europski-parlament

Glasovanje u parlamentu

  Forsiranje izmjena europskih ugovora kako bi se članicama ukinulo pravo veta se pokušalo ubrzati glasovanjem u parlamentu EU. To glasovanje je ukazalo stvarnu situaciju u Europi i nije okončano na način koji su navodili mediji.

  Priča o ukidanju prava veta država-članica Europske unije započinje 2022 godine. Kao primjer razloga nužnosti ukidanja veta su tada bili korišteni primjeri Austrije, Nizozemske i Mađarske. Prve dvije države su uložile veto na ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengen,a posljednje je pretila vetom po pitanju Ukrajine.

  Ukidanje preostalih mogućnosti veta država-članica predstavlja mokri san eurokrata već više od 20 godina, ali ga nije bilo moguće ostvariti. Formiranje nove jače ideološki nastrojene vlade u Berlinu je otvorilo tu mogućnost ukidanja europskih država.

  Ta promjena je dovela do forsiranja što bržeg pretvaranja Europske unije koja je u stvarnosti konfederacija u federaciju. Javnost to otkriva u lipnju 2023 godine kada 8 članica Europske unije predvođenih Njemačkom i Francuskom izlaze s zajedničkom vizijom. U njoj se navodi kako se treba ukinuti pravo veta država-članica kako bi EU mogla donositi brze i odlučne odluke.

  Sljedeće mjesece smo imali priliku gledati medijske i diplomatske presinge u tom smjeru, a vrhunac njih se događa u Europskom parlamentu. Normalno govorimo o glasovanju koje se održalo 22.11.2023. i što ono stvarno znači.

  Sve u svemu Konzervativci su prije samog glasovanja u Europskom parlamentu o ukidanju veta bili priznali poraz. „Njihov” medij je priznao da će Parlament glasovati za reformu Europske unije i ukidanje veta. Taj defetizam nije bio opravdan pošto je glasovanje pružilo tucet iznenađenja.

  Rezoluciju o nužnosti reforme su podržale sve glavne političke grupacije u Europskom parlamentu. Time želimo reći da su je podržali Europska pučka stranka s 178 zastupnika, Progresivni savez Socijalista i Demokrata s 141, Renew Europe s 101 i Europski zeleni s 72. Riječ je o političkim grupacijama koje imaju 492 od 751 zastupnika u Europskom parlamentu !?

  Na kraju kada se došlo do glasovanja samo 291 zastupnik je podignuo ruku za reformu EU i ukidanje prava veta država članica. Njih 274 je glasovalo protiv dok ih je 186 na različite načine odbilo glasovati. To nam govori da je 40.85 % zastupnika „vladajuće” većine odbilo glasovati po uputstvima koje su dobili.

  Među onima koji su glasovali Protiv iako su trebali glasovati ZA nalazimo HDZ koji je član Europske pučke stranke. On je glasovao PROTIV dok su SDP i IDS glasovali u skladu s zahtjevima svojih krovnih europskih organizacija. Slično HDZ-u je učinila i Poljska Građanska platforma kojom predsjeda bivši i budući premijer Poljske Donald Tusk.

  Dan prije glasovanja Tusk naređuje svojim zastupnicima u Europskom parlamentu da glasuju Protiv. Kako je njegova stranka isto kao i HDZ članica Europske pučke stranke govorimo o još jednoj malenoj pobuni. Te i druge pobune su rezultirale time da je samo 38.74 % zastupnika glasovalo ZA pa će se mnogi složiti da su zagovornici reforme izgubili glasovanje.

  Kada bi se poštivala demokratska procedura ako ništa drugo kod pokušaja „ustavnih” promjena to bi bilo to, ali ona se ne poštuje. Dokaz toga imamo u parlamentnom presedanu iz 2018 godine.

  Govorimo o presedanu kada je Europski parlament s 448 prema 197 osudio Mađarsku. Za tu osudu je trebalo glasovati 66.67 % zastupnika, ali je bilo glasovali njih samo 59.65 %. Europski parlament je to ograničenje elegantno i pravno upitno zaobišao navodeći da se za nužan postotak računaju samo zastupnici koji su bili na glasovanju.

  Tom pravnom izmišljotinom su došli do nužne 2/3 većina za osudu Mađarske. Njemački državni medij Deutsche Welle svjestan pravno upitne procedure je govorio samo o broju glasova zastupnika izbjegavajući spominjati postotke glasova.

  Na kraju taj slučaj je postao pravni presedan pa danas Europski parlament može vikati što želi i to postaje stvarnosti. On može vikati da je izglasovan mandat za reformu iako za njega nije glasovala niti većina zastupnika Europskog parlamenta niti apsolutna većina onih koji su pristupili glasovanju (291:274:44).

  Sve u svemu glasovanje u Europskom parlamentu o reformi EU je bio najobičniji PR usmjeren prema građanima. Vladajuće stranke u Europskom parlamentu vrlo dobro znaju da je on bio totalni debakl.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina