ILGA o Hrvatskoj

  ILGA je moćna zapadna nevladine organizacija s ciljem promocije prava LGBT  osoba. U skladu s svojim ciljevima ona svake godine izlazi s izvještajima pa stoga danas objavljuje izvještaju o Hrvatskoj.

  Prije nego što se detaljnije zabavimo stanjem u Hrvatskoj red je spomenuti Europu i sam način izrade ILGA statistike. ILGA u određenom smislu prava LGBT  osoba određuje dodjeljivanjem bodova. Što su veća prava ovih seksualnih i rodnih manjina to država dobiva više bodova s tim da maksimalni broj bodova iznosi 100.

  U skladu s takvim načinom ocjenjivanja država najbolje u Europi stoje Danska i Belgija s ostvarenih 76 bodova. S druge strane najgore stoje muslimanski Azerbejdžan s 2 boda i muslimanska Turska s 4.

  Hrvatska u ILGA statistici stoji iznimno dobro pošto smo proglašeni za najbolju istočnoeuropsku članicu Europske unije. Time želimo reći da je ILGA dala Hrvatskoj 49 bodova, dok je Slovenija dobila 46, Češka 26 i slično. Ne da LGBT  osobe imaju najveća prava u Hrvatskoj nego su ta prava kod nas veća od onih koje seksualne manjine imaju u Italiji. Na kraju dodati ćemo samo da seksualne manjine u Hrvatskoj i Austriji imaju jednaka prava (49 bodova) što za nas predstavlja iznenađenje.

  Drugo iznenađenje ovih podataka predstavlja Mađarska. Ona je iznenađenje zbog buke koja se bila dignula oko mađarskog LGBT zakona. Nakon svih europskih osuda tog zakona Mađarskoj ILGA joj daruje 30 bodova, znači više od Češke, Rumunjske, Poljske,…

  U svom izvještaju ILGA je pohvalila najavu HDZ-a da će dopustiti svim obiteljima usvajanje djece. Potom je pohvaljena presuda Vrhovnog suda protiv udruge Vigilare zbog poziva na diskriminaciju i maltretiranje LGBTIQ osoba.

  Sljedeći koji biva pohvaljen je gradonačelnik Zagreba Tomašević. On je pohvaljen zbog izjave da će dati gradski prostor na korištenje LGBTIQ zajednici. Sljedeća pohvala u njegovom smjeru biva klupa u duginim bojama,a potom kritika zbog njenog micanja.

  Glavni problem u Hrvatskoj po ovom izvještaju bivaju govori mržnje prema seksualnim i rodnim manjima kao i edukacioni sustav. Više od 50 % djece u srednjim školama smatra da je homoseksualnost bolest što predstavlja edukacioni neuspjeh. Zbog toga ILGA ukazuje na zahtjev komiteta Ujedinjenih naroda za prava djece da Hrvatska uvede seksualnu edukaciju u škole.

  Sljedeća kritika upućena Hrvatskoj bivaju procedure za promjenu spola. Samo 3 psihijatra imaju pravo dati dopuštenje za promjenu spola, od čega je jedan 2022 podnio ostavku. Nakon što psihijatar da dopuštenje tada proces ide na višu instancu koja stvara dodatne probleme. Sve u svemu postoje bezbrojni problemi kod promjena spola u Hrvatskoj što ILGA najoštrije osuđuje, a jedan od njih je i da HZZO ne pokriva troškove procedure. To bi sve po ovoj udruzi Hrvatska trebala promjeniti.

  Nakon što smo sve ovo naveli po pitanju LGBT prava u Hrvatskoj i Europi sada bi bio red da napišemo i jednu kritika. Ova kritika je upućena općenito LGBT organizacijama i korporacijama koje ih financiraju. Naša kritika se tiče licemjerne politike koje oni provode promovirajući LGBT prava na Zapadu dok se istovremeno bore protiv tih prava u ostatku svijeta.

   Riječ je o licemjernoj politici koju mi ovdje najoštrije osuđujemo. Nevažno je da li mi podržavamo ili ne neku politiku jer ćemo bez obzira na to dati uvaženje onome koji stvarno vjeruje u nju, koji je stvarno provode. Po pitanju ovih drugih…

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] da se Hrvatska nalazi pod vanjskim pritiskom “pravilne” edukacije mladih. Tako od nas Ujedinjeni narodi i udruge za promociju LGBT prava traže da se uvede seksualna edukacija. Kao razlog za to se navodi da većina mladih Hrvata homoseksualnost smatraju bolešću. Potom […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina