Izbori u Nizozemskoj

  Danas se održavaju parlamentarni izbori u Nizozemskoj koji će završiti bez jasnog pobjednika. To je sada već tamo povjesna tradicija pošto nizozemski izbori završavaju bez pobjednika već cijelo 21 stoljeće.

  Nizozemska ima specifičan demokratski sustav koji je doveo do atomiziranja političke scene. Kao primjer toga ćemo samo navesti parlamentarne izbore 2021 godine kada je 17 stranaka samostalno izašlo na izbore. Pobjednik izbora, uvjerljivi pobjednik izbora je bila Stranka za slobodu i demokraciju s osvojenih 21.87 % glasova. Najmanja stranka koja samostalno ulazi u parlament je bila BIJ1 s 0.84 % osvojenih glasova čime je sve rečeno.

  Taj razdrobljeni politički sustav je bilo „kraljevstvo” Marka Ruttea koji je Nizozemskom vladao od 2010 godine. Današnji izbori se održavaju zbog raspada vladajuće koalicije i odluke premijera Ruttea da odustane od nizozemske politike.

  Njegov odlazak u „mirovinu” je otvorio tamošnje karte i stvorio potpunu političku neizvjesnost. U tu neizvjednost su uletile i relativno nove stranke koje su izmjenila tamošnju pred i postizbornu aritmetiku.

  Mark Rutte je otišao zbog tamošnjih farmera koji su se usprotivili planu zatvaranja 29 tisuća farmi. Na provincijskim izborima u proljeće 2023 godine dvije godine stara Stranka farmera je osvojila najviše glasova u baš svojim nizozemskim provincijama. Izborna pobjeda ove stranke je predstavljala šok za politički sustav koji bi Rutte možda i preživio da nije došlo do svađe oko migranata.

  U osnovi stranke vladajuće koalicije su se potom na smrt posvađale tijekom lipnja 2023 oko pitanja prihvatanja obitelji osoba koje su dobile azil. Nakon te svađe Mark Rutte podnosi neopozivu ostavku i odlazi u „mirovinu”.

  Njegovo napuštanje političke scena potpuno mijenja tamošnji sustav. Nakon njegovog odlaska Nizozemci smatraju da je borba za seljaka okončana pobjedom što dovodi do pada popularnosti stranke farmera. U određenom smislu njegov otkaz predstavlja poljubac smrti Stranki farmera koja ne samo da više nije najpopularnija nego se očekuje da će osvojiti manje od 10 mjesta u parlamentu.

  Dok su oni možemo reći ispali iz igre u Nizozemskoj se vodi četveroboj između bivše Rutteove stranke, Stranke Slobode Geerta Wildersa, novoosnovanog Novog socijalnog ugovora i Zelene koalicije koju predvodi bivši europski zeleni car Frans Timmermans.

  Za sve navedene se očekuje da će osvojiti između 23 i 26 mjesta u Nizozemskom parlamentu. Kako u parlamentu ima 150 mjesta za formiranje vlade je nužna koalicija s 76 zastupnikom.

  Dok je prilično jasno da bivša Rutterova stranka i Timmermansova koalicija mogu sklopiti postizbornu koaliciju za ostale to tako nije. Stranka Slobode je proglašena strankom esktremne desnice pa s njom mnogi ne žele imati posla. Na kraju tu imamo stranku Novi socijalni ugovor za koju nitko ne zna kako će skočiti.

  Riječ je o stranci koja zagovara više poreze na korporacije, veća radnička prava i veću minimalnu plaću. Istovremeno se ova stranka protivi migrantima, pobačajima i transrodnosti. Zbog tih pozicija ova stranka istovremeno može biti partner i neprijatelj svim drugim strankama.

  Sve u svemu današnji nizozemski izbori su iznimno zanimljivi pošto je u njima praktički sve moguće.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 mjeseci prije

[…] clindamicina capsulas[…]

clindamicina capsulas

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina