Zimske olimpijske igre

  Zimske olimpijske igre su otvorene u petak 04 veljače 2022 godine. Davno prije svečanog otvaranja ove Olimpijske igre su na zapadu bile izložene kritikama.

  Prije nego što pokrenemo raspravu o današnjim kontroverzama red se sjetiti kontroverzi s prošlih Olimpijada održanih u „sumnjivim državama”. Kada koristimo pojam „sumnjive države” ciljamo prije svega na Kinu i Rusiju koji provode državnu politiku u skladu s svojim interesima.

  Ljetne olimpijske igre u Moskvi 1980 godine su održane bez sportaša iz zapadnih država. Razlog za bojkot je bila sovjetska vojna intervencija u Afganistanu. Američki predsjednik Carter je bio uputio ultimatum u Moskvu kojim je zatraženo povlačenje sovjetske vojske ili SAD s saveznicima neće doći na Olimpijadu. Moskva je odbila ultimatum što je dovelo do bojkota na koji će SSSR odgovoriti svojim bojkotom 1984 godine.

  Sljedeća u teoriji kontroverzna Olimpijada je bila ona u Kini 2008 godine. Kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijer Poljske Donald Tusk, predsjednik Češke Vaclav Klaus i drugi su najavili bili bojkot. Oni zajedno s drugim zapadnim političkim liderima su formalno govoreći bojkotirali Olimpijadu zbog Tibeta. Općenito gledajući Zapad je ove Ljetne olimpijske igre iskoristio za kritiku ljudskih prava u Kini.

  Zimske olimpijske igre u Sochiju održane 2014 godine na kraju nisu bile toliko kontroverzne. Kako se nije imalo, nije smjelo pretjerano kritizirati Rusiju zbog tadašnje krize u Ukrajini one su bile blage. Najviše kritika je bilo od strane zapadne LGBT zajednice po pitanju ruskog zakona o zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Svi su tijekom ove Olimpijade napeto čekali njen kraj kako bi povukli svoje poteze u Ukrajini.

  Trenutačno se održavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu koje Zapad politički bojkotira. To drugim riječima znači da njenom otvaranju i natjecanjima ne mogu prisustvovati državni službenici i članovi vlada većih broja zapadnih država. Riječ je o 10 država koje predvode SAD i Velika Britanija.

  SAD je inače pozvao na bojkot zbog kineskog odnosa prema Ujgurima. Riječ je o muslimanskoj manjini u Kini nad kojom se po mišljenju Zapada provodi genocid. Nužno nam je ovdje dodati da se muslimanske države ne slažu s tom interpretacijom.. One zastupaju gledište da Kina ne ugnjetava Ujgure !?

  Osim tih 10 država koje službeno bojkotiraju Zimsku Olimpijadu imamo i popis država koje je u stvarnosti bojkotiraju iako de jure NE. Te države su Švedska, Norveška, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija i Švicarska. Nužno nam je spomenuti i Indiju koja diplomatski bojkotira Olimpijadu zbog kineske uvrede po pitanju nositelja olimpijske štafete.

  Zanimljivo nam je u cijeloj priči o ovoj Olimpijadi navesti stvarni strah sportaša koji spominju njemački mediji. Riječ je o strahu sportaša da će oboljeti od korone pa im stoga neće biti dopušten ulazak u Kinu. Zbog toga oni žive u karanteni čekajući trenutak kada će izaći na sportska borilišta. Po njima svako testiranja postaje mogućnost da se dogodi nešto negativnog. Testom ti možeš jednostavno eliminirati sportaša s Olimpijade.

  Licemjerstvo tih medija koji govore o korona načinu eliminiranja sportaša je stvarno pretjerano. Govorimo o onim istim medijima koji su slavili odluku Australije da Đokoviću ne dopusti sudjelovanje na teniskom turniru. Riječ je bila o odluci temeljenoj na činjenici da on nije cijepljen.

  Po nama nije moguće slaviti odluku o zabranu natjecanja Đokoviću i istovremeno osuditi zabranu natjecanja oboljelima od korone. To jednostavno nije moguće !?

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina