Geopolitički problemi

  Sve ono što se događalo ove godine ukazuje da se Zapad doveo u slijepu ulicu. Različiti događaji tijekom proteklih 15 godina i sjećanja na njih su stvorili nepremostive probleme. Ti geopolitički problemi danas vežu ruke Zapada pri rješavanja današnjih situacija.

  Prva službena reakcija Sjeverne Koreje na invaziju Libije 2011 godine glasi:

U zamjenu za sigurnosna jamstva i bolje odnose s Zapadom Libija je odustala od nuklearnog oružja samo da bi potom od njega bila napadnuta”.

  Praktički identičnu situaciju imamo s Iranom koji je 2015 godine potpisao nuklearni sporazum (slika). Samo 3 godina kasnije SAD je otkazao ovaj sporazum. Trenutačno se vode pregovori za novi sporazum, ali čak i američki mediji navode kako Iran nema razloga vjerovati novom potencijalnom sporazumu. U skladu s tim Iran zahtjeva neka nama nepoznata čvrsta jamstva da novi sporazum ne može biti raskinut !?

  Sastavni dio ove priče o zapadnim prekršenim obećanjima bivaju ona o Iraku i širenju NATO saveza na istok. U osnovi potpuno je nevažno stvarno postojanje tog obećanje ili ne. Jedino važno je što o tome misle regionalne i svjetske sile. One misle da je zapad prevario Rusiju.

  Na ove tri priče zapadu, SAD-u neprijateljskih režima nadograđuje se priča najstarijeg azijskog saveznika. Riječ je naravno o Saudijskoj Arabiji koja je već gotovo stoljeće saveznik Washingtona.

  Tijekom predsjedničke izborne kampanje u SAD Biden je o vladaru Saudijske Arabije izjavio: „Khashoggi je ubijen i masakriran po naređenju Muhameda bin Salmana. Mi im nećemo više prodavati oružje i ne samo to. Mi ćemo ih kazniti za počinjene zločine. Društvena vrijednost sadašnje Saudijske vlade je izuzetno malena”. Potom je još govorio o tome kako Saudijci ubijaju civile i djecu Jemena…

  Sada taj isti Biden zove na telefon tog istog bin Salmana kako bi ovaj povećao izvoz nafte. Nitko ne treba biti iznenađen da su bin Salman i saudijska vlada odbili dignuti telefonsku slušalicu.

  Kako su se odbili javiti na telefon netko u SAD-u je došao na „briljantnu” ideju da pošalje ministra vanjskih poslova Anthony Blinkena u Saudijsku Arabiju. Riječ je o onom istom Blinkenu koji je javno osudio američku pomoć Saudijskoj Arabiji tijekom prvih godina invazije Jemena.

  Zapadni izvori su 18 ožujka 2022 godine najavili posjetu Blinkena Saudijskoj Arabiji s tamošnjom navodnom dobrodošlicom. Već sljedećeg dana službene internet stranice ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije su izjavile da susreta neće biti. Ispadne nam da vladari ove države ne vjeruju obećanjima o starom vječitom savezništvu…

  Dosadašnja zapadna kršenja obećanja dana Iraku, Rusiji, Libiji, Iranu su stvorili otrovnu geopolitičku atmosferu. Danas kada SAD pokušava uvjeriti Kinu i Indiju da otkažu suradnju, trgovinu s Rusijom nitko im ne vjeruje. Washington može obećavati što želi, ali ništa mu se ne vjeruje što je postao iznimni problem.

  Ako SAD sada želi da se Kina i Indija odreknu Rusije on im moramo nešto konkretnog pokloniti. Moguće je da se to dogodi, ali… Praktički identičnu situaciju imamo i u Riyadu čija vlada živi u strahu od događaja naroda koje će organizirati zapad.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina