100 dana

  Uskoro će američki predsjednik Joe Biden proslaviti svojih prvih 100 dana na vlasti. Povodom toga danas praktički bez ikakvog komentara navodimo što tradicionalni mediji govore o njegovom početnom razdoblju.

  Za početak početi ćemo u Njemačkoj gdje je Der Spiegel 9 travnja u tiskovnom izdanju izašao s tekstom „Supermen u Bijeloj kući”. U tekstu se pored ostaloga govori:

Biden će ubrzo navršiti svojih prvih 100 dana u predsjedničkom uredu. Već sada možemo reći da je on u ovom kratkom vremenu učinio više nego neki njegovi prethodnici tijekom cijelog mandata. „Uncle Joe” kako Bidena nazivaju među Demokratima je usmjerio Ameriku prema smjeru kojim pobjeđuje ne samo pandemiju nego i mijenja neoliberalizam koji je započeo još tijekom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća Ronald Reagan.

  Između 1979 i 2017 godine kupovna moć bijele srednje klase je pala za 13 % dok je istovremeno došlo do porasta Američke ekonomije po stanovniku od 85 %. Obalna elita je skupila bajkovito bogatstvo dok su industrijski radnici središnjeg SAD-a izgubili radna mjesta i bili prisiljeni raditi loše plaćene uslužne poslove. Od ničega predsjednik Trump nije imao veću korist nego od razmišljanja velikog broja birača da su Demokrati bliži Wall Street bankarima i internet milijarderima nego običnim radnicima i bolničkim sestrama. Biden je odlučio da to promjeni…”

  Za kraj ovoga što smo citirali navesti ćemo samo da je Uncle Joe ranije bio nadimak Staljina i da je Biden u Kongresu glasovao za sve promjene koje su rezultirale padom životnog standarda Amerikanaca između 1979 i 2017 godine.

  Financial Times je u svom tekstu o prvih 100 dana bio puno uravnoteženiji. Tekst se zove Bidenovih revolucionarnih 100 dana i u njemu se pored ostaloga govori:

Biden je postao predsjednik u doba kada je započela od Trumpa naređena masovna proizvodnja cjepiva u SAD, a pandemija je bila na vrhuncu. Ako korona virus u SAD nestane do ljeta doći će do eksplozivnog rasta ekonomije što će predsjedniku omogućiti da radi i ono što je prije bilo nezamislivo.

  Drugim riječima Bidena je za početak pogurala sreća čemu pomoć potom on daruje svoje iskustvo. Za razliku od svih drugih predsjednika on je bio gotovo pola stoljeća u Kongresu što mu je omogućilo da upozna sve koji nešto znače u Washingtonu. To ujedno znači da postavši predsjednik on nije doveo svoj tim koji ne zna ispravno funkcioniranje američke administracije nego dobro uigrani tim. Najbolji primjer toga nam daruje iskusni Ron Klein koji je ranije bio chief of staff potpredsjednika Al Gora i njega samoga pa odlično zna svoj posao…”

  Za kraj ćemo ovdje citirati i časopis Business Insider koji govori o problemima Republikanaca koji ne mogu naći način za kritiziranje Bidena.

  Mitch McConell, predsjednik Republikanaca u Senatu je citiran kako govori o Bidenu „On mi se dopada, želim reći da smo mi stari prijatelji” dok je njegov zamjenik u Senatu puno negativnije govori o situaciji. On govori da Republikanci trebaju slati „oštrije poruke jer dosta onoga što radi Biden je popularno. Kada trošiš novac ti si popularan”. Republikanski senator Mike Braun se isto tako kritično osvrnuo na svoju stranku tvrdeći da Republikanci loše kontriraju Bidenovu agendu.

  Iz svega ovdje navedenog sada red bi bilo priznati da je Joe Biden tijekom svojih prvih 100 dana postao iznimno popularan američki predsjednik što nas prije svega podsjeća na trenutačnu umjetno stvorenu popularnosti talijanskog premijera Draghija.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] optimizma kojeg su stvorili mediji povodom 100 dana vladavine Bidena danas nije ostalo praktički ništa. Jedino što je ostalo iz tog početnog razdoblja biva vanjska […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina