Razgovor s predstavnikom Istine o Istanbulskoj

 • Gospodine Mislav Mužinić, prije dvije godine Vi ste bili jedan od predstavnika referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj. Što Vas je na to motiviralo?

Početno me zainteresirala začudna lavina protesta toj konvenciji. Pošto sam nekoliko mjeseci ranije otišao u mirovinu, imao sam vremena i pročitao sam konvenciju. Začudilo me je koliko se relativno malo govori o nasilju u obitelji po klasičnoj definiciji obitelji, a koliko se pojam nasilja širi na sve i svašta, te obrazlaže raznolikost i vrste ugroženosti po svim teoretski mogućim osnovama, ali isto tako uključuje (bez)brojne „stranke“ i brojna tijela, koje će poduzimati „potrebne zakonske mjere“ i tko će sve u tome sudjelovati kao različiti nacionalni i međunarodni odbori, udruge, eksperti, nadzori itd. Čitao sam ranije i rasprave o temeljnim pojmovima rodne teorije, kao binarnosti ljudskih bića, koja se sastoje od naizgled manje bitnog biološkog tijela, i gender-a kao društvenog konstrukta koji nastaje utjecajem društvene okoline, odgoja, stereotipa itd., i to našao višekratno reciklirano u raznim oblicima u samoj konvenciji, shvatio sam razložnost tolikoj lavini protesta protiv rodne teorije kao takve, odnosno samoj konvenciji koja ju uključuje u raznim oblicima i time daje legitimitet rodnoj teoriji koja nema biološke osnovanosti i za sada nije općeprihvaćena ni znanstveno ni zakonski.

 • Tokom skupljanja potpisa u Rijeci imali ste problem s gradonačelnikom Obersnelom koji je uzeo sebi za pravo da odlučuje oko čega ljudi imaju pravo odlučivati na referendumu i oko čega ne. Podnijeli ste bili i kaznenu prijavu protiv njega.

Gradonačelnik Obersnel je sakupljanje potpisa jednostavno zabranio. Na kaznene prijave, kao i predstavke Ustavnom sudu smo uglavnom dobili potpuno ignoriranje, odnosno do danas nam nije odgovoreno.

 • Grad Rijeka nije bio jedini koji vam je zabranio skupljanje potpisa. Na području Republike Hrvatske gdje živi približno 200.000 stanovnika nije vam to bilo dozvoljeno.

Formalnu dozvolu za skupljanje potpisa smo s velikim zakašnjenjem dobili u Puli, a u Gradcu je uopće nismo dobili.

 • Voditeljica inicijative gđa. Kristina Pavlović je izjavila da je ministarstvo uprave diskvalificiralo 33 tisuće potpisa zbog nečitkosti ?

Navodna nečitkost potpisa od strane ministarstva uprave je iskonstruirana i potpuno netočna. Osobno sam, osim sakupljanja potpisa na štandovima, sudjelovao i u prebrojavanju potpisa, te mogu o tome dati točne podatke i činjenice.

Po završetku akcije prikupljanja potpisa su nam pristigle ukupno 10.422 bilježnice. Svaka bilježnica je imala 50 mogućih redaka za upisivanje od kojih su neki bili prazni, neki nepotpuno upisani, a neki evidentno netočni ili zašarani tako da su bili neupotrebljivi. Stoga smo svaku bilježnicu pažljivo prelistali i prekrižili svaki redak koji nije imao dovoljno čitko upisano ime i prezime, OIB od 11 znamenki i nekakav potpis ili paraf.

Čitko ispunjenih redaka s imenom i prezimenom, OIB-om od 11 znamenki i potpisom, dakle korektnih upisa, je bilo 378.991, prosječno 36 po upisnoj bilježnici. Ministarstvo uprave je utvrdilo da je u registru 3.747.409 birača na dan 13.05.2018., čijih 10% tj. 374.740. je time ostvareno, odnosno prekoračeno. Koliki je točan broj upisanih birača, posebno je pitanje.

Da li su imena Tomo ili Tomislav sukladna imenima u registru birača ili se netko dva ili više puta upisao na različitim upisnim mjestima, ili se netko upisao netočnim podatcima, nismo imali mogućnosti provjeravati, niti prilikom sakupljanja potpisa, a još manje prilikom prebrojavanja, tako da za takve upise ne snosimo nikakvu odgovornost. Točnost podataka ovisila je isključivo o upisnicima, a ne o volonterima na upisnim štandovima.

Tako je među upisnicima barem 10 do 20 posto upisnika reklo da svoj OIB znaju na pamet i nisu ni koristili svoje dokumente prilikom upisivanja, a suprotno tome izvjestan broj upisnika je molio da mu, zbog slabog vida, diktiramo OIB s njegove iskaznice, osobne, zdravstvene ili vozačke dozvole.

 • Ministar koji je trebao donijeti odluku o potpisima je ujedno vršio dužnost političkog tajnika vladajuće stranke ! Mislite li da je to imalo utjecaj na odluku ministarstva i po pitanju Istine o Istambulskoj i po pitanju Narod odlučuje ?

Otvoreno iskazani animozitet gospodina Plenkovića i ostalih vladajućih dužnosnika prema ovoj referendumskoj inicijativi je izrečen i iskazan u bezbroj prilika i situacija u čemu je javno i aktivno sudjelovao i ministar Kušćević.

 • Ministar Kuščević je kasnije smijenjen….

Razlog njegove smjene je navodno netransparentnost i upitnost načina stjecanja osobne imovinske koristi. Korektnost njegovog utjecaja na ovu referendumsku inicijativu vladajućima nije bila upitna.

 • Danas se volontere koji su sudjelovali u skupljanju potpisa za referendumsku inicijativa Istina o Istambulskoj i za inicijativu Narod odlučuje poziva na policijski razgovor ?

Policijsko ispitivanje u vidu tkz. obavijenih razgovora je po zahtjevu DORHa, a u cilju provjere utemeljenosti izvjesne kaznene prijave protiv sakupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Sama navodna kaznena prijava po kojoj DORH i postupa, je zanimljiva kao suprotnost ustavnim slobodama izjašnjavanja, govora i javnog istupanja, a posebno zato jer je izjašnjavanje referendumom jedno od osnovnih ustavnih prava u neposrednom odlučivanju.

 • Poslije svega ovoga da li biste ponovno sudjelovali u novoj referendumskoj inicijativi ?

Svakako, to sam doživio kao društveno koristan rad na edukaciji, prosvjećivanju i aktiviranju svekolikog pučanstva, koje je u velikom udjelu politički neinformirano, needucirano i općenito nezainteresirano za demokratsko izjašnjavanje i sudjelovanje u politici. Preporučio bih i drugima da se politički educiraju, čitaju publicističku literaturu, sudjeluju na različitim tribinama i volontiraju za ovakve referendumske inicijative i tako upoznaju različita mišljenja i stavove svojih sugrađana.

 • Kako se sada počinju održavati unutarstranački izbori u HDZ-u da možete glasati koga biste podržali. Kovača ili Plenkovića ?

Nisam član stranke HDZ-a, tako da malo znam o njenom funkcioniranju i općenito profilima njihovih članova. U osobnoj percepciji ili dojmu kako se to popularno kaže, prevladavajuća politika te stranke se bitno odmaknula od državotvorne i nacionalne, pri čemu se šire članstvo priklonilo prvenstveno osobnim interesima i probitcima u raznoraznim oblicima, a politika vodstva stranke luta između liberalno globalističkih politika, briselsko polu-totalitarističkih, anacionalnih i antisuverenističkih, zatim politika podilaženja srpskom i JNA agresoru, uz održavanje nepromijenjenog birokratskog sustava prethodnog političkog sustava. Plenkovića osobno ne bih podržao.

 • Što mislite o strankama i kandidatima na sljedećim parlamentarnim izborima ?

Stranke i kandidati se za sada neće bitno mijenjati. Ni po kadrovima ni po postupanjima. Razlog je, kao što sam prethodno rekao, veliki udio politički neinformiranih, needuciranih i nezainteresiranih birača s kojima se može manipulirati. Postojeće manje stranke su uglavnom minorne i bez utjecaja, zadovoljne s postojećim stanjem kao priljepci HDZ-a ili SDP-a. HDZ evidentno gubi svoje birače zbog kontinuirano protunarodne politike Sanadera odnosno Plenkovića. SDP se s druge strane uopće ne mijenja već 70 godina, oni još uvijek žive u Jugoslaviji, sada se to doduše zove region, ali ne shvaćaju da se u prošlosti ne može živjeti. Praktički su u hibernaciji poput putnika u Odiseji 2001. Žive na aparatima i to će trajati dok ne nestane struje. (Liječnika nema da isključi aparate – otišao je u Irsku). Bitne promjene će se dogoditi tek ako iz Hrvatske iseli još nekoliko stotina tisuća radno aktivnih stanovnika, ekonomska aktivnost zamre u tolikoj mjeri da u biračkom korpusu praktički ostanu samo penzioneri i stranački podobni tzv. uhljebi (koji su međutim beskorisni u smislu privređivanja).

 • Kako ocjenjujete opće stanje i koji su glavni problemi u Hrvatskoj?

Realno gledajući stanje je loše. Početni je problem što nismo proveli transformaciju iz socijalističko-komunističkog sustava u demokratski sustav iako smo deklarativno to imali za cilj. Ostao nam je mentalni komunizam koji u prvom redu podrazumijeva nedodirljive ili polu dodirljive i privilegirane kaste, udruge i pojedince, u odnosu na svekoliko pučanstvo koje ih treba financirati kroz poreze i davanja, s povjerenjem i bez propitivanja zašto, kome, kako i koliko. Drugo, imamo korumpiran sustav, ne toliko u smislu našeg poimanja korupcije kao potkupljivosti, nego u bukvalnom smislu engleske riječi: loš, nevaljao, izopačen, pokvaren… Korupciju se inače uže definira kao pribavljanje, sebi ili drugome, osobne koristi na osnovu položaja ili funkcije utjecajem na sudionike zajedničkog društvenog sustava. To se uočava kod dužnosnika bilo koje stranke koji participiraju u bilo kojoj razini vlasti.

Glavni problem u Hrvatskoj je podijeljenost našeg društva na mi ili oni, što je decidirano izrekao naš budući predsjednik, ali nažalost ne u kontekstu prevladavanja te podjele, već naprotiv u smislu definitivnog raskola.

 • Kako ga riješiti?

Lustracijom svih perioda koji se odražavaju na sadašnjost. Lustracijom NDH (posebno Jasenovca), odnosno Drugog svjetskog rata, neposrednog poraća 1945., perioda komunističke vladavine, početaka pretvorbe prije rata, domovinskog rata, privatizacije i konačno pristupanja EU odnosno “regionu“. Tko to ne shvaća, ne zna ili ne razumije ništa. Ili ne želi zbog svojih interesa ili grijeha. Tek nakon lustracije, za koju nikad nije kasno, jer je uvjet bez kojeg se ne može, možemo krenuti u početak demokratizacije.

 • Što vidite kao uzrok aktualnih svjetskih problema?

U nizu desetak tisuća godina razvoja čovjekove civilizacije, uzrok je prebrz tehnološki razvoj i prenagle društvene preobrazbe u 20-tom stoljeću, neusklađeni s temeljnom biologijom, ekološkom ravnotežom i limitiranim resursima zemaljske kugle, a ni povijesnim i kulturnim naslijeđem. Taj trend će se nažalost i nastaviti. Slikovito ću se izraziti: Za relativno kratki evolucijski period, Nigerija će imati milijardu stanovnika, Kina milijardu automobila, a zapadni svijet milijardu pripadnika LBGTQ populacije, a tlo na zemlji će umjesto travom biti prekriveno plastičnim vrećicama.

 • Imate dosta pesimističku viziju svijeta?

Više realnu nego pesimističku.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] konvencije red je za nas da se vratimo na ovu tematiku. Početkom veljače smo imali razgovor s dužnosnikom referendumske inicijative protiv ove konvencije i kako je referendum o ovom pitanju bio onemogućen, a danas ćemo se baviti s izvještajem […]

trackback
3 godine prije

[…] potpisa za referendum koje je sadašnja vlada blokirala. Red je sjetiti se da je vlada poništila 33.000 potpisa zbog njihove nečitkosti što predstavlja samo jedan od modernih načina kako vlade sabotiraju referendume koje ne […]

trackback

[…] one što je imala referendumska inicijativa o Istanbulskoj ? Govorimo o tome da neki gradovi nisu dopuštali skupljanje potpisa za referendum […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina