Diskriminacija

  Ove godine se održavaju Ljetne olimpijske igre u Parizu,a jedno od zanimljivijih pitanja koje se trebalo rješiti je bilo status trans osoba. Odluka kako rješiti to pitanje,a da se izbjegnu diskriminacija povici je donesena prije par dana.

  Prije nego što skočimo na ovu odluku i što ona znači red je vratiti se par godina unatrag. Tijekom proteklih 5 godina u sportu se počelo pojavljivati sve više trans osoba, ali praktički uvijek u istom stilu. Praktički je nemoguće danas naći ženu koja se proglasila muškarce pa se natječe u muškim sportovima. S druge strane o muškarcima koji su se proglasili ženama i natječu u ženskim sportovima se puno govorilo.

  Vjerojatno svjetski najpoznatiji slučaj je onaj Gavin Hubbard/Laurel Hubbard. Kada se zbog starosti prvak Novog Zelanda u dizanju utega više nije mogao natjecati u muškoj kategoriji proglasio se ženom. Rezultat toga biva da on/ona u 39 godini života uvjerljivo pobjeđuje na otvorenom ženskom prvenstvu Australije u dizanju utega. Kasnije se on natječe i na Olimpijadi, ali to je već druga priča.

  Do promjene do zaključka da se ne može dopustiti biološkim muškarcima natjecati u ženskim kategorijama dolazi 2022. nakon prvenstva SAD-a u plivanju. Na njemu u kategoriji ženskog plivanja na 500 metara s 2 sekunde prednosti pobjeđuje Lia Thomas. Lia Thomas je kao što možete predstaviti muškarac koji se u 20 godini života proglasio ženom. On je u toj utrci uvjerljivo porazio osvajačicu srebrne medalje na Olimpijadi 2021, Emmy Weyant.

  Ta pobjeda je izazvala zgražanje svih racionalnih osoba i dovela do nužnih institucionalnih reakcija. Najvažnija od njih biva odluka Svjetske plivačke organizacije da zabrani transosobama natjecanje u ženskoj kategoriji. Riječ je o odluci koja je donesena samo par mjeseci nakon pobjede Lie Thomas i koja ipak pravno gledajući malo drugačije zvuči. Pravno gledajući zabranjeno je osobama koje su ušle u pubertet kao dječaci da se natječu u ženskim plivačkim kategorijama.

  Treća priča koju ovdje navodimo je ona Avija Silverberga. Riječ je o treneru dizača utega koji je odlučio svima dokazati kako se pravila koja dopuštaju biološkim muškarcima da se natječu u ženskim kategorijama nepoštena. On se samoproglasio ženom i prijavio za natjecanje u ženskoj kategoriji gdje s lakoćom pobjeđuje i postavlja rekord Alberte (Kanada) u dizanju utega. Na samom natjecanju je nastupio u muškom sportskom odjelu i s bradom čime sve biva rečeno.

  Rezultat te svima vidljive istine da se biološki muškarci ne mogu, ne smiju natjecati u ženskim kategorijama je stoga postao svima jasan. Nužno je reći onima koji misle svojom glavom, a ne ideološki što dovodi do reakcije 24 američke savezne države. One su zabranile transosobama natjecanje u ženskim sportovima bez obzira na prosvjede da ti zakoni predstavljaju diskriminaciju.

  Zagovornici transosoba općenito govore da je najobičnija laž da biološki muškarci, transžene imaju sportsku prednost nad biološkim ženama. Oni tvrde da nema dokaza za tu tvrdnju i da puno veći utjecaj na sportski rezultat ima novac. Isto tako oni govore da su izjave u stilu da biološke žene ne žele sretati transžene/biološke muškarce u WC-u, tušu i slično laž. Zbog toga oni tvrde da zabrana natjecanja transžena predstavlja diskriminaciju.

  Bez obzira na te po nama blago govoreći neobične proteste Olimpijski odbor je donio odluku o zabrani natjecanja transsportaša. On je odlučio pravila Svjetske plivačke organizacije prihvatiti kao svoja i tako zabraniti transsportašima natjecanje na Olimpijadi u Parizu. Otvoreno govoreći on je tu odluku donio kako se ne bi dikriminirale žene

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
harley davidson insurance
4 mjeseci prije

Whoa, that blog style is awesome. For what duration have you been blogging? You made it look so easy. Overall, your website looks great, and the content is much better.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina