAD niti Velika Britanija tada za to nisu imali snage, ali su se počeli pripremati za nju.

  S druge strane Berlin je očekivao da će 1944. saveznici izvršiti invaziju Francuske. Tamošnji vojni vrh je bio podijeljen u dvije različite frakcije. Na jednoj strani su stajali Hitler i Rommel koji su zastupali gledište da će saveznici izvršiti invaziju Normandije,a na drugoj generali koji su smatrali da će biti izvršena invazija grada Pas de Calais. Generali su znali da će saveznički vojnici trebati luku za dostavu nafte, municije, hrane i slično pa su stoga smatrali da će biti napadnut Pas de Calais.

  To je bila njihova osnovna pogreška pošto nisu mogli zamisliti da će savezncii izgraditi montažnu luku i montažni naftovod. Iz tog razloga su Hitler i Rommel pogodili mjesto iskrcavanja,a njemački generali pogrešili. Druga dobra odluka saveznika postaje da se invaziji izvrši po relativno lošem vremenu kako bi se postigao što veći efekat iznenađenja. Rezultat te odluke je bio briljantan uspjeh pošto su njemački zapovjednici smatrali da do invazije ne može doći zbog loših vremenskih uvjeta pa su 06.06. bili na „godišnjem”.

  Pomorski desant na Normandiju započinje 06.06.1944. u 06:30 kada se prvi vojnici iskrcavaju na plažu Utah. U samom iskrcavanju prvog dana sudjeluje 158 000 američkih i britanskih vojnika kojima se suprotstavlja 50 000 njemačkih. Kako se američki i britanski vojnici bili podržani od strane 1200 ratnih brodova i 2200 bombardera drugorazredne njemačke jedinice jednostavno nisu imale nikakve šanse.

  Dok je prvobitni napad rezultirao potpunim uspjehom ubrzo su se pojavili problemi. Saveznici nisu u prvim danima uspjeli osvojiti niti Cherbourg koji ima duboku luku niti važno prometno središte Caen. Ti početni neuspjesi usporavaju napredovanje saveznika koji su nakratko blokirani na Normandiji. Razlog za tu blokadu je djelomično bila i strateška odluka saveznika koja se sastojala iz dva dijela.

  Prvi dio je bio sporazum iz Teherana (1943.) u kojem stoji da će Crvena armija početi svoju veliku ofenzivu 22.06.1944. Taj datum je Staljin izabrao pošto je riječ o trećoj godišnjici Operacije Barbarossa, kada su Njemačka i Rumunjska napali SSSR čemu se kasnije pridružuju i drugi hitlerovi saveznici. Primarni cilj te ofenzive imena Bagration je oslobađanje okupiranih dijelova Sovjetskog saveza, a sekundarni pomoć saveznicima u Normandiji. Ona će uspješno prisiliti Hitlera da svoje rezerve usmjeri na istočni front i tako smanji pritisak na saveznike.

  Drugi dio plana saveznika je bila Operacija Anvil, pomorski desant u južnoj Francuskoj. To ujedno znači da sve savezničke jedinice nisu bile koncentrirane u Normandiji nego se 500 000 vojnika pripremalo za novi pomorski desant.

  Bez obzira na tu operaciju saveznici će između 06.06. i 25.07.1944 iskrcati gotovo 1 i pol milijuna vojnika u Normandiju. To će im omogućiti proboj linije fronte i početak oslobađanja sjeverne Francuske. Njemačka bez vojnih rezervi više neće biti u stanju zaustaviti saveznike,a čak da su i pokušali to ne bi uspjelo nakon iskrcavanja u južnoj Francuskoj 15.08.1944.

  Ukratko oslobađanje Francuske Operacijama Overlord i Anvil je bilo briljantno organizirano i izvedeno. Dovoljno nam ispadne navesti da je niti 3 mjeseca nakon Overlorda oslobođen Antwerp u Belgiji !? Da u prvim danima Overlorda sve nije išlo po planu, ali potom je sve dovedeno na svoje mjesto. Zbog tih briljantnih operacija svi su krajem ljeta 1944. očekivali da će rat završiti do Božića !? Na žalost to baš i nije ispalo tako !

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina