pozitiva

Započeli smo s pozitivnim promjenama

Da je netko rekao još prije 3 ili 6 mjeseci da će ova godina biti odlučujuća za transformaciju domaće ekonomije to mu nitko ne bi bio vjerovao. To je bilo još doba kada se ministar financija Marić hvalio smanjenjem poreza, uravnoteženim proračunom i popravljenim kreditnim rejtingom,a poduzetnici su tražili još niže poreze dok je Obersnel hvalio projekt Rijeka prijestolnica kulture.

Između tih izjava za medije iz jeseni 2019 i onih iz jeseni 2016 praktički nije bilo nikakvih razlika tako da su ih političari, poduzetnici i mediji mogli pisati koristeći copy-paste metodu kao da stoje u vremenu. Tijekom posljednjih mjesec dana sva ta realno gledajući stagnacija želje za stvarnim reformama je nestala nastupanjem ne virusa nego karantene vezane s njim.

Danas se sve mijenja osim razmišljanja dijela poduzetnika koji nisu promjenili mentalni sklop pa ponovno traže smanjivanje poreza u doba kada se raspada i transformira naše kompletno gospodarstvo. Gospodarske promjene koje se danas događaju neće nestati nakon normalizacije situacije jer situacija više nikada se neće vratiti na stanje koje je bilo ranije.

Prva od tih promjene je ona koja se tiče malenih poduzetnika i OPG-ova koji su ga nakon više od desetljeća ignoriranja prigrlili. Ti OPG-ovi i maleni poduzetnici su do sada poslovali jedino putem ugovora s nekom većom tvrtkom ili putem prodaje na tržnici,a danas zbog ove situacije osnivaju nove prodajne kanale kako bi preživjeli. Oni koji na ovaj način uspiju preživjeti neće napustiti novostvorene poslovne kanale po završetku krize, karantene čime će postati neupitno jači, neupitno uspješniji.

Druga od tih promjena se događa u našim, realno gledajući stranim trgovačkim centrima koji su se počeli okretati dobavljačima iz Hrvatske. Prvi od tih koje moram pohvaliti je neupitno SPAR koji je u petak donio odluku o suradnji s domaćim Obiteljskim Poljoprivrednim Gospodarstvima tako da će početi prodavati njihove proizvode. Tim dogovorom SPAR se obvezao prodavati domaće cvijeće, bilje, sadnice i začine. Kritičari će reći da je to ništa dok će analitičari i makroekonomisti reći da to predstavlja začetak strukturalnih promjena našeg gospodarstva. Nakon ove odluke SPAR-a i drugi trgovački centri će biti prisiljeni krenuti ovim putem kako ih se ne bi kritiziralo zbog prodaje „samo” uvoznih proizvoda.

Treća od tih promjena će ovisi od vlada koje će upravljati Hrvatskom ove i sljedeće godine. Te vlade ako ne padnu pod utjecaj sadašnjih, propalih ekonomskih interesa mogu dovršiti uspješnu transformaciju naše ekonomije koja se nakon ovogodišnjeg gospodarskog pada može dignuti kao feniks iz pepela. Bez obzira na vladine odluke naše gospodarstvo će doživjeti srednjeročno gledajući pozitivnu strukturalnu reformu koja će postaviti naše kompanije i naše gospodarstvo na održivu putanju za razliku od današnje koja ovisi od stranih proizvoda i turizma. To će na kraju krajeva predstavljati za Hrvatsku neupitnu pobjedu, a jedini upitnik će biti koliko će ovo biti velika pobjeda.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina