Davos 2021

  Prošli tjedan se održao virtualni Davos 2021 na kojemu su govorili predsjednici i premijeri najvažnijih svjetskih država s izuzetkom SAD-a. Sada kada su se malo slegli dojmovi red je hladne glave pogledati što je rečeno.

  Za početak red nam je pogledati službenu deklaraciju kojom je bio najavljen ovogodišnji Svjetski gospodarski forum, Davos. Po riječima osnivača ovog Foruma i njegovog predsjednika Klausa Schwaba: „pandemija korona virusa predstavlja rijetku priliku s kratkim vremenskim okvirom da resetiramo naš svijet kako bi stvorilo zdraviju i uspješniju budućnost u kojoj će biti manje nejednakosti”.

  Potom se dalje navodi u ovoj deklaraciji kako politike populizma i „naša domovina prije svega” predstavljaju prijetnju internacionalnoj suradnji i radu nadnacionalnih organizacija što je dovelo do problema kod borbe protiv korona virusa. Zbog toga mi moramo ojačati rad nadnacionalnih organizacija. Kako to postići i koje su nuspojave deklaracija ne navodi, ali svi s pola mozga znaju da je to poziv na daljnje slabljenje država.

  Nakon ovog Davos 2021 navodi još borbu protiv rasizma pri čemu se posebno ukazalo na „rasizam” u SAD i potrebu jačanja javnog privatnih partnerstva u kojima država ulaže u projekte, a privatnik uzima profit.

  Govoreći na Davos 2021 predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kao primjer nužnosti zaštite bioraznolikosti navela primjer mjesta u Gvineji gdje je šuma bila potpuno uništena pa su šišmiši koji prenose ebolu došli živjeti u selo gdje su zarazili ljude ovom smrtonosnom bolešću. Nakon tog poziva na zaštitu bioraznolikosti ona je pozvala na državnu kontrolu društvenih mreža, javno-privatna partnerstva, jačanje digitalizacije i zaustavljanje ispuštanja stakleničkih plinova.

  Predsjednik Kine Xi Jinping se s druge strane koncentrirao na prije svega SAD i druge koji se žele zaštiti od Kine sklapanjem različitih saveza riječima:”Sklapanje saveza manje grupe država i pokretanje novog Hladnog rata će dovesti do podjela u svijetu, a možda i konfrontacija.” Kasnije je još dodao „Tehnološki plodovi trebaju biti dostupni čovječanstvu, a ne korišteni kao oruđa kojima bi se ograničio razvoj država”.

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj izjavi podržala predsjednika Kine riječima:”Europa odbija pozive onih koji žele da izaberemo Kinu ili SAD. Ja bi voljela da izbjegnemo stvaranje blokova pošto to nije način kako bi stvari trebale biti delane”. Za kraj ona je još dodala „Kineski predsjednik je jučer govorio. Nas dvoje se slažemo da mi trebamo multilaterizam”.

  Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom govoru citirajući stručnjake navodio sličnosti između situacije prije 90 godina i danas nakon čega je naveo povećanje broja regionalnih sukoba i slabljenja globalnog sigurnosnog sustava. Za kraj je još naveo „Mi trebamo krenuti drugim putem. To je put koji bi trebao biti pozitivan i konstruktivan” i osudio sankcije pod kojima se pored ostalih nalazi i Rusija.

  Za kraj ćemo još samo spomenuti premijera Indije Narendra Modija koji se pohvalio uspješnom borbom svoje države protiv korona virusa koja je vođena putem restrukturiranja ekonomije tako da je Indija koja početkom 2020 biva uvoznik medicinske opreme sada postaje veliki izvoznik. Pored ostalog on je još naveo indijska ulaganja u infrastukturu podršku tvrtkama pogođenima pandemijom i druge gospodarske stvari koje su Indiju učinile pozitivnijim odredištem za investitore.

  Iz ovdje svih navednih izjava možemo samo zaključiti kako svjetska politička elita u bliskoj budućnosti cilja na daljnje slabljenje nacionalnih država koje treba podvrgnuti nadnacionalnim organizacijama i da postoji stvari strah od izbijanja novog Hladnog rata.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Nakon prošlih uspjeha Bilderberg grupe red nam je skočiti u sadašnjost. Za razliku od Davosa koji je imao virtualno okupljanje 2021 Bilderberg okupljanja se nisu održavala 3 godine. Vremensko posljednje okupljanje biva 2019 godine […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina