Poljska izjava

  Povodom cenzure  na društvenim mreža premijer Poljske Mateusz Morawiecki je 12 siječnja 2021 izašao s sljedećom izjavom koju mi u Hrvatskoj jako dobro razumijemo:

Rođen sam i odrastao među ljudima kojima je sloboda bila najdragocjenija vrijednost. Mi u Poljskoj smo toliko vezani za slobodu jer znamo kako je to kad je netko pokušava ograničiti.

Mi smo gotovo 50 godina živjeli u zemlji u kojoj se prakticirala cenzura, u kojoj nam je Veliki brat rekao kako nam je suđeno da živimo, što trebamo osjećati, što ne smijemo misliti, govoriti ili pisati. Zbog toga smo mi u Poljskoj iznimno zabrinuti za svaki pokušaj ograničavanja naših sloboda.

  Jedan od sinonima slobode za nas Poljake je uvijek bio internet. To je najdemokratskiji medij u povijesti, forum na kojem svi mogu imati svoj glas. To je alat koji svima daje mogućnost da ima određeni utjecaj, na način koji nam je bio prije samo nekoliko godina bio potpuno nepoznat.

  Slobode koje su došle s nedostatkom regulacije interneta su imale bezbrojne pozitivne aspekte, ali su se pojavili i negativni aspekti. S vremenom su njime počele dominirati goleme međunarodne korporacije, bogatije i moćnije od samih država. Te korporacije našu internetsku aktivnost tretiraju samo kao izvor prihoda i alat za povećanje njihove globalne moći. One su potom uvele vlastite standarde političke korektnosti i započele borbu protiv onih koji im se protive.

  Danas se mi sve više suočavamo s praksama za koje smo vjerovali da su ostale u prošlosti. Cenzura slobode govora, nekada domena totalitarnih i autoritarnih režima se sada vratila, ali u novom obliku, koju vode korporacije, koje ušutkuju sve one koji misle drugačije. Rasprava se sastoji u razmjeni mišljenja, a ne u ušutkivanju ljudi. Ne moramo se složiti s onim što pišu naši protivnici, ali ne možemo nikome zabraniti da iznosi stavove koji nisu u suprotnosti sa zakonom.

  Sve što nije zakonski zabranjeno je dozvoljeno. Također na internetu, ne smije postojati tolerancija prema cenzuri, niti je ikada može biti. Ne može postojati tolerancije prema državnoj cenzuri, poput one s kojom se suočila Poljska u komunizmu ili privatnog tipa, kakvu danas vidimo. Sloboda govora je temelj demokracije i zato je moramo braniti. Nije na algoritmima ni na vlasnicima ogromnih korporacija da odluče koja su mišljenja točna, a koja ne.

  Poljska će uvijek biti na straži demokratskih vrijednosti, uključujući slobodu govora. Vlasnici društvenih medija ne mogu raditi iznad zakona. Zbog toga ćemo učiniti sve da definiramo okvir djelovanja Facebooka, Twittera, Instargrama i drugih sličnih platformi. U Poljskoj ćemo to regulirati odgovarajućim nacionalnim propisima. Također ćemo predložiti da se slični zakoni donesu u cijeloj EU. Platforme društvenih medija moraju nam služiti, a ne interesima svojih moćnih vlasnika. Svatko ima pravo na slobodu govora i Poljska će to pravo braniti.”

5 9 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina