elektricni-automobil-tesla

Električni automobili predstavljaju ekološku prevaru

Tokom posljednjih godina na našem tržištu su se počeli pojavljivati električni automobili koja navodno smanjuju zagađenje prirode u odnosu na tipična benzinska ili dizelska vozila. Prvo od tih vozila koje je zahvaljujući iznimno jakom marketingu postalo poznato u svijetu biva Tesla Model S koji se počeo prodavati 2012 godine.

Jačanjem umjetno stvorene medijske histerije o potrebi zaštite prirode, o potrebi zaustavljanja puštanja ispušnih plinova u atmosferu jačala je ujedno reklama za električne automobile koji navodno ne ispuštaju nikakve stakleničke plinove. Vrhunac te globalne histerije po pitanju zagrijavanja planete danas predstavlja švedska tinejdžerka Greta Thunberg koju europska vlada i naši ministri slušaju kao da ona išta zna o ekonomije, ekologiji i zaštiti prirode

Općenito gledajući Greta i prije svega odrasli koji je podržavaju kao na primjer Arnold Schwarzenegger se žele dobro osjećati iako pri tome rade veliku štetu. Riječ je o klasičnoj modernoj zapadnoliberalnoj, navodno humanoj politici kojom se u stvarnosti nanosi šteta dok se u glavama osoba čini da rade humanu, ispravnu stvar. Nema veze da li ovdje sada govorimo o zagovornicima migranata koji preko medija ili facebook zagovaraju njihovo primanje iako sami ne financiraju niti jednog migranta ili onima koji putem električnih automobila u ime zaštite prirode tu istu prirodu uništavaju.

VW_e-Golf

Ludilo po pitanju promocije električnih automobila kao zaštitnika prirode je najbolje pokazala službena studija Volkswagena koja tvrdi da je njegov e-golf potrebno voziti više od 120.000 kilometara da bi bio ekološki čistiji od njegove dizel varijante golfa. Razlog za te se nalazi u iznimno velikoj količini stakleničkih plinova puštenih u atmosferu tokom pravljenja prije svega baterije za električna vozila. Nakon toga se postavlja pitanje načina na koji se proizvodi električna energiju koju će vozilo trošiti što nas na kraju dovodi da tek kada s e-golfom pređemo 121.000 kilometara on ispusti manje stakleničkih plinova nego dizelski golf.

Sada kada smo upoznali stvarnu ekološku cijenu električnog automobila red je da se vratimo u Hrvatsku i pogledamo neke subvencije koje dobivaju njihovi kupci i vlasnici. Za početak tu je državna subvencija za kupovinu električnog automobila u visini 40 % njegove prodajne vrijednosti. Nakon ove vrlo vidljive subvencije na koju ciljaju svi potencijalni kupci električnih vozila stiže ona o besplatnom parkiranju koje davaju razni gradovi u Hrvatskoj i Europskoj uniji pošto su „električni automobili najbolji prijatelj prirode”.

Nakon što smo vidjeli ove dvije subvencije za „najboljeg prijatelja priroda” red nam je vratiti se na studiju Volkswagena i sličnu Mazde koje tvrde da se električni automobil treba voziti 120.000 kilometara da postane „prijatelj prirode”. Problem s tim je da prosječni Hrvat godišnje vozi 12.000 kilometara što je potpuno u skladu s Europskom unijom gdje prosječni vozač prođe istu količinu kilometara. Znači mi bi trebali voziti električni automobil 10 godina da bi on po pitanju ispušnih plinova postao pozitivniji od benzinskih ili dizelskih vozila što u Hrvatskoj gdje je prosječni vijek vozila 12 godina teoretski može i funkcionirati, ali u drugim EU članicama baš i ne. Ovdje smo rekli teoretski pošto električni automobili nakon 5 – 8 godina moraju otići na generalni servis tokom kojeg se nova baterija pri čijoj se izradi pustila u okoliš ekstremna količina stakleničkih plinova zbog čega mi i tvrdimo da su električni automobili najobičnija ekološka prevara.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina