Mark_Twain

Javni dug Hrvatske

Priča o visini javnog duga Hrvatske je potpuno u skladu s onim što je rekao Mark Twain „Lakše je čovjeka prevariti nego ga uvjeriti da je bio prevaren” pošto Hrvatska ne duguje niti približno koliko se u to vjeruje.

Za početak red nam je napomenuti da javni dug Republike Hrvatske krajem 2019 po službenim podacima zavoda za statistiku iznosio 293 milijarde kuna, odnosno 73.2 % BDP-a. S druge strane po podacima Bundesbanke javni dug Savezne Republike Njemačke je 31.12.2019 godine iznosio 59.8 % dok je javni dug Republike Poljske po službenim podacima 31.12.2018 godine iznosio 48.9 % BDP-a, a onaj Slovenije je po podacima tamošnjeg ureda za statistiku krajem 2019 godine iznosio 66.1 % BDP-a.

To je stvarna situacija po pitanju javnog duga Hrvatske, Poljske, Slovenije, Njemačke i naši mediji ju iskreno prikazuju. Ono što oni i naši političari nikada ne spominju su druge stvari zbog kojih se naš javni dug ne može uspoređivati s javnim dugom drugih država. Taj razlog se nalazi u Obveznim mirovinskim fondovima koje druge države na ovom popisu nemaju. Na početku tu su Poljska, Mađarska i druge istočnoeuropske države koje su kao i Hrvatska uvele OMF-ove,a onda je došla financijska kriza. Tada su Poljska i Mađarska zatražile da za njih ne vredi pravilo o proračunskom manjku od 3 % BDP-a jer ulažu u OMF-ove, jer ulažu u svoju budućnost. Na to je Europska komisija odgovorila da OMF-ovi ne predstavljaju ulaganje u budućnost, da su oni slobodno mi to možemo tako reći prevara.

Nakon tog odgovora Poljska, Mađarska i drugi su počeli ukidati Obvezne mirovinske fondove o čemu je zabranjeno govoriti u Hrvatskoj kao i da je to bilo pozdravljeno od stranih rejting agencija. Dok su tako drugi ukidali OMF-ove u Hrvatskoj su oni ostali jer govorimo o tipičnoj zarobljenoj državi, zarobljenoj u poslovnim interesima banaka u stranom vlasništvu.

U Obveznim mirovinskim fondovima se danas nalazi 112 milijardi kuna i ako želimo da uskladimo naše podatke o javnom dugu s drugim državama tada i to trebamo uračunati pošto po službenoj dogmi mi ulažemo u budućnost, za razliku od Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske i slično koji se neozbiljno ponašaju. Kada oduzmemo 112 milijardi kuna naših investicija u OMF-ove, u „budućnost” od 293 milijardi kuna javnog duga ispadne da smo dužni 181 milijardu kuna, ispadne da naš javni dug iznosi 45.2 % našeg BDP-a. Taj naš javni dug je manji od javnog duga Njemačke, Poljske, Slovenije i slično.

Toliko iznosi naš stvarni javni dug ako vjerujete da mi ulažemo u budućnost naših mirovina za razliku od ponovno ćemo reći Njemačke, Slovenije, Poljske, Mađarske i drugih koji ne ulažu ništa u budućnost. To je naravno pogrešno ako vjerujete da će Vam OMF-ovi isplaćivati mirovinu jer oni sami tvrde da Vam neće isplatiti niti kunu mirovine nego će vaša prisilna ulaganja usmjeriti u državni mirovinski sustav ili će ih prepustiti, prodati Mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) koji će Vam isplaćivati mirovine.

Nakon što smo sada zaključili da je naš javni dug niži, a ne viši od onih u drugim članicama EU red je podsjetiti se i da smo jedna od država s najvećim deviznim rezervama u Europskoj uniji. Naravno naši mediji to tako ne navode nego govore da je Hrvatska TEK na 22 mjestu na našem KONTINENTU po svojim rezervama. To što Hrvatska ima 5 puta veće rezerve od Slovačke s milijun stanovnika više (15.5 naprema 3.1) i da ima veće rezerve od bogate Finske je za naše medije potpuno nevažno. Jednostavno vijest je previše pozitivna da bi ju se spominjalo u medijima i istovremeno protivna nečijim interesima.

Ekonomisti devizne rezerve niti ne gledaju na taj način nego gledaju kolika je pokrivenost uvoza s tim rezervama. Kada pogledamo taj parametar otkriti ćemo da Hrvatska ima 80 % veće devizne rezerve od Rumunjske, Poljske i Danske dok smo više od 100 % bolji Švedske i Mađarske (svi nisu u eurozoni). To je stvarna financijska slika Hrvatska i mi smo puno toga, ali jedno nismo. Definitivno nemamo niti približno toliko siromašni, zaduženi koliko se priča u medijima.

Pošto je lakše čovjeka prevariti nego ga uvjeriti da je prevaren svjestan sam da će malo tko s izuzetkom ekonomista znati da je ovo bio potpuno istiniti tekst o javnom dugu Hrvatske

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] puno elegantnija solucija bi bila ukidanje obveznih mirovinskih fondova i prebacivanje tog novca u javni fond kao što su to učinili Mađarska, Poljska i drugi. Time bi se Hrvatska vratila na razinu javnog duga s kojim možemo ući u eurozonu što […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina