Egipat je spašen

  Tijekom 2023. svi smo očekivali bankrot Egipta čiji diplomati su trčali po svijetu moleći novac. Na kraju su njihove molitve naišle na pozitivne odgovore pa možemo reći; Egipat je spašen.

  Razlozi za državni bankrot Egipta su dvojaki, ali u osnovi za većinu problem je kriv tamošnji vojni diktator Abdel Fattah al-Sisi. On 2012. uz oduševljenje Egipćana vrši državni udar ukidajuću tamošnju kratkovječnu demokraciju. Svi su tada i sljedećih godinu dana na njega gledali kao spasitelja, ali su potom skužili realnost.

  U trenutku stupanja na vlast general Sisi obećava prosperitet dok ono što se dogodilo je sve, a samo ne to. 2013. jedan američki dolar vredi 7 egipatskih funti, a 2023. ih vredi više nego 4 PUTA više, 30. Istovremeno je državni dug porastao na čak 193 milijarde dolara, 93 % BDP-a pa je Egipat de facto bankrotirao. Taj bankrot se vidi 2024. u novoj devalvaciji pošto 2024. jedan američki dolar vredi 50 egipatskih funti č!?

  Osnovni razlozi za taj bankrot su megalomanski projekti koje diktator Sisi stvara kao spomenik sebi i svojoj veličini. Među tim projektima nalazimo novi glavni grad, novu ljetnu prestolnicu, novi Sueski kanal, novi održivi grad u ušću Nila, novu nuklearnu elektranu…

  Zbog svega navedenog Egipat sada treba plaćati godišnje kamate na dug u visini od 6 milijardi dolara koje on nema. On ih nema i zbog Huti napada na brodove u Crvenom moru zbog kojih su prevozničke kompanije počele zaobilizati Sueski kanal i putujući oko Afrike.

  Kako bi se na kraju spasilo Egipat početkom godine je provedena zajednička akcija zapadnih država i njihovih saveznika. Na prvom mjestu tu nalazimo Ujedinjene Arapske Emirate koji odlučuju uložiti 35 milijardi dolara u Egipat.

  Formalno govoreći nije riječ o spašavanju Egipta nego ulaganju u novi turističke resort. Riječ je o resortu koji će se nalaziti u mediteranskom gradu Ras el Hekma i čija gradnja će donijeti u Egipat te desetke milijardi dolara koje ga spašavaju od bankrota.

  Nakon te objave na scenu svojom financijskom pomoći stupaju Europska unija, MMF i Svjetska banka. Prva odlučuje o pružanju 8.1 milijardi dolara pomoći dok MMF daruje povoljni kredit od 8 milijardi, a Svjetska banka od 6 milijardi.

  Kada sve to skupa zbrojimo dolazimo do 57.1 milijardi dolara pomoći, ulaganja i investicija u Egipat 2024. Cilj tog financiranja je sprečiti bankrot Egipta u kojemu minimalna plaća državnog službenika iznosi 128 dolara. Većina tamošnjeg stanovništva dobiva državnu pomoć, državne subvencije, što znači da je ipak riječ o koliko toliko funkcionalnoj državi.

  Govorimo o funkcionalnoj državi pošto je istočni susjed Egipta raspadnuta Libija, južni Sudan u građanskom ratu, a sjeveroistočni Izrael s svojim ratom. To je bio jedan razlog za financijski spas Egipta, a drugi postaje europski strah od tamošnjih migranata. U Egiptu živi preko 100 milijuna stanovnika pa nije teško zamisliti gdje bi milijuni njih završili u slučaju kolapsa.

  Sve u svemu Egipat je spašen i na tome trebamo završiti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
discoverblog
11 dani prije

helloI like your writing very so much proportion we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL I need an expert in this space to unravel my problem May be that is you Taking a look forward to see you

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina