salvini_le_pen

Izborni porazi populista

Thomas Piketty proslavljeni francuski ekonomist u svojoj knjizi „Kapital i ideologija“ koja izlazi u ožujku ove godine tvrdi da Europsku uniju većinski podržava samo 20 % najbogatijih i 10 % najeduciranijih. Razlog za tako nisku popularnost ništa bolje ne objašnjava od fundamentalističkih izjava koje dolaze putem državnih medijskih agencija u stilu:„Europski ugovori o slobodnoj trgovini su možda loši, ali princip je ispravan“.

Svaki pa baš svaki put kada se neka vlada poziva na princip kako bi pogurala nepopularne odluke trebamo se upitati da li se građani njima mogu hraniti. Nemojmo nikada zaboraviti da su je zbog takvih principa došlo od Oktobarske revolucije i pojave komunizma jer ruska vlada nije htjela iz principa potpisati mir. To je samo jedan primjer nacionalnih katastrofa koje su izazvale vlade pozivajući se na principe.

Europska komisija se u svom Bijelom papiru o budućnost Europske unije koji možete download ovdje  hvali kako je ukinula doživotne poslove i kako u sljedećem razdoblju treba smanjiti, da ne kažemo ovdje ukinuti socijalnu državu. Istovremeno u Europi se događa najveća mirnodopska demografska promjena u povijesti čovječanstva pa se stoga moramo upitati kako uz sve te događaje takozvane populističke stranke u zapadnoj Europi ne mogu pobijediti na izborima?

Odgovor na to pitanje ćemo naći na različitim mjestima. Prvo od njih su granice demokratske diskusije koje su povlačile liberalne i konzervativne elite s ciljem manipulacije društva i zabrane tematika koje im nisu odgovarale. Prva od tih zabranjenih tematika je migracija pa je svatko tko govori protiv njih u razdoblju dugom gotovo pola stoljeća bio proglašavan nacistom. Rezultat te kampanje nam biva najbolje prikazan u uspoređivanju studija u kojima građani anonimno i pod svojim imenom izražavaju stavove o migrantima. U slučaju anonimnosti 50 % više građana iskazuje negativno mišljenje o njima. Praktički identičnu situaciju imamo s Europskim ugovorima o slobodnoj trgovini kojima se protivi velika većina građana, a koje forsira elita koja od njih izvlači profit. Stranke koje zastupaju stajališta protiv migranata i globalizacije su 50 godina bile proglašavane nacistima pa kulturni ljudi za njih nisu glasovali. Sada kada je nakon izbornih pobjeda „populista“ u Poljskoj, Mađarskoj i rezultata Salvinija u Italiji postalo jasno da populisti nisu nacisti ova politika elita je doživjela potpuni raspad.

Nestanak jedne politike blokiranja pobjede onih koji slušaju svoje glasače je dovela do formiranja druge politike. Ta druga politika se temelji na Internet manipulacijama. Za provjeriti ovu teoriju dovoljno nam je upisati u Google i neku nezapadnu tražilicu pojam Germany against trade agreements. Rezultate možete vidjeti u sljedećoj tablici.

Google resultati

Nezapadna tražilica rezultati

1

Export.gov

German trade agreem. 1 Dw.com Protest TTIP CETA
2

Wto.org

Germany 2 Export.gov German trade agreem.
3

Vda.de

Trade agreements 3 Cnbc.com Germans against Trade
4

Bmwi.de

Negotiations on agreem. 4 Economist.com Fortress mentality
5

Bmwi.de

Fostering trade 5 Theantimedia.com 300000 against TTIP

Kao što možemo vidjeti iz rezultata Google pretraživač daje rezultate u skladu s službenom politikom Europske unije ili pojednostavljeno gledajući cenzurira iz perspektive eurokrata nepoželjne internet rezultate nanoseći tako političku štetu onima koji zahtijevaju promjene.

Treća i najnovija politika kojom sada već iz očaja režim pokušava blokirati pobjede populista na izborima predstavljaju politički skandali. Tokom protekle 2019 godine vladajuće „populističke“ stranke u Mađarskoj, Poljskoj i Austriji su bile u izborno doba ciljano medijski napadnute od strane medija. Strategija je upalila u Austriji, ali je doživjela potpunu poraz u ostale dvije države.

Posljednji i ujedno svima manje očiti način kritike populista je da oni ne vjeruju stručnjacima. Nassim Nicholas Taleb koji je izmislio danas u Hrvatskoj iznimno popularan pojam Crni labud je govoreći o akademici izjavio:

Tipični britanski akademik radi na osnovu 5 godišnje radnog ugovora koji se konstantno obnavlja pa kao i ostali građani živi u konstantnom strahu od najmanje optužbe tako da imamo cijeli izgrađeni sustav terorizira njegov naučni rad“

Kada sljedeći put čujete nekoga da se poziva na stručnjake sjetite se ovih riječi čovjeka koji je izmislio pojam „Crni labud“.

Svaki populist koji danas izlazi na izbore u zapadnoj Europi i Hrvatskoj treba biti svjestan ovih prepreka na svom putu. Treba biti svjestan da će biti proglašavan nacistom, neznalicom i treba očekivati probleme s pretraživačima. Trump i Brexit su dokazali da je moguće pobijediti, ali u tome treba biti jako pažljiv i sposoban.

Prije točno tjedan dana bili smo izašli s tekstom koji se bavio prije svega Mađarskom i Poljskom. Taj tekst možete pogledati ovdje

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   O tome kako u zapadnoj Europi blokiraju potencijalne izborne pobjede populističkih stranaka možete čitati ovdje. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina