Ekonomske projekcije za 2024

  Tijekom posljednjih mjeseci u godini ekonomisti se bave pisanjem svojih projekcija o budućnosti. U skladu s tim danas navodimo ekonomske projekcije za 2024 koje nisu baš najljepše.

  Govoreći o trenutačnom ekonomskom stanju i budućnosti potpredsjednik Europske središnje banke je bio izjavio par zanimljivih stvari. Prva poanta Luisa de Guindosa biva da glavnu krivicu za inflaciju 2022 godine snose korporacije. One ju snose jer su bez razloga dignule cijene čime su povećale svoje profitabilne marže.

  To je bilo 2022 godine, a 2023 godine dolazi do pokušaja plaća da dostignu inflaciju. To prosječno povećanje plaća od 5 % u 2023 godini sada postaje faktor u današnjoj inflaciji. Zbog toga Europska središnja banka s zabrinutošću istovremeno prati profitabilne marže korporacija i rast plaća.

  Dalje govoreći o budućnosti Luis de Guindosa navodi nužnost provođenja strukturalnih reformi pošto Europa ima strukturalne probleme. Na pitanje o tim nužnim reformama on spominje samo bankarsku uniju dok sve ostalo ignorira. On to ignorira pošto se strukturalnim reformama smatra smanjivanje životnog standarda stanovnika čime priča završava.

  Konkretne projekcije Europske središnje banke za 2024 godinu nam govore da će doći do realnog gospodarskog rasta od 0.8 %. Glavni pozitivni razlog za taj rast će biti povećanje plaća ili ako želite drugačije osobna potrošnja. S druge strane glavni negativni pritisak na gospodarski rast čini politika smanjenja proračunske potrošnje kako bi se državni proračuni našli u ravnoteži.

  Jedno od osnovnih pitanja eurozone u 2023 godini je bilo ono o gospodarskoj recesiji. Ekonomska definicija recesije nam govori da se država nalazi u recesiji kada 2 kvartala ima negativni rast. Kako je u trećem kvartalu 2023 godine gospodarski rast eurozone bio negativan ekonomisti i ECB su podjeljeni po pitanju da li će takav biti i u posljednjem kvartalu. U osnovi trenutačno se ne zna da li je gospodarski rast eurozone u posljednjem kvartalu bio 0.0 % ili -0.1 % što bi značilo da je eurozona u recesiji.

  Ako pitate ekonomiste dvije trećine njih će vam reći da se eurozona nalazi u gospodarskoj recesiji. Glavni ekonomist banke BNP Paribas o toj situaciju govori da se eurozona ne nalazi pa baš u pravoj recesiji nego stagnaciji. Po njemu pozitivno ispadne da „vidimo” kako će u 2024 doći do oporavka, a ne do produbljenja recesije.

  Općenito govoreći „neovisni” ekonomisti su negativnije nastrojeni od državnih i paradržavnih. Kao što smo ranije rekli ECB očekuje gospodarski rast od 0.8 % u 2024 dok s druge strane MMF očekuje rast od 1.2 %. Za razliku od njih „obični” ekonomisti očekuju rast od „samo” 0.6 %.

  Pitanje svih pitanja biva što će se dogoditi s gospodarstvom Njemačke u 2024 godini. Ekonomisti očekuju gospodarski rast u Njemačkoj s čim se ne slaže glavni ekonomist Deutsche Banka. Po njegovom mišljenju politika ekonomske štednje na koju Ustavni sud prisiljava Njemačku će dovesti do gospodarskog pada od 0.2 % u 2024.

  To bi onda dovelo do rušenja projekcija za 2024 u eurozoni čime ovaj dio priče završavamo. Sada na kraju ćemo samo citirati Galbraighta koji je govorio da ekonomske projekcije postoje samo da bi astrologija bila uvažena znanost. Ukratko astrolozi češće pogode istinu od ekonomista koji pišu projekcije.

  Riječ je o neupitnoj istini, ali istovremeno ne smijemo zaboraviti da ekonomske projekcije ukazuju na kratkoročne gospodarske scenarije koji su relativno točni.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Temp email
5 mjeseci prije

It was great seeing how much work you put into it. Even though the design is nice and the writing is stylish, you seem to be having trouble with it. I think you should really try sending the next article. I’ll definitely be back for more of the same if you protect this hike.

Temp Email
5 mjeseci prije

Thanks I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina