Ricikleta i romobil

  Gradska vlast Rijeke je donijela odluku da se nakon prošlogodišnjeg pokusa s električnom biciklom ove godine krene i s električnim romobilom. Kako bi bilo nepošteno gledati ova dva pokusa odvojeno mi ćemo prvo govoriti o prošlogodišnjem, a tek sada o ovogodišnjem projektu čiji nositelj je privatni poduzetnik..

  U ožujku prošle godine grad Rijeka je predstavio projekt javnih električnih bicikli Ricikleta za koji je bilo potrošeno 1.319.337,50 kuna. Kako je država sufinancirala ovaj projekt s 195.280 kuna grad Rijeka je na njega potrošio malo više od 1,1 milijun kuna.

  Po ovogodišnjim riječima sadašnjeg zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića građani su se više od 4 tisuća puta vozilo na gradskim električnim biciklama, Ricikletama. Kako cijena najma ricikleta iznosi 10 kuna po satu,a maksimalno se mogu koristiti 3 sata bez prekida uzeti ćemo srednju vrijednost i izjaviti da su Riječani na Riciklete potrošili 80.000 kuna. Da je taj novac direktno ušao u proračun grada Rijeka bi s ovim projektom završila u minusu malo većim od milijun kuna.

  To se nije dogodilo pošto postoje troškovi održavanja, a i zamjena pokvarenih Riciklete pa je dobro pitanje da li ovaj projekt uopće posluje na pozitivnoj nuli. Najvjerojatniji odgovor je NE pošto je u trenutku pokretanja ovog projekta bilo kupljeno 28 ricikleta, a u trenutku pisanja ovog teksta 10 mjeseci kasnije na internet stranicama ih se nalazi samo 19. Grad Rijeka može baciti spin koji želi o ovom projektu, ali tu ostaje činjenica da je on nanio štetu gradskom proračunu od minimalno milijun kuna.

  Nakon ovog grad Rijeka će reći uspjeha, a mi neuspjeha dolazi do sklapanja dogovora o kompanijom Bolt kojim je omogućena usluga najma električnih romobila Riječanima. Službena objava grada nam govori kako je Rijeka bez naplate ustupila javne površine u svrhu realizacije projekta.

  Iz toga možemo skužiti da je gradska uprava postala svjesna da se financijski opekla na električnim biciklama pa je odlučila ne direktno sudjelovati u ovom projektu. S druge strane kako je riječ o poduzetničkom projektu mi ga ovdje potpuno podržavamo iako imamo sumnje po pitanju njegove isplativosti.

  Bolt je inače kompanija iz Estonije koja danas navodno vrijedi oko 3.5 milijardi eura,a godišnji promet iz svih poslovnih operacija joj iznosi oko 2 milijarde eura. Broj korisnika Bolt-a u svijetu je 2020 godine bio oko 50 milijuna pa možemo reći da je riječ o respektabilnoj tvrtki.

  To nam sve ujedno ne govori da je riječ o kompaniji koja pozitivno posluje iako jasni podaci o tome ne postoje. Dovoljno bi bilo reći da je Bolt u svibnju 2020 godine zatražio i dobio 100 milijuna eura investicija za svoje poslovanje,a potom je u prosincu zatražio i dobio dodatnih 150 milijuna eura.

  Ukratko riječ je o jednoj od bezbroj današnjih kompanija koje su postale velike prije svega kombinacijom menadžerskih sposobnosti i neograničenog državnog tiskanja novca što je omogućilo investitorima da se klade na njihovu budućnost ignorirajući godinama ili desetljećima njeno negativno poslovanje.

  Ako uzmemo u obzir što se dogodilo s Ricikletama možemo prognozirati da će električni romobili doživjeti neuspjeh u Rijeci, ali nikada se ne zna. Baš zbog toga Rijeka je najvjerojatnije izabrana da postane prvi grad u Hrvatskoj u kojemu Bolt iskušava iznajmljivanje električnih romobila.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina