Europska ekonomija i pravda

  Europska ekonomija i pravda ili punim imenom „Jača ekonomija, socijalna pravda, edukacija, kultura, digitalna transformacija” je prvi od četri panela Konferencije o budućnosti Europe.

  Ovaj panel se bio održao u rujnu 2021 godine, a Hrvatsku su na njemu predstavljali Martina Zvonar (25) i Frano Radičić (22). Njih je kao predstavnike Hrvatske na Konferenciju o budućnosti Europe poslala agencija za istraživanje tržišta Hendal !?

  Europljane je na ovom prvom panelu bilo „predstavljalo” 200 građana. Stavili smo u zagradu predstavljalo pošto ti građani nisu imali izborni niti ijedan drugi demokratski legitimitet. Da je Europska unija htjela da proces ima kakav takav legitimitet onda je mogla ako ništa drugo slučajnim sistemom izabrati predstavnike građana.

  Realno gledajući kada čitamo zaključke ovog gospodarskog panela čini nam se kao da ih je pisao političar ili maloljetnik. Primjer toga dobivamo već u točki jedan zaključaka koji govori o minimalnoj plaći. Tamo se navodi da minimalna plaća treba biti dovoljna za dostojan život. Koliko ta minimalna plaća treba iznosi ili njen udio u prosječnoj plaći se ne navodi !?

  Potom navodimo točku 5 u kojoj piše da bi se učenike u školama trebalo učiti slušanju drugih ljudi, kritičkom razmišljanju, poštovanju… U skladu s tim učitelji/profesori bi trebali raditi s psiholozima i socijalnim radnicima !?

   Točka 9 se zatim bavi budućom ekonomijom. Ona govori da mi živimo na planeti s ograničenim resursima i s toga ako želimo budućnost trebamo prilagoditi naše politike. To ćemo postići stvaranjem novih matirjala i inovativnim korištenjem starih (reciklažom i slično).

  U sljedećoj točki se govori o nužnosti velikog povećanja udjela obnovljive energije u našem energetskom miksu. Pri tome bi se trebalo uzeti u obzir da ta obnovljiva energija ima holistički gledajući što niži negativni utjecaj na okoliš. Po mišljenju sudionika ovog panela to će rezultirati nižim cijenama energije za Europske građane.

  Po nama najbolji prijedlog ovog panela je onaj koji govori da korporacije trebaju platiti porez tamo gdje ostvaruju zaradu. Oni stoga pozivaju da se zatvore zakonske rupe koje omogućavaju legalno izbjegavanje plaćanja poreza kao što se danas radi.

  Govoreći o umirovljenicima ovaj panel je u prvom dijelu zaključio kao i po pitanju minimalnih plaća. Drugim riječima u zaključcima se traži mirovina dostojna življenja. Onaj dio koji nas užasava govori o nužnosti donošenja zakona o eutanaziji kojim bi se smanjile patnje pacijenata. Onako na prvu nam se čini da žele uvesti kanadski zakon o eutanaziji !?

  Kako nam nije cilj ovdje navoditi cijeli dokument koji možete pročitati ovdje navesti ćemo još samo par „sitnica”. „Predstavnici” građana su na ovom panelu smatrali da pristup energiji i internetu predstavlja osnovno ljudsko pravo.

  Oko svega što smo do sada naveli „predstavnici” građana su se složili, ali postoje stvari i oko kojih nisu. Prva važna stvar oko koje su se posvađali je bio prijedlog osnivanja europske agencije za kontrolu provođenja mjera o manjinskim pravima. Druga stvar oko koje se nisu složili je bio prijedlog uvođenja osobne iskaznice za internet. Taj dva prijedloga su bila odbijena.

  Time smo završili naš izvještaj o prvom panelu Konferencije o budućnosti Europe i njegovim zaključcima. Nije nam namjera dalje komentirati ovaj panel pošto smo uvjereni da iz pročitanog sami možete doći do vlastitih zaključaka !? Jedino nam je važno napomenuti kako je cilj ove Konferencije donošenje Ustava Europske unije

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Europska demokracija i vrijednosti je ime drugog panela Konferencije o budućnosti Europe. Današnji tekst se nastavlja na tekst prvog panela koji se bavio ekonomijom. […]

trackback

[…] Europska ekonomija i pravda […]

Binance
8 mjeseci prije

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/ph/register?ref=GJY4VW8W

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina