Damir-Kajin

Razgovor s Damirom Kajinom

Poštovani gospodine Kajin Vi u Istri i šire uživate reputaciju narodnog tribuna koji se bori za pravdu, koji se bori za malog čovjeka. U određenom smislu Istra koja je nekada služila za primjer drugim županijama dok je danas postala županija slučaj tako da se na primjer nekadašnjem gradonačelniku Buzeta i istarskom županu Valteru Flegi sudi već godinama ?

Istra je doista bila primjer. Istra je bila zemlja sloboda. Svima draga. Danas je Istra gospodarski devastirana. Dovoljno je reči Uljanik. Svi nam govore, to je istarsko gospodarsko čudo. Istra je zemlja straha i medijskih nesloboda. Mene je iz ITL zatvora tužio čak bivši ITL ministar, Jakovčićev prijatelj, vjerojatno na traženje moje braće iz IDS-a. Langera tuži Miletić. Flega mi je žao. Malo su se zaigrali, malo pogriješili 2012 i danas DORH traži obnovu postupka i skidanje njegova imuniteta. Njega mi je žao jer je najmanje sporan, dok s druge strane 50-tak dužnosnika nitko ne dira, a da ulaskom u politiku nisu imali ništa, a danas su teži od 2-3 milijuna eura.

Žestoki ste kritičar IDS-a, a ujedno i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je izabran uz podršku SDP-a. Zbog toga bi Vas neki rado smjestili u desnicu iako mi se osobno čini da više spadate među ozbiljne populiste koji znaju što žele. Kako Vi sebe politički vidite, definirate ?

Populista. Što to znači ? Govorim što mislim. Ne ovisim o nikome. Još da okončam sporove za izgovorenu riječ. U ovoj zemlji, pogotovo Istri najteže je reći istinu. Zbog nje ti ili sude ili podmeću ili medijski izoliraju.

Neovisni ste gradski vijećnik u Buzetu pa ste prava osoba za upitati što se događa s Cimos-om u Vašem gradu ? Nužno je naglasiti da govorimo o onom istom Cimosu kojeg su 2017 godine zajedno spasili Plenkovićeva i Cerarova vlada.

Ne bih rekao da su Plenković i Cerar spasili Cimos. Ja bih rekao da je Plenković, točnije Marić, ondašnji ministar gospodarenja imovinom, slovenskoj strani oprostio 25 mil.€ potraživanja hrvatske strane. Ja razumijem slovenske vlasnike i kupce Cimosa iz Verone, ali ne i hrvatsku stranu kada smo imali puno bolje ponude. Cimos je danas na “čekanju” zbog činjenice da je stala kupnja automobila, ali opet su najveći problem bili istarski politicari koji su urgirali na sve načine da baš Veroneži preuzmu Cimos, a to što će država slovenskoj strani otpisat 25-30 mil.€ njih se ne tiče.

Možemo reći da Cimos predstavlja jedno, a Uljanik drugo naličje novčića koji prikazuje gospodarstvo Istre. Zabrinutost korona pandemijom i karantenom u kojoj svi živimo je dovela do pada u zaborav stanja u Uljanik brodogradilištu koje je temeljem sudske odluke trebalo početi ponovno s radom pod drugim imenom najkasnije 26. travnja 2020 ili biti likvidirano. Što se na kraju dogodilo s Uljanikom i kakve planove ima Istarska županija povodom njega ?

Uljanik je bio otac i mati Pule. To što su menadžment, miletićeva lokalna vlast i sindikati učinili Uljaniku, zapravo Puli za svaku je osudu. Vlada je čak 2018 spustila Uljaniku 1 mlrd.kuna za novi početak, ali i to su upropastili i doveli državu u situaciju da mora po protestiranim jamstvima isplatiti 4.5 mlrd.kn. Realno u konačnici, Uljanik je poreske obveznike koštao 3.7 mlrd.kn. Međutim problem počinje 1990 i to sa ratom, gubitkom narudžbi i privatizacijom Uljanik plovidbe. Agonija se nastavlja nakom 2000. 2008 govorio sam u Saboru, Uljanik radi brodove sa 15 mil.$ gubitaka. Rješenje je bilo , pokrenuti predstečaj i tvrdim da se moglo sačuvat 600-800 radnih mjesta. Ovako je uništeno sve što je simboliziralo Pulu kroz zadnjih 160 godina

Općenito govoreći Istra je pogrešnom politikom svedena na najobičniju turističku zonu. Na sreću po turističke djelatnike Valamar je prije malo manje od 2 mjeseca najavio da neće otpuštati zaposlenike pošto oni predstavljaju bogatstvo tvrke. Kakvo je stanje s drugim tvrtkama iz turističke branše u Istri ?

Turisticki sektor 2020, a tu mislim na velike tvrtke, neće ni otpuštat, ali ni zapošljavat. Jednako loše, neće ni investirat. Čak očekuju od države da osigura plaće do sezone 2021. Nitko ne govori da im je do ove godine godišnja dobit bila oko 500.mil.kn. Tu mislim na najveće turističke tvrtke i da je ta dobit u pravilu odlazila put Austrije ili Čilea. Zemlja koja počiva samo na turizmu je siromašna zemlja. To bi se moglo dogodit i Istri, od najbogatije regije, koja nije imala rata, izbjegličke drame ponovno bi mogla postati sirotica jer gubitak jedne sezone može se podnjeti, ali gubitak dviju bila bi katastrofa. Znate li Vi da Istra od 2017 više povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćujemo. Evo, to je Miletićeva politika

Najavili ste da ove godine izlazite na parlamentarne izbore u VIII izbornoj jedinici pa stoga je red upitati što mislite promjeniti u Istri ako budete izabrani ?

Vjerojatno da iako nisam 100% odlučio. Sigurno ne sa Škorom kojeg sam zadnji put vidio 2007/8 i to negdje u Saboru. Jedino sa kime sam razgovarao je prof. Lovrinović, Živi zid, neke male stranke. Znači, sa onima koji su bili najprepoznatljiviji u Saboru. Ovi moji IDS-ovci za to nemaju dara. Da im vene režete iz njih ne bi kap krvi iscurilo kolko su nezainteresirani za sve osim svoje financije. Ono što je jako loše, Miletičevom politikom, a najbolje je došlo do izraza oko Uljanika, ta balavurdija uspijeva svojom isključivošću od Istre učiniti jednu nesimpatičnu regiju. Istra to nije zaslužila.

Da li se te Vaše promjene mogu sprovesti iz Sabora pošto realno gledajući županije, gradovi i općine imaju prilično široke ovlasti pa se njih pita oko praktički svega na njihovom teritoriju ?

Mogu. Istri se sa te pozicije može puno pomoći. Sa te pozicije se Istru može štititi ali i iskreno promovirati. Danas je omjer fiskalnih davanja država-lokalna samouprava 60:40. Rekoh Istra danas više povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Međutim sto nas je razorilo. Korupcija, ono što je još gore nepotizam, jedna besrčana ekipa koja vlada Istrom i ono najgore, zakupljeni mediji preko kojih se vlada Istrom.

Pretpostavljam da ćemo se složiti kako je Istri, a i šire Hrvatskoj potrebna promjena, pošto smo svi već odavno umorni od sadašnjeg političko-gospodarskog modela ?

Umorni jesmo od ove politike ali ništa se neće dogoditi ako se svi predamo. Sprema se najdrskija prevara u modernoj povijesti Hrvatske, a to su izbori u 7 mjesecu. To nije fašizam ili lenjinizam. Tu mislim na izbore koje je proveo Lenjin 1917 ili 18, glatko ih izgubio , pa potom sproveo diktaturu proletarijata. Sprema nam se demokratura na Plenkovićev način. Okupirao je HRT, preko stožera nametnuo samo jednu istinu, zabranio u ime zdravlja kretanje, i sada kani kazati, za mjesec dana idemo na izbore. Na putu je da uvede savršenu diktaturu. Sve izgleda kao demokracija, a zapravo je bezprizorna uzurpacija vlasti. To je nešto poput zatvora bez zidova iz kojeg nitko ne biježi

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina