Emigracija

Emigracija

Dok gotovo svakodnevno čitamo tekstove o migrantima koji putuju preko pola planete da bi došli do zapadnoeuropskih država iznimno malo se priča o našim sugrađanima koji isto tako žele migrirati tražeći bolji život. Ova tematika se najčešće spominje u histeričnom vikanju o pražnjanje Hrvatske i tu sva priča u našim medijima završava.

Kako Hrvatska po pitanju emigracije nije niti približno jedina pogledaćemo isto tako stanje po pitanje emigracije na Balkanu, u SAD i Rusiji koji nisu reprezentativni za nas, ali ipak ukazuju na zanimljive sociološke trendove. Normalno prvo ćemo početi od Hrvatske.

U prvoj polovici prošle godine su pušteni u javnost podaci iz ispitivanja javnog mijenja koje je provodio Friedrich Ebert Stiftung. Jedno od pitanja se ticalo i napuštanja Hrvatske na koje je 32 % ispitanika odgovorilo pozitivno, a 63 % negativno dok 5 % mladih nije dalo nikakav odgovor. Ta na riječima iskazana želja 32 % mladih da napuste Hrvatsku bi mogla biti razlog za paniku, ali ona to nije jer samo njih 10 % je izrazilo ozbiljnu želju da napuste Hrvatsku dok njih 22 istovremeno i bi i nebi.

Kada usporedimo ove podatke s “susjednim” balkanskim državama onda dolazimo do zaključka da situacija kod nas nije niti približno katastrofalna. Minimalno više naših mladih želi iseliti nego mladih Rumunja, a identični smo s Bugarima. S druge strane čak 18 % mladih Slovenaca, 26 % mladih Crnogoraca i 29 % mladih Srba želi, stvarno želi ozbiljno napustiti rodnu grudu.

Kada se vratimo natrag “samo” na mlade Hrvate otkrivamo da su razlozi za iseljavanje uvijek isti, a zovu se novac. Na prvom mjestu razloga za iseljavanje se navodi viši životni standard, na drugome bolja mogućnost zapošljavanja,a ne trećemu veće plaće. Složiti ćemo se da mladi kao razloge za iseljavanje navode novac, novac i ponovno novac što je više nego razumno pošto živimo u konzumerističkom, kapitalističkom društvu.

U praktički isto vrijeme kada je provođeno ovo istraživanje o željama mladih s “Balkana” da emigriraju u SAD je vođeno slično istraživanje. Ono se općenito bavilo željama Amerikanaca da emigriraju s tim da nije pravljena nikakva razlika između onih koji ozbiljno razmišljaju o iseljavanju i onih koji neozbiljno govore o tome. Na ovom ispitivanju 30 % osoba starih između 18 i 29 godina je izrazilo želju da napuste SAD. Za većinu njih koji žele migrirati omiljena destinacija je Kanada.

Za kraj ovih podataka o željama za migriranje ćemo se baviti ruskim ispitivanjem javnog mijenja iz istog razdoblja. Na tom ispitivanje 31 % Rusa starih između 18 i 24 godine je izjavilo da želi trajno napustiti Rusiju. Daleko prva na popisu želja Rusa za migraciju je Njemačka nakon koje dolaze SAD i Španjolska. Kao zanimljivost možemo dodati da se te 2018 godine Crna Gora nalazila na 9 mjestu za Ruse najpopularnijih država za trajno preseljenje.

Kao što možemo vidjeti iz svih ovih podataka po postotku mladih koji žele migrirati Hrvatska se nalazi u velikoj grupi država gdje nalazimo SAD, Rusiju, Bugarsku, Rumunjsku tako da slobodno možemo utvrditi kako mi nismo toliko specifični bez obzira na naslove u našim medijima. Taj dio nam je najbolje ne zaboraviti.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina