Global Disinformation Index

 U SAD se vode pravne borbe za slobodu medija i govora s tim da je donešena početna presuda u jednoj od njih. Riječ je o borbi za zaštitu prvog amandmana Američkog ustava kojeg Bidenova administracija krši financiranjem Global Disinformation Index, NewsGuard i sličnih organizacija.

  Prije malo više od godine dana smo govorili o Soroševom GDI koji se navodno bori protiv dezinformacija. Riječ je o paradržavnoj organizaciji koja se bori protiv „…narativa koji namjerno dovodi u zabludu i koji je protivan demokratskim institucijama, znanstvenom konsenzusu ili rizičnoj skupini kojoj može nanijeti štetu…”

  Kao što možete vidjeti iz definicije GDI ne navodi kao neprijatelja lažne vijesti nego pogrešan narativ. Zbog toga su nastradali portali The New York Post koji otkriva Hunter Biden aferu, American Conservative, The American Spectator, The Daily Ware, Unherd i slični. Tom popisu je u studenom 2023. dodan i Twitter što stvara kritičnu masu za borbu protiv državne cenzure.

  U osnovi GDI, NewsGuard, Disinfo Cloud i drugi koje financiraju zapadni režimi zastupaju gledište o nužnom ukidanja nepodobnih medija. To ukidanje se treba izvršiti tako da se korporacije pozove na zabranu marketološkog financiranja pogrešnih medija. Iz tog razloga Unherd na primjer dobiva samo 3 % prihoda od reklama što bi trebao dobiti usporedbi s brojem čitatelja.

  Kao što smo ranije pisali Bidenova administracija je početkom 2023. zaključila da se nalazi u „opasnosti” zbog kršenja ustava. Zbog toga se službeno odrekla Global Disinformation Indexa, ali u stvarnosti…

  To rezultira 08.12.2023. zajedničkom tužbom časopisa The Daily Ware, The Federalist i savezne države Texas protiv Bidenove administracije. Tužba se temelji na prvom amandmanu ustava SAD koji glasi navodi da se zabranjuje ograničenje slobode govora i medija.

  Na osnovu toga je državni tužitelj Teksasa dignuo tužbu protiv ministarstva vanjskih poslova, ministra Blinkena i drugih državnih dužnosnika pod optužbom zavjere za cenzuriranje i uništenje medija. Riječ je o zavjeri koja se provodi putem Global Engagement Center stvorenog za borbu protiv strane propagande. Namjesto da se bori protiv te propagande ovaj centar pokušava ukinuti američke medije koji kritiziraju pozicije Bidenove administracije.

  Tu cenzuru inače država provodi financiranjem paradržavnih organizacija koji pogrešne medije optužuju za dezinformacije. Reakcija Bidenove administraciju na tužbu je bio zahtjev za njeno odbacivanje. Sudac je svojom presudom taj zahtjev odbacio citirajući prvi amandman ustava SAD-a navodeći da su tužitelji (Teksas, Daily Ware i Federalist) svojim dokazima dokazali postojanje sumnje za kršenje prvog amandmana. To je dovoljno za pokretanje suđenja po točkama optužnice o zavjeri za provođenje cenzure medija u SAD.

  Zagovornici slobode medija u SAD slave ovu pravnu pobjedu i stvarno postoji razlog za slavlje. S druge strane nam se čini da oni zaboravljaju jednu sitnicu. Riječ je o tome da će sudski proces trajati mjesecima pa će SAD izabrati novog-starog predsjednika prije njegovog završetka.

  Drugim riječima postoji velika mogućnost da će državna cenzura odrediti predsjednika, a kasnije tko ga šljivi. Mediji će u najboljem slučaju dobiti odštetu čime će priča završiti. To znači da će GDI, NewsGuard i drugi na čelu s Bidenom ostvariti pobjedu.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina