Abenomics

  Prošlotjedno ubojstvo „posljednjeg šoguna”, Shinzo Abea nas je natjeralo da govorimo o njegovoj ekonomskoj herezi. Ime te hereze je abenomics, a njen rezultat je gospodarstva transformacija Japana.

  Shinzo Abe je bio jedan od predstavnika najviše japanske elite. Njegov djed i djedov brat su bili premijeri. S druge strane Abeov otac nije postao premijer, ali je 12 godina vršio različite ministarske dužnosti.

  U parlament Shinzo Abe ulazi 1993 godine kada možemo to tako reći započinje japanska gospodarska stagnacija. Vjerojatno je s stvarnom situacijom postao dobro upoznat tijekom rada u vladinom sekretarijatu, ali za početak je trebalo preuzeti vlast.

  To on po prvi put uspjeva 2006 godine kada ga vladajuća stranka postavlja za premijera. Posebno zanimljivost njegovom izboru daje da Abe nikada nije vršio dužnost ministra !?

  Sve u svemu Abe se vjerojatno i zbog zdravstvenih problema nije snašao kao premijer pa 2007 godine podnosi ostavku. To je inače bilo razdoblje kolapsa popularnosti tamošnje vladajuće stranke koja se čestim promjenama lidera pokušava stabilizirati.

  Sljedećih 5 godina Abe je politički aktivan, ali se prije svega bavi stvaranjem planova koji postaju poznati kao abenomics. Kada krajem 2012 Shinzo Abe ponovno postaje premijer on ih započinje provoditi.

  Japan u kojemu on preuzima vlast pati od takozvanih izgubljenih desetljeća. Dok je Zapad imao visoke stope rasta do 2007 godine Japan je jednostavno stagnirao. Toj stagnaciji trebamo dodati i ubrzano demografsko propadanje ili preciznije iznimno staro stanovništvo.

  Tijekom tih izgubljenih desetljeća Japan je pokušao učiniti sve osim onoga što bi bila gospodarska hereza. Kako više drugih opcija nije bilo Abe je krenuo testirati herezu.

  U osnovi on je svoj plan nazvao 3 strijele. Prvu strijela je bila državna potrošnja, druga povećanje novca u opticaju, a treća strukturalna reforma. Osnovni dio njegove gospodarske teorije bi bio da javni dug nije važan. Država se može i treba zaduživati koliko hoće,a potom je zadatak Središnje banke da neutralizira dug.

  Drugi dio abenomics je neutraliziranje inflacije uz pomoć središnje banke. Taj njegov miks će na kraju rezultira povećanim državnim investicijama koje potiču gospodarski rast. Ovo sve što je Shinzo Abe provodio u Japanu je u Europskoj uniji i SAD najoštrije osuđena hereza koja po našim „stručnjacima” ne drži i ne može držati vodu.

  Bez obzira što naši stručnjaci misle Japan je između 2015 i 2017 imao 8 kvartala gospodarskog rasta. To je i dan danas nedostižni japanski gospodarski rekord tijekom posljednjih 30 – 40 godina. Za razliku od ranije navedenih heretičkih mjera ostale su bile klasične u stilu snižavanja poreza, angažiranja žena i migranata u radnoj snazi.

  Glavnu slabost njegove inače uspješne gospodarske reforme čini povećanje nejednakosti u društvu. Kada to tvrdimo red nam je samo kontatirati da povećanja nejednakosti uvijek dolazi kod tiskanja novca jer on se uvijek zalijepe za one najbliže vlasti.

  Problem koji je Abe zaustavio u daljnjoj transformaciji Japan je uvijek bilo njegovo zdravlje. Shinzo Abe najdugovječniji premijer Japana je 2020 godina podnio ostavku zbog problema s colitisom. Zbog tih problema je bio podnio ostavku i 2007 godine, ali se potom vratio.

  Njegovo ubojstvo je osiguralo da se on više ne može vratiti na vlast u doba kada su gospodarski tradicionalisti preuzeli vlast. Abeov određeni nasljednik koji mu se kunuo na vjernost biva unutar stranke oboren u 2021 godine,a vlast je preuzeo Fumio Kishida. Samo mjesec dana nakon što je Shinto Abe nazvao Kishidovu ekonomsku politiku idiotizmom on pada od ruke atentatora.

Ovaj uspješni atentat se dogodio u doba izborne kampanje što je dodatno uvećalo šanse Kishida za izbornom pobjedom.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina