Internet zabrane

  Puno smo govorili o pravilima društvenih mreža i tamošnjim blokadama korisnika, ali se nismo dotakli Googlea. Danas ćemo u internet zabrane govoriti o blokadama koje provodi prije svega Google.

  Velika većina nas je tražeći nešto na tražilici Google dobila na kraju stranice obavijest: „1 link je ukljonjen na zahtjev…”. To predstavlja primjer blokada internet stranica i portala koje provodi Google.

  Tijekom posljednjih 10 godina Google je na zahtjev različitih prije svega pravnih osoba blokirao 6 milijardi linkova. Riječ je o linkovima na koje tipični zapadni internet korisnik nije mogao pristupiti, ako nije samostalno znao točnu internet adresu.

  Najčešće je Google blokirao linkove u svojoj tražilici zbog kršenja autorskih prava,a potom i drugih stvari. Kako tražilica automatski briše linkove koji krše copyright to su različite organizacije počele zloupotrebljavati lažnim prijavama. Koristeći lažne prijave kompanije i privatne osobe su između lipnja 2019 i siječnja 2022 pokušale blokirati minimalno 34 000 linkova !?

  Naša konkretna namjera nije sada baviti se tim lažnim ili stvarnim prijavama nego državnim intervencijama u Google. U skladu s tim ovdje ćemo za početak navesti zahtjev Europske unije da se blokiraju RT i Sputniknews.

  Riječ je o zahtjevu upućenom 03 ožujka 2022 godine, znači nakon ruske invazije Ukrajine. U zahtjevu Europske unije koji će biti proveden se pored ostalog navodi:

Ako tražilice kao Google ne blokiraju (delistiraju) RT i Sputnik oni će olakšati pristup ovim portalima koji šire propagandnu ciljanu na europsko društvo. Zbog toga internet tražilice trebaju onemogućiti sve linkove prema portalima RT i Sputnik kao i sav sadržaj ovih portala…

…Ova blokada mora biti široko interpretirana kako bi ispunila cilj zakona. To je potrebno jer ovi portali manipuliraju činjenicama s ciljem napada na političke stranke, nevladine udruge, azilante, spolne manjine i funkcioniranje europskih demokratskih institucija…

… Isto tako linkovi na tekstove koji kopiraju sadržaj ruskih blokiranih portala trebaju isto biti blokirani… U skladu s slobodnom govora mediji imaju pravo da objektivno pišu o trenutačnim događajima. Isto tako sloboda govora znači da korisnici imaju pravo objektivnu informaciju o sadašnjim događajima. Isto tako sloboda govora u skladu s javnim interesom može biti ograničena…

….Članak 12 zakona o zabrani RT i Sputnika navodi da je protuzakonito ako portali i osobe ciljano zaobilaze ove zabrane. Zbog toga će mediji koji to rade biti postupaju protuzakonito i stoga trebaju biti blokirani.”

  Za razliku od Europske unije koja je sve jasno objasnilo po pitanju druge zabrane države odbijaju napisati objašnjenja. Rusija je tako na primjer dala 15 prosinca zahtjev o blokadi 388 linkova. Davajući ovaj zahtjev Rusija je odbila javno navesti linkove jer je to „protivno ruskim zakonima” !?

  Sličnu stvar je počinio i Pakistan, ali manje profesionalno. Dana 14 prosinca 2022 Pakistan je zatražio od Twittera da pobriše linkove zbog kršenja članka 295 kaznenog zakona. Riječ je inače o članku zakona koji se bavi blasfemijom. Zahtjev Pakistana su tehnološki divovi uvažili jer je blasfemija zabranjena izvan Europske unije i SAD-a.

  Za kraj ćemo samo navesti da vlada Republike Hrvatske nije pokrenula niti jedan postupak blokade internet sadržaja. Hrvatska se po ovom pitanju navodi samo kod korporacijskog prepucavanja.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] , rt.com , twitchy.com , zerohedge.com . Možemo reći da je dio problema u Europi rješen blokadom RT-a, ali američke portale nije moguće blokirati […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina