Cjelodnevna nastava

  Uvođenje eksperimentalne cjelodnevne nastave u školama je u Hrvatskoj izazvalo kontroverze. Razlog za te kontroverze je dvojak, ali se sve svodi na osnovno nepovjerenje prema državi. Zbog toga je na mnogim mjestima cjelodnevna nastava dočekana na nož.

  Prije nego što počnemo se bezbroj kritika red je pohvaliti ideju cjelodnevne nastave. Kako danas živimo u sustavu koji traži da oba roditelja rade pitanje je što s djecom rkada su oni na poslu ? Da uvijek postoji baka servis, ali sistem traži da i bake rade pa stoga… Zbog toga mi za početak pohvaljujemo ideju cjelodnevne nastave, a potom ju zbog svega drugog kritiziramo.

   Prva naša kritike ide u smislu realizacije ovog projekta. Početkom ove godine naša vlada je izašla s najavom eksperimentalne cjelodnevne nastave u školama. Ona je izašla s najavom bez da je napisan kurikulum te nastave ili išta drugo i ujedno je pozvala škole da se jave.

  Znači vlada nije imala nikakve konkretne planove o programu rada, ali je pozvala škole i neke škole su se javile. Nemojte se pitati zašto jer je riječ po našem mišljenju o kombinaciji novca i osobnih razmišljanja. Vlada je 15 veljače 2023 najavila da će škole koje provode cjelodnevnu nastavu dobiti 300 tisuća eura !? Na kraju niti na taj način vladin plan nije bio ispunjen.

   Cilj vlade je bio da 50 škola započne s programom cjelodnevne nastave, ali on im nije uspio. Kako se javio manji od očekivanog broja škola država je bila produžila rok za prijave. Da li ih je tako uspjela skupiti 50 ili ne mi ovdje ne znamo.

  Mi znamo da su dvije škole u Karlovcu u originalu odbile sudjelovanje, dok su se u Novom Marofu pobunili roditelji. Ukratko mnogi se bune zbog cjelodnevne škole, a razlozi za to su različiti. Neki se bune jer smatraju da će se manje podučavati informatika, drugi se bune jer smatraju da će djeca cijeli dan biti u školi, treći…

  Ukratko vlada i konkretno ministarstvo obrazovanja su napravili potpuni nered po pitanju cjelodnevne škole. Oni ne kontroliraju niti smjer rasprave o ovom eksperimentalnom projektu niti išta drugo, a sami su za to krivi.

  Mi ovdje smo protiv cjelodnevne škole zbog neodređenosti programa pa očekujemo podvale. Vjerojatno nismo jedini koji imamo slično nepovjerenje prema vladi zbog ranijih loših iskustava.

  Konkretno riječi ministra obrazovanja po pitanju cjelodnevne škole nam zvuče zabrinjavajuće. On je više puta izjavio „Cjelodnevna škola je usmjerena na socijalni razvoj, druženje s vršnjacima, razvoj emocionalnih i socijalnih vještina i prepoznavanje vlastitih interesa”.

  Te njegove riječi se može interpretirati na deset različitih načina pa stoga on govori istinu i samo istinu. Zbog tih govorničkih sposobnosti ga se stvarno mora pohvaliti, ali mi ne govorimo o tome.

  Ono što nas brine je da se Hrvatska nalazi pod vanjskim pritiskom “pravilne” edukacije mladih. Tako od nas Ujedinjeni narodi i udruge za promociju LGBT prava traže da se uvede seksualna edukacija. Kao razlog za to se navodi da većina mladih Hrvata homoseksualnost smatraju bolešću. Potom imamo tvrdnje da su mladi Hrvati ksenofobični i slično.

  Mi ovdje ne tvrdimo da je to istina ili da to nije istina. Samo tvrdimo da se Hrvatska nalazi pod stranim pritiskom da educiramo mlade u smjeru poštivanja manjinskih prava. Multikulturalno nastrojeni Hrvat taj smjer edukacije podržava dok nacionalno nastrojeni ne.

  Ukratko naše prvo protivljenje cjelodnevnoj školi je nedorečenost, nepostojanje edukacionog programa,a potom i to što pošto pretpostavljamo da će on ići u multikulturalnom smjeru.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina