Ekonomija u 2020

  Zahvaljujući izbijanju pandemije korona virusa u 2020 godini uspjeli smo puno toga novoga naučiti. Najvažnije što smo naučili bi bilo su nas vlade i mediji lagali svaki put kada su u posljednjih 30 godina govorili da su im ruke vezane, da oni ne mogu ništa učiniti.

  Za početak nas je prošla godina svih podsjetila da u Europskoj uniji postoje granice, da područje otvorenih granica, područje Schengenskog prostora biva otvoreno ili zatvoreno zavisno od odluka država. U skladu s tim kada je u ožujku izbila korona pandemija članice Europske unije su zatvorile svoje granice čime su na određeno vrijeme ukinule Schengenski prostor.

  Druga stvar koju smo otkrili nakon 12 godina mučenja građana Hrvatske i Europske unije bi bila da visina javnog duga nije više tako važna kao što smo mislili. To smo otkrili u travnju kada je ministar vanjskih poslova Njemačke na svom Twitter računu izjavio „U krizi mi trebamo pružiti brzu pomoć bez instrumenata za mučenje kao što su bile trojka i teške mjere štednje”. Koliko mu se može vjerovati da će Njemačka i Europske unije održati predstavlja jako dobro pitanje.

  Sljedeće što smo naučili je da su nekad financijski najvažnije osobe u državi najobičniji prevaranti. To nam je najbolje dokazao slučaj korporacije Wirecard koju je Njemačka vlada nametala u pregovorima s najvećim gospodarstvima svijeta.

  U Hrvatskoj smo u 2020 godini imali pad BDP-a koji je iznosio oko 9 %. Bez obzira na naš gospodarski kolaps koji je sličan sličnim kolapsima u Europskoj uniji naše financijske institucije su dobro poslovale. One su u prvih 9 mjeseci 2020 godine ostvarile profit od 3 milijarde kuna što je 44 % manje nego 2019 godine u istom razdoblju. U stvarnosti pad neto prihoda je iznosio samo 8.4 % dok je ostatak profita preusmjeren u rezerve zbog potencijalnog bankrota onih koji trebaju vraćati kredite. Osim što smo naučili da banke dobro posluju i u vrijeme gospodarskog kolapsa naučili smo i da sloboda kretanja kapitala nije apsolutna. To smo naučili u onom trenutku kada je HNB u ožujku 2020 godine zabranio bankama da isplaćuju dobit svojim vlasnicima.

  Kao što smo najavljivali u prošlo proljeće korona virus pandemija je postala savršeno vrijeme za lopovluk. Zbog pravnih razloga se ovdje nećemo baviti događajima u Hrvatskoj o kojima bi se moglo stvarno puno reći nego onima u svijetu.

  U doba kada su sva najvažnija svjetska gospodarstva doživjela gospodarsko urušavanje, pad BDP-a svjetski milijarderi su postali drastično imućniji. Tako nam je bogatstvo milijardera u Kini koja je imala pozitivni gospodarski rast poraslo 750 milijardi dolara, u SAD-u 560 milijardi, Francuskoj 95 milijardi i tako dalje. Svi znamo da ekonomski nije moguće da je doći do rasta bogatstva istovremeno s padom gospodarske aktivnosti. To se može dogoditi jedino ako potpuno isključimo iz jednadžbe tržišnu utakmicu što se na kraju krajeva i dogodilo. S ciljem borbe protiv korona virus pandemije SAD i Europska unija su počeli s neograničenim tiskanjem novca koje je na kraju završilo na dioničkom tržištu. To je dovelo do rasta Nasdaq indeksa od 38 % i rasta S&P indeksa od 13 % što je prouzročilo rast vrijednosti dionica u vlasništvu najbogatijih ljudi na svijetu u doba kada se svjetsko gospodarstvo raspada. U skladu s tim naučili smo u 2020 godini da su dionički indeksi potpuno odvojeni od ekonomije i „žive” u svom umjetnom svijetu.

  Na kraju nam je važno još spomenuti kako smo u prosincu 2020 godine nakon više od deset godina otpora sudačke organizacije napokon naučili i koliko su bogati suci u Hrvatskoj. Sada svatko tko želi može posjetiti internet stranicu pravosudje i pogledati imovinu naših sudaca.

  Sve u svemu prošla 2020 godina je razbila iznimno puno mitova u koje smo ranije slijepo vjerovali i sada napeto gledamo što će se dogoditi 2021 godine.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina