Stellantis

  Kada užasno posluješ, a imaš para tada počneš preuzimati druge kompanije i uz put za to dobivati državni novac. Tako je 2021. nastala automobilska korporacija Stellantis koja je četvrta po prodaji vozila u svijetu.

  Početkom 21 stoljeća Fiat je de facto bankrotirana automobilska korporacija koja rasprodaje svu svoju imovinu. Osim rasprodaje ona sudskim putem ratuje s drugim korporacijama kako bi preživjela i u tome uspjeva. Potom dolazimo do 2008. godine kada bankrotira američki Chrysler kojeg od totalnog kolapsa spašava državni novac.

  To postaje trenutak koji Fiat iskorištava za preuzimanja Chryslera bez da za njega plati jedan jedini dolar. U zamjenu za svoju tehnologiju i pristup tržištu Fiat početkom 2009. dobiva 35 % dionica Chyslera. Tijekom sljedećih 5 godina Fiat na različite načine istiskuje ostale dioničare, a ta priča završava početkom 2014. Tada Fiat otkupljuje sve preostale dionice Chryslera za 4.35 milijardi dolara. Zanimljivost ove kupovine predstavlja da je Fiat s 1.9 milijardi dolara Chryslera kupio Chrysler što podsjeća na domaće privatizacije !?

  Tim preuzimanjem dionica nastaje Fiat-Chrysler korporacija koja krajem 2014. ima 12.5 milijardi dolara duga. Sav taj dug će navodno biti otplaćen 2018. čime korporacija počinje normalno poslovati.

  Govorimo navodno pošto je to već vrijeme kada korporacija Fiat-Chrysler traži novog partnera za spajanje. Ona stoga daje ponudu Renaultu za partnerstvo 1:1 koja je ubrzo povučena. Da je došlo do spajanja nastala bi korporacija koja proizvodi 15 milijuna automobila godišnje, ali protivljenje Nissana i nezadovoljstvo Pariza su okončali pregovore.

  Nakon neuspjeha s Renaultom Fiat se okreće Peugeotu s kojim sklapa identičan dogovor. Time želimo reći da dolazi do spajanja Fiat-Chrysler korporacije i Peugeot grupe po principu 1:1,a nova korporacija se naziva Stellantis. U doba spajanja Fiat-Chrysler je bio 8 proizvođač automobila u svijetu, a Peugeot grupa 9. Tim spajanjem 2021. nastaje Stellantis koji je 4 proizvođač automobila u svijetu.

  Od tada na dalje se nastavlja mučenje Fiata, Chryslera, Peugeota i drugih brendova Stellantisa. U svojoj služenoj objavi početkom 2024. Stellantis slavi uspjehe svog Fiat branda, ali on predstavlja samo dio korporacije.

  Za prikaz šire slike nam puno bolje mogu poslužiti američki podaci o prodaji automobila. Oni nam govore da su korporacije koje danas čine Stellantis držale 12.66 % američkog tržišta, a danas drže 8.8 %. Ukratko Stellantis je jedina automobilska korporacija koja na području SAD-a 2023. prodaje manje automobila nego 2022.

  Naša poanta bi bila da se korporacijom o kojoj danas govorimo iz financijske perspektive briljantno upravlja dok iz automobilske užasno. Njeni brandovi Fiat, Peugeot, Opel, Chrysler, Vauxall i drugi ne postižu zadovoljavajuće rezultate. Osim toga imamo i nepostojeće ulaganje u električne automobile pa se korporacija osjeća ugroženo.

  To ili preciznije novi britanski zakon o automobilima je razlog zašto danas spominjemo Stellantis. Riječ je o zakonu kojim se ultimativno zahtjeva da 80 % prodanih automobila 2030. moraju biti električni. Tim zakonom Velika Britanija u određenom smislu prisiljava automobilske korporacije da gube novce na električnim automobilima kako bi mogli prodavati benzinske. Cilj zakona je u realnosti ekstremno dignuti cijene automobila na benzin kako bi se oni izjednačili s električnima.

  Stellantis se otvoreno pobunio protiv navedenog zakona navodeći da će zatvoriti proizvodne pogone i napustiti britansko tržište. Konkretno glavni direktor Stellantis izjavljuje: „Velika Britanija nas prisiljava da povećavamo udio u prodaji električnih automobila iako je potražnja duplo manja od onoga što London danas traži”. Dalje je govorio da će ovaj zakon ubiti britansku automobilsku industriju i da je siguran kako London ne očekuje da će Stellantis poštovati ovu administrativnu obvezu.

  On se otvoreno pobunio protiv tog novog zakona koji je stupio na snagu 2024. Riječ je o zakonu koji regulira da Stellantis i druge korporacije moraju ove godine imati udio od 22 % električnih vozila u ukupnoj prodaji. U slučaju ako je udio električnih automobila niži od 22 % za svaki prodani automobil će se platiti kazna od 15 000 funti.

Red je na kraju da se zahvalimo Stellantisu što je otkrio kako namjeravaju ukinuti automobile na benzin i dizel !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
itsrider
3 dani prije

I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble You are amazing Thanks

jsmu study guide
12 sati prije

Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to more added agreeable from you By the way how could we communicate

study jams water cycle
4 sati prije

Your blog is like a beacon of light in the vast expanse of the internet. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Thank you for all that you do.

study jams
19 minute prije

Your blog is a true gem in the world of online content. I’m continually impressed by the depth of your research and the clarity of your writing. Thank you for sharing your wisdom with us.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina