Izraelski puč

 Liberali vole koristiti navodne Churchilove riječi: „Nikad nemoj dopustiti da dobra krize propadne” kako bi progurali svoje reforme. U skladu s tim koristeći Gaza krizu Vrhovni sud je izvršio izraelski puč.

  Naša priča o ovom puču započinje 29 prosinca 2022 formiranjem vremenski posljednje Bibijeve vlade. Oporba je priznala rezultat izbora, ali je istovremeno odbila priznati formiranje „najnacionalističkije” nastrojene vlade Izraela. Oni su demonstrirali praktički cijelu 2023 godinu jer će vlada biti loša za nacionalne i rodne manjine.

  Te demonstracije protiv vlade su otvoreno podržale liberalne demokracije i izraelska tajna služba Mossad. Ipak one nisu dovele do rušenja vlade nego je njihova fiksacija pokušajem prevrata rezultirala manjim kontrolama Palestinaca što dovodi do napada na Izrael.

  Sve u svemu prvobitne demonstracije su bile započele jer će vlada biti loša za manjine, a onda je promjenjen fokus. Novi fokus tih demonstracija postaje pravosudna reforma Izraela koji ima jedinstven pravni sustav.

  Izrael nema ustav nego ima samo takozvani Osnovni zakon koji igra ulogu ustava. Specifičnost Izraela je da Vrhovni sud svojim presudama odlučuje što je „ustavno”, on jedini ima mogućnost izmjene „ustava” i ujedno ima mogućnost poništavanja svih zakona koje donosi parlament. Toj specifičnosti trebamo dodati i onu drugu da suce Vrhovnog suda izabiru suci, znači nisu podložni demokratskoj kontroli.

  Riječ je o specifičnostima koje je Bibina vlada odlučila ukinuti svojom reformom pravosuđa smatrajući da od naroda izabrane osobe trebaju odlučivati, a ne Vrhovni sud. Cilj vlade je bila reforma po kojoj bi parlament, Knesset birao suce Vrhovnog suda, ukidanje doktrine razumnosti i da se 12 od 15 sudaca moraju složiti kako bi bio poništen parlamentarni zakon. Posljednja reforma koju traži Bibi je bila da 2/3 ili 3/4 većina parlamenta može nadglasati odluku Vrhovnog suda.

  Na kraju nakon što je Knesset donio zakon o reformi Vrhovni sud je trebao presuditi o njoj. Strogo pojednostavljeno Vrhovni sud je trebao presuditi da li će se Vrhovnom sudu smanjiti ovlasti. Sukob interesa ? Neupitno !?

  Zbog toga nikoga nije iznenadilo da je Vrhovni sud glasovao u svoju korist, protiv Izraelske vlade i demokracije. Koliko je riječ bila o nezgodnom slučaju kojeg treba „pažljivo” oblikovati nam govori da je presuda napisana na 750 stranica !?

  U presudi se govori da Vrhovni sud ima pravo ukinuti i mijenjati Osnovni zakon koji je de facto Ustav Izraela. Potom slijedi presuda koja govori držeći se doktrine razumnosti Vrhovni sud može ukinuti, odbiti amandmane Osnovnog zakona.

  Riječ je o presudi, presudama koje nisu donesene jednoglasno nego nadglasavanjem. Suci Vrhovnog suda Noam Sohlberg i David Mintz su se otvoreno usprotivili tim presudama navodeći da one stvaraju diktaturu. Riječ je o pravnoj diktaturu pošto nije demokratski da suci imaju posljednju riječ o izraelskom pravnom sustavu.

  Čak su inače i protivnici Bibijeve vlade i njene pravosudne reforme izrazili zabrinutost presudom Vrhovnog suda. Oni su tu zabrinutost izrazili pošto će Vrhovni sud na primjer pozivajući na doktrinu razumnosti odlučivati tko je sposoban biti premijer. Ta doktrina Vrhovnog suda će govoriti da li je premijer koji izgleda psihički i fizički sposoban obavljati svoju dužnost u „osnovi sposoban” ju vršiti.

  U osnovi sada Vrhovni sud Izraela može slobodno premijera proglasiti nesposobnim za vršenje dužnosti i on je automatski smjenjen. Na tu odluku on nema nikakvo prave žalbe. Druga nezgodna nuspojava tih presuda je da se Vrhovni sud proglasio živim Ustavom Izraela. Sve što on govori, što on presuđuje postaje de facto Ustav kojeg izabrani dužnosnici ne mogu osporiti.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
BreakReloadd
4 mjeseci prije

What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina